Anul viitor pe vremea asta Alex va fi la scoala si ne gandim deja de ceva timp la tipul de invatamant cel mai potrivit pentru el – sistem public sau privat. Din punctul meu de vedere, atata timp cu nu avem reglementari legale clare pentru asta, homeschooling-ul nu e o optiune viabila.
Zilele trecute am citit cu mare interes rezultatele primului studiu privind homeschooling-ul in Romania, efectuat de MKOR Consulting din curiozitate proprie si derulat din resurse interne. Am extras cateva din rezultate pentru voi mai jos.
Obiectivele studiului au constat in identifcarea principalelor perceptii ale parintilor romani asupra homeschooling-ului in paralel cu formele institutionalizate de invatamant, precum si asupra educatiei copiilor lor, in general.
Studiul Homeschooling-ul in Romania 2016 s-a desfasurat intre 19 – 22 septembrie 2016, sub forma unui sondaj de opinie online, avand un numar de 1710 respondenti.
Este legal homeschooling în România?
Educatia acasa este un concept initiat in Statele Unite, unde astazi se estimeaza ca peste 2.3 milioane de copii sunt educati in acest stil.
In Romania, pana la varsta de 6 ani invatamantul nu este obligatoriu, educatia copiilor fiind lasata la alegerea parintilor. Invatamantul primar, gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior sunt obligatorii cu frecventa la zi (11 clase), iar cel liceal va deveni obligatoriu pana in 2020. Obligatia survine numai pentru copiii minori, aceasta nu se mai aplica dupa varsta de 18 ani. Legea invatamantului nu mentioneaza explicit posibilitatea de a face educatie acasa, aceasta fiind specificata ca atare doar ca optiune pentru copiii cu dizabilitati.
Scolile-umbrela: “portita” pentru homeschooling in Romania
Legea invatamantului mentioneaza garantarea educatiei diferentiate si recunoaste nevoia pluralismului educational, in functie de varsta si nevoi individuale. Avand in vedere faptul ca in Romania nu pot fi organizate cursuri la distanta, educatia diferentiata se poate realiza doar prin scoli private si prin posibilitatea de a inscrie copilul la o scoala in straintate, acreditata in tara de origine, care are licenta internationala pentru invatamant la distanta, online sau prin corespondenta. Asa numitele “scoli-umbrela” accepta si copii din alte tari, contra unei taxe anuale, oferind foaie matricola si diplome la final de ciclu de invatamant. Parintii sunt astfel acoperiti din punct de vedere legal si academic, iar copilul poate fi oricand reintegrat in invatamantul public sau privat, dupa o testare a cunostintelor.
98.4% dintre respondentii care au copii au auzit despre homeschooling, iar 73% stiu despre scolile-umbrela. Mai mult, 8% dintre cei care au auzit despre homescholing si sunt parinti au optat deja pentru aceasta forma de educare a copiilor, in timp ce 52% ar fi deschisi sa incerce aceasta forma de educare a copiilor.
Argumente pro homeschooling
Parintii care au raspuns studiului si ar alege sau au ales homeschooling pentru copiii lor, au mentionat principalele motive pentru care educarea copiilor la domiciliu li se pare o idee buna.
- Copilul este liber sa invete ceea ce ii place, il intereseaza, il face fericit si independent (64%).
- Copilul invata in ritm propriu, program flexibil (35%).
- Stresul temelor, concurenta nesanatoasa, sistemul de notare in sistemul traditional (22%).
- Sistem traditional demotivant, incarcat, depersonalizant, inadecvat copiilor (20%).
- Sistemul homeschooling este superior, eficient, adaptat, dupa metode moderne, oferind educatie de calitate, acces la resurse si scoli in strainatate (20%).
- Sistem traditional ineficient, rigid, perimat, de slaba calitate (19%).
- Copilul este in siguranta (16%).
- Copilul invata prin experienta, isi dezvolta abilitati, se pregateste pentru viata (16%).
- Consolidarea familiei (apropiere, coeziune, suport reciproc etc.), placerea de a educa (15%).
- Profesori slab pregatiti, incompetenti (14.5%).
- Responsabilitate totala a parintilor, control (8.5%).
- Copilul socializeaza real (5%).
- Costuri mari in celelalte sisteme (3%).
- Altele (7.5%).
Argumente contra homeschooling
Parintii care au raspuns studiului nostru si nu ar alege homeschooling pentru copiii lor, au impartasit principalele motive pentru care educarea copiilor in sistemul public — privat sau de stat — li se pare o idee mai buna decat educarea acasa a copiilor, in regim homeschooling.
- Socializarea deficitara a copiilor (97%).
- Incapacitatea parintilor de a inlocui profesorii / scoala (47%).
- Sistemul homeschooling este inca nereglementat (29%).
- Costuri ridicate percepute, prin limitarea accesului la munca a unuia dintre parinti, precum si pentru activitatile diverse, materiale-suport, etc. (28%).
- Metoda limitativa, care nu inspira incredere (21%).
- Lipsa competitiei între copii (16%).
- Lipsa de timp a parintilor (14%).
- Alte motive (11%).
Este homeschooling viabil in Romania?
Parintii romani considera ca homeschooling este viabil in Romania, 67% dintre respondenti fiind de acord cu aceasta idee, in timp ce 12.5% nu considera viabila optiunea educatiei acasa la noi in tara, iar un important procent de 20% au raspuns ca nu stiu.
Dintre cei care considera ca homeschoolingul este viabil, cele mai des motive invocate au fost:
- Deja se practica, reprezinta normalitatea asteptata (24%).
- Este o alternativa, ofera libertate de alegere (21%).
- Ofera posibilitatea de schimbare a sistemului traditional depasit (16%).
- Sunt familii carora li se potriveste (12.5%).
- Ar trebui reglementat prin lege, sustinut (9%).
- Pentru persoane cu nevoi speciale (3%).
- Viabil, prin mai multa informare si sustinere din partea autoritatilor (2.5%).
- Alte motive (3.5%).
Dintre motivele mentionate de respondentii care nu considera homeschooling viabil in Romania, cel mai adesea se regasesc:
- Reticenta la nou, la sistemul homeschooling nereglementat (27%).
- Prea putine familii au capacitatea de a inlocui profesorii sau isi permit, financiar, aceasta alternativa (26%).
- Homeschooling nu este reglementat legal (16%).
- Sistemul homeschooling este incoerent, nu ofera o viziune pe termen lung (14.5%).
- Efecte “adverse” neprevazute asupra copilului (2.5%).
Ar trebui reglementat legal homeschooling-ul in Romania?
92% dintre respondenti considera ca homeschooling-ul ar trebui reglementat legal in Romania.
O parte dintre acestia (24% din totalul respondentilor) considera ca homeschooling ar trebui reglementat legal, in beneficiul familiilor sau a persoanelor interesate de acest tip de invatamant, cu situatii speciale sau carora pur si simplu li se potriveste acest tip de educatie.
Se observa un interes ridicat asupra subiectului homeschooling in Romania, un numar foarte mare de persoane raspunzand invitatiei de a raspunde la sondaj. Fara a fi reprezentativ la nivelul intregii populatii a Romaniei, studiul reprezinta pozitia unui segment particular, acela al persoanelor interesate sa comunice, sa isi exprime deschis online opinia asupra temelor de care sunt interesate.
Studiul complet il puteti descarca gratuit aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
Comment
[…] Cristina O?el: Homeschooling in perceptia parintilor romani (studiu) […]