Stă aplecată asupra bucății de material pe care o ține în mâna stângă, în timp ce trece acul din mâna dreaptă prin țesătura cu dungi albe și bleu deschis. Nu mă aude și nu vede altceva decât materialul, ața și acul. Nu e neobișnuit să vezi un copil de 3 ani în flow, dar să mă uit la ea cu câtă îndemânare coase pentru prima oară în viața ei este absolut fascinant. Ultima oară când am simțit ceva similar a fost când a luat prima lecție de balet, pe când nu avea încă 3 ani.
Când faci ceva pentru prima dată, când te împotmolești, când te frustrezi că nu îți iese și iei o pauză, când mai încerci și reușești, când găsești modalități mai eficiente de a face ceva, când îi înveți pe alții, înveți. Îmi place mult să îi observ pe Alex și Sara, pe alți copii, dar și pe mine și pe alți oameni în procesul de învățare. Pentru meseria mea e fundamental să înțeleg cum învață oamenii. În plus, pentru că Alex e curios de știință, iar mie creierul (și mintea) mi se pare fascinant avem ocazia să tot povestim despre ce se întâmplă în super computerul pe care îl purtăm pe umeri. Avem acum chiar și un instrument foarte fain care ne ghidează în explorare.
Dar să începem cu începutul…
Am cunoscut-o pe Olimpia acum câțiva ani la un curs de learning design unde am vorbit fix despre învățarea la adulți. Apoi ea și-a dezvoltat un business înfloritor prin care îi ajută pe autori să își transforme cărțile în cursuri, iar eu am crescut în corporație până când a apărut Sara și am fondat Soul Bloom. Ne-am reconectat tot la un curs de learning design pentru că simțeam să îmi fac un refresh după doi ani de concediu de maternitate. De atunci ne-am rămas aproape și am avut privilegiul să fiu printre persoanele care i-au citit prima carte înainte de lansare, o carte despre învățare desigur. Faza faină este că e scrisă pentru copiii de 6-12 ani și pentru părinții lor, facilitându-le astfel nu doar accesul la informații corecte și explicate într-un mod simplu, ci și ocazia de a lucra și de a petrece timp împreună.
Am citit cartea în mașină, pe drumul Oradea – Brașov fără să îmi pese că răul de mașină pândea de după colț. Îmi place ideea unui creier ca un ansamblu de milioane de străzi pe care circulă milioane de mașini care duc și aduc informații din milioane de case, a șoselelor și a terenurilor accidentate. Cartea are dimensiuni perfecte pentru un copil, e plină de exemple de situații de învățare, academică și nu numai, e ilustrată foarte frumos și e însoțită de resurse online pe care le găsiți aici.
Pe site veți găsi tutoriale și informații care să îi ajute pe părinți cu înțelegerea procesului de învățare la copii.
Câteva din întrebările la care Olimpia oferă răspuns science-based sunt:
- Ce se întâmplă când înveți și unde se întâmplă învățarea?
- De ce nu îi plac creierului lucrurile plictisitoare?
- De ce e creierul atras de imagini?
- Cum rezistăm tentației de a amâna lucruri?
- Cum putem împiedica procesul de uitare?
Mă bucur mult că, într-o perioadă în care cercetările în neuroștiințe ne învață atât de multe despre creierul nostru, există și o resursă dedicată doar învățării și care, cred eu, va schimba felul în care privești acest aspect. Până la urmă, ce mod mai bun să înțelegi procese complexe din creierul uman decât prin povești? Recomand cu drag cartea oricărui:
- părinte de copil fascinat de corpul uman, în special de creier
- părinte de școlar – ca să îi putem sprijni nu doar în învățare, dar și la teme
- copil curios să înțeleagă cum funcționează lucrurile în general
- educator/învățător/profesor care vrea să crească șansele ca procesul de învățare să se realizeze cu succes
- bunic
- îngrijitor
Cartea e deja disponibilă pe Amazon, în format Kindle şi print, în engleză și spaniolă. În curând va ieși de la tipografie și varianta în limba română și Olimpia estimează că din 1 septembrie o veți putea comanda de pe www.cuminvataoamenii.ro. Până atunci vă puteți bucura de site-ul How People Learn. 🙂
Sursa foto: Arhivă Olimpia Meşa
Citeşte şi:
Copiii fac lucruri atunci când sunt pregătiți să le facă
Învățarea începe cu “Nu ştiu că nu ştiu”
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Foarte interesant articolul tau, m-ai facut curioasa sa citesc si eu cartea cu Bogdan. Noroc ca este pe Amazon, am comandat-o acum si abia astept sa soseasca. Multumim pentru recomandare!
Să o citiți cu plăcere! 🙂
Faci o treaba buna, eu sunt mama a 2 copii si o sa citesc cartea mai mult ca sigur cu amandoi!
Hello, ai oare vreo veste despre lansarea cartii in limba romana?
Am tot verificat http://www.cuminvataoamenii.ro …dar nu este functional.