Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
După succesul articolului despre grădinița în Danemarca, a venit vremea să călătorim în Olanda. M-am bucurat tare că Elena a acceptat invitația de a ne povesti despre experiența lor.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
Ținând cont că toate grădinițele și școlile sunt de stat nu prea ai posibilitatea de a alege. Locuim într-un sat micuț din nordul Olandei, iar grădinița este în sat, la 5 minute distanță. Cel mai important lucru pentru noi a fost ca micuța noastră să se simtă bine acolo, să vrea să meargă cu plăcere de fiecare dată, să nu o las “urlând” și să nu o i-au tristă. Mergem musai pe bicicletă. 🙂
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
De stat.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Începând din acest an, vârsta minimă este de 2 ani. Până acum era 2.5 ani.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Minim 8, maxim 12.
Cât timp petrec copiii afară?
Cel puțin o oră o petrec afară atâta timp cât nu plouă foarte tare, nu este vânt puternic sau foarte frig.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Copii au voie să aducă de acasă doar fructe și limonadă. Primesc dulciuri doar când sunt zile de naștere – ale copiilor sau educatoarei – sau e vreo sărbătoare de-a lor. Fetița mea nu este fan fructe, dar acolo mănâncă tot, se îndeamnă cu ceilalți și da, sunt foarte mulțumită.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Atâta timp cât nu au febră nu e nici o problemă. Sunt foarte relaxați din punctul ăsta de vedere.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Da.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Sincer, nu știu dacă sunt sau nu și în România, dar aici, de 2 ori pe săptămână au un program de 30 de minute de gimnastică, mișcare cu iepurașul Nijntje / Miffy. Copiii îl adoră.
Se fac serbări?
Nu se fac serbări. Se fac însă petreceri/festivități cu activități în care și părinții sunt implicați.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Comunicarea cu părinții se face zilnic când îi duci și/sau când îi iei. O dată la câteva luni se organizează o “seară a părinților”, în care se discută cu educatoarea generalități despre grădiniță, copii, activități.
Există sistem de supraveghere video?
Nu.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
În primul rând faptul că se “pun la mintea copilului”: fac gimnastică împreună, construiesc cu Lego, se joacă în nisip, sar în bălți împreună, cântă și dansează cu ei. Învață prin joc.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Nu aș schimba absolut nimic. Suntem foarte mulțumiți.
Mai ai și altceva de adăugat? Ceva ce ți se pare ție relevant?
În Olanda, învățământul obligatoriu începe de la 4 ani și toate grădinițele și scolile sunt de stat. Doar creșele sunt private. În traducere din olandeză se numesc “locuri de joacă pentru cei mici”. Nu sunt obligatorii și sunt plătite de părinți. Se începe cu 2 zile pe săptămână, câte 3 ore. La 3 ani merg câte 3 zile pe săptămână. Există și posibilitatea să meargă 4 zile pe săptămână, dar numai dacă unul dintre părinți sau amandoi sunt străini și copilul nu vorbește limba foarte bine sau deloc.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply