Când vine vorba de mâncarea pe care le-o dăm copiilor noi am fost mereu adepții echilibrului. Nu mâncăm nici ultra mega sănătos tot timpul, dar nici nu ne îndopăm cu tot felul de alimente procesate și răsprocesate.
Am rugat-o pe Andreea-Carmen Radu să ne povestească puțin despre ce ar trebui să conțină dieta unui copil și despre cum vede ea ideea de echilibru în alimentație. De ce tocmai pe ea? Păi, pentru că este Consilier educatie alimentara pentru copii și are multe specializări tare faine: Eating Psychology Coach(specializare psiho-nutritie), Trainer de Personal Nutrition, Child Nutrition, Sport and Exercise Nutrition, e membru al Complementary Medical Association UK și Ambasador al proiectului Food Revolution by Jamie Oliver.
Legat de nutriție sunt foarte multe informații în mediul online. Un sigur click și găsești tot ce vrei, de la rețete, diete, sfaturi despre cât de bine este să mâncăm sau nu grăsimi, cât de bine este să mâncăm sau nu carne, iar exemplele pot continua. În condițiile acestea, una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des este următoarea: până la urmă eu ce să îi dau copilului meu să mănânce?
Eu cred că este o întrebare legitimă având în vedere că toți ne dorim ce este mai bun pentru cei mici, iar abundența asta de informații dar și hrana extrem de variată ne aduc în acest punct.
Tehnic vorbind, un copil trebuie să mănânce alimente din toate grupele alimentare: are nevoie de carbohidrați pentru energie (singura sursă de hrană a creierului este glucoza care se obține din metabolizarea acestora), are nevoie de proteine care îl ajută să crească, au rol de reparare a țesuturilor și de protecție (anticorpii sunt proteine), are nevoie de grăsimi pentru că acestea au rol în depozitarea vitaminelor solubile în grăsime absolut necesare organismului, formează țesutul creierului, au rol de protecție a organelor.
Ce înseamnă așadar alimentația echilibrată? Ar trebui să însemne exact același lucru ca și pentru un adult:
- diversitate: surse diferite de proteine atât de origine animală, cât și vegetală, carbohidrați buni (cereale integrale, fructe, cartofi, rădăcinoase), grăsimi (pește, semințe, nuci, uleiuri procesate la rece), lactate;
- culoare, textură, gust, miros;
- frecvență – este important ca cei mici să nu sară peste nicio masă, toate au rolul lor pentru menținerea sănătații organismului.
Cum putem să transmitem însă copiilor aceste lucruri? Simplu. Prin puterea exemplului și prin discuții despre subiect. Echilibrul se obține la nivel de familie, iar noi părinții trebuie să le servim drept model celor mici. Degeaba ne luptăm noi să-i facem să mănânce legume daca ele nu se regăsesc și în farfuriile noastre (sigur că aici mai intervin și preferințele sau refuzul unor alimente în anumite perioade de timp dar acest lucru nu trebuie să ne sperie). Degeaba dorim să limităm ronțăitul și gustările nesănătoase din fiecare zi dacă avem în dulap tot felul de biscuiți și bomboane și copiii ne văd mâncându-le.
Legat de acestea din urmă, cred că una dintre cele mai mari probleme ale generației de astăzi este consumul de zahăr. Este foarte important ca produsele bogate în zahăr să fie oferite cu măsură. Nu trebuie nici să-l eliminăm complet pentru a nu ajunge la mâncatul pe ascuns (am scris aici despre subiect) dar nici nu trebuie să fie prezent zilnic în meniul copiilor. Zahărul se găsește în foarte multe produse, de la pâine și până la mezeluri și din păcate ajungem să-l consumăm în cantități mult mai mari decât trebuie, fără să știm.
Trebuie să vorbim cu copiii despre mâncare, să le explicăm, să le povestim de ce unele alimente trebuie consumate zilnic și altele cu moderație, chiar de la vârste mici.
Concluzia pe care eu am tras-o acum ceva vreme în legătură cu alimentația celor mici este următoarea: trebuie să vorbim cu copiii despre mâncare, să le explicăm, să le povestim de ce unele alimente trebuie consumate zilnic și altele cu moderație, chiar de la vârste mici. Copiii sunt foarte receptivi iar explicațiile oferite pe înțelesul lor ajută mult mai bine decât ceva de genul ”trebuie să mănânci legume” sau ”nu mânca multă ciocolată pentru că așa spun eu”. De asemenea, dacă îi implicăm în tot procesul de la cumpărături, gătit, așezat și strâns masa avem toate șansele să-i responsabilizăm dar și să le transmitem informații corecte. Lumea în care trăim este plină de tentații alimentare, foarte multe ele nesănătoase, promovate asiduu pe toate canalele iar aceasta înseamnă într-adevăr o mare responsabilitate a părintelui.
Așa cum avem grijă să le oferim informații legate de orice alt domeniu, la fel trebuie să procedăm și cu alimentația. Cred că doar prin atenția acordată acestui subiect putem să-i învățăm pe cei mici să facă alegeri corecte atunci când mai cresc, putem să-i ajutăm să se ferească de alimente nocive și care le pot face rău pe termen lung.
Andreea-Carmen Radu
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply