Nivelul de energie la 6 ani pare să fie la cote foarte ridicate, așa că provocarea majoră pentru noi este să îl ajutăm pe Alex să o folosească într-un mod cât mai constructiv. Nu de alta, dar altfel riscăm să înregistrăm daune pe acasă. O dată pe săptămână merge la tenis și va urma, când ne-om liniști cu perioada asta urâtă și ciudată, să meargă la cățărat.
De când a început școala și deci și statul în bancă, prioritatea mea este să stau pe afară cu amândoi kinderii după ce îl luăm pe Alex de la afterschool după amiaza. Mulțumesc, dragă noiembrie, pentru temperaturile mai mult decât generoase! Dacă a avut ocazia să mai folosească din toată energia asta ”atomică”, șansele sunt foarte mari să conviețuim în armonie, măcar până vine soțul, spre seară. În rest, mă împart între cei doi copii cum mă pricep mai bine.
În ultimele câteva luni pe Alex îl interesează mai puțin activitățile de îndemânare și deseori alege să ne jucăm ceva care îi stimulează gândirea. Ideea acesui articol îi aparține, de altfel. Pentru că înțelege tot mai clar ce fac eu și ce înseamnă un blog, deseori vine cu propuneri de teme, mai ales despre jocuri și joacă. Iată-ne deci, venind către voi azi, cu inspirație pentru jocuri și activități care antrenează logica, memoria și creativitatea.
1. Why connect – E un joc de logică pe care îl avem de astă vară și care ne place tuturor. Jucătorii trebuie să ajute piesele să se ”împrietenească”, descoperind cât mai multe conexiuni logice între ele. Cu cât faci mai multe conexiuni între piese atunci când este rândul tău, cu atât mai multe puncte primești. Provocarea însă nu se oprește aici, pentru că ceilalți jucători mai trebuie să îți și accepte argumentele pe care le aduci. Noi am cumpărat unul și pentru școală și altul pentru ziua de naștere a unui prieten de-al lui Alex.
2. Jungle hide and seek – L-am cumpărat de la Cartemma ieri, la conferința Oanei Moraru și vă zic de pe acum că dă dependență. E un joc de logică, cu două fețe. Aveți în total 80 de provocări de complexitate diferită. Jocul vine cu 2 mici cărți cu ”teme”. Practic, copilul alege o ”problemă” din broșură, pe care el va trebui să o rezolve. De exemplu, va trebui ca, folosind cele 4 piese mobile gen puzzle, să obțină rezultatul indicat în carte. Adică, să plaseze piesele pe tabla de joc în așa fel încât să se vadă numai anumite animale. Jocul e marcat ca fiind pentru categoria de vârstă 7+, însă eu zic că merge și de la 6, chiar dacă nu poate inițial rezolva toate cele 80 de provocări. Ca să fiu sinceră, aseară mi-a dat Alex să rezolv o provocare de nivel expert și nu mi-a ieșit, așa că am reluat-o azi. 🙂 Ne place!
3. Șah – Ăsta e un ”departament” la care eu nu mă pricep, dar Alex joacă destul de des cu Mircea și cu tata socru când vine în vizită. Din câte înțeleg are niște mișcări interesante atunci când se concentrează cu adevărat și nu pot decât să mă bucur că îl atrage acest sport al minții.
4. Jenga – Cine ar fi crezut că niște piese banale de lemn pot aduce atâta încântare pe chipul unui copil. Lui Alex îi place mult să analizeze ce piese să scoată din construcție și în ce ordine ca să câștige el. Al nostru e cumpărat dintr-un aeroport din Spania, dar găsiți tot felul de variante și în hypermarket-uri, dar și în librării.
5. Pengoloo – E un joc de memorie foarte simpatic, pe care vi l-am mai recomandat și în articolul cu idei de cadouri de Crăciun de iarna trecută. Sub fiecare pinguin de lemn se ascunde câte un ou colorat. Fiecare jucător primește câte o plăcuță iceberg pentru scor. Pe rând, aruncăm zarurile și ele ne arată ce culori de ouă trebuie să găsim. Fiecare dintre jucători poate ridica doi pinguini pentru a le găsi. E un joc ce poate fi jucat de la vârsta de 4 ani, e distractiv și o tură nu durează mult.
6. Story cubes – Dacă urmăriți blogul de mai multă vreme, atunci știți deja că ne place tare să ne jucăm de-a poveștile inventate cu ajutorul acestor cuburi. Pe lângă seturile pe care le avem noi mai sunt și altele pe care le puteți adăuga la joc pentru ca povestea să fie și mai interesantă.
7. IQ fun – E un joc de logică, în format de buzunar, numai bun de luat în călătorii. Și acesta are vreo 120 de provocări de grade diferite de dificultate. Ca și jocul cu jungla (de mai sus), vine cu o carte în care sunt trecute toate ”problemele” de rezolvat.
Să vă fie de folos! Spor la joacă!
Citește și:
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Jenga – baiatul meu de 8 ani imi tot cere sa-l cumpar! )) Inca stau pe ganduri – tare imi doresc sa fie jucata nu doar de 2-3 ori 🙂
Ce jocuri mișto! Cuburile si Jenga le au si ai mei.
Acum ma tentează sa le iau jocul de construcție magnetic Magformers sau Geomag. Este pe with list.