Ți s-a întâmplat vreodată să îți dorești ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore? Să te trezești la sfârșitul zilei că deși ai muncit întruna ți-au mai rămas lucruri de făcut? Și dacă da, care sunt activitățile rămase pe din afară?
Trăim într-o lume în care schimbările se succed tot mai repede, avem un ritm de viață tot mai alert, volumul de muncă e din ce în ce mai mare și în viteza asta de multe ori alergăm după cantitate, în loc de calitate. Ne propunem obiective tot mai greu de atins, ne implicăm în tot felul de proiecte, ne ambiționăm să răspundem la orice mail imediat după ce intră în inbox…ne lăsăm conduși de urgențe.
Ceea ce este urgent însă, de cele mai multe ori nu este și important, la fel cum lucrurile importante nu ar trebui să devină urgente.
E minunat că îți dorești să faci atâtea lucruri, să îi mulțumești pe cei din jurul tău, dar nu uita să te gândești și la tine.
Dacă te-ar întreba cineva acum ce e important pentru tine în viață ce ai răspunde? Nu te grăbi. E o întrebare importantă pe care mulți nu și-o adresează. Răspunsul te va ajuta să îți reglezi busola care mai apoi să te ghideze prin nebunia urgențelor altora.
Dacă ți-ai notat răspunsul, gândește-te (și răspunde sincer) care a fost cel mai recent lucru pe care l-ai făcut în direcția respectivă. Poate că pe lista ta importantă ai menționat familia. Când ai petrecut ultima dată timp de calitate cu ai tăi? Sau poate ai notat sănătatea. Ce faci pentru a trăi sănătos? Sau poate ai scris cariera. Ce eforturi ai depus în direcția asta? Cred că ai înțeles ideea.
Ai descoperit sau poate ți-ai reconfirmat ce e important pentru tine. Stabilește niște acțiuni pentru fiecare și blochează-ți timp în agendă pentru ele.
Știu…ai multe altele de făcut și mai sunt și chestiunile neprevăzute… Dacă ți se pare copleșitor să îți planifici timpul la nivel de zi, îți propun să încerci o planificare săptămânală. Ai 7 zile mari și late în care să faci loc în primul rând pentru ce și cine contează. Și după ce faci asta, vei vedea că îți mai rămâne timp și pentru urgențe și solicitări neprevăzute.
Dacă nu ai folosit metoda asta de planificare până acum, încearc-o. Nu ai nimic de pierdut, ba dimpotrivă.
Și nu uita: la sfârșitul zilei nu contează cât de multe lucruri de pe to do list ai bifat, ci care e importanța lor pentru tine și dacă te duc măcar cu un pas mai aproape de obiectivele pe care ți le-ai propus.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
[…] Dar a nota, nu inseamna sa umpli o coala A4 cu chestiuni de facut. Inseamna sa ai un loc unde sa scrii lucrurile importante de care nu e voie sa uiti si care trebuie neaparat facute (ca tot vorbeam in articolul anterior despre “Cum iti faci timp pentru ce e important?”) […]
[…] mai scris aici despre cat de important e sa ne raspundem la intrebarea “Ce e important pentru tine in […]
[…] noi, fie ca ne sunt delegate de altii, asa ca devine cu atat mai important sa intelegem care sunt lucrurile importante in viata noastra, cele care ne fac sa zambim si sa traim cu […]
[…] Cum îţi faci timp pentru ce e important […]