La noi in casa bebeluseala e in toi de mai bine de o luna si o sa ne mai distram mult si bine si cu somnul pe carne de om si cu trezirile nocturne si cu toate etapele ce ne asteapta. Noroc ca avem deja experienta si suntem ceva mai relaxati…sau poate am avut doar asteptarile corect calibrate de la inceput de data asta. Cateodata ne aducem aminte de cat eram de panicati in unele situatii cand am devenit parinti pentru prima oara.
Norocul celor care au devenit recent parinti si al celor care urmeaza sa devina este ca acum exista pentru ei multe surse de informare, de la carti de parenting, la specialisti, la blog-uri si site-uri si pana la conferinte.
Pentru a veni in intampinarea viitorilor si proaspetilor parinti, Social Moms a organizat saptamana trecuta conferinta “Ingrijirea bebelusului in primul an de viata”. Invitatii speciali, Prof. Dr. Florin Mihaltan – Presedintele Societatii Nationale de Pneumologie, Gabriela Maalouf – NLP trainer pentru parinti si copii si Dr. Irina Antonescu – Medic Pediatru, au atins aspecte esentiale in ingrijirea bebelusului pentru sanatatea fizica si emotionala a acestuia, in primul an de viata.
Prof. Dr. Florin Mihaltan, invitat din partea Philips, a vorbit despre cat de importanta este calitatea aerului din casa si in special din camera bebelusului, avand in vedere ca 80-90% din timpul unei zile il petrecem in mediu inchis. Voi stiati ca 2,7% dintre bolile respiratorii sunt determinate de poluarea casnica? Printre factorii casnici care pot deveni poluanti se afla mucegaiul, fumul de tigara, incalzirea cu cherosen sau carbune, produsele de ingrijire, precum si spray-urile si produsele de curatenie, dar si materialele de constructii, de tipul azbest sau plumb.
Poluarea interioara agraveaza bolile pulmonare cronice (bronsita cronica, astm), iar in cazul copiilor de pana in 2 ani, 1 din 10 copii prezinta simptomatologie de tract respirator inferior (cel putin 2 episoade pe an).
“10% dintre copiii de pana in 2 ani pot avea boli respiratorii determinate de poluarea interioara, casnica.” – Prof. Dr. Florin Mihaltan
Exista solutii pentru evitarea acestor probleme: aspirarea cu filtre Hepa, spalarea pe jos, mentinerea unui nivel optim de umiditate,aerisirea zilnica a camerelor, eliminarea fumului de tigara din casa si folosirea aparatelor de purificare si umidificare.
Gabriela Maalouf a abordat aspectul emotional al ingrijirii bebelusului in primul an de viata, vorbind despre atasamentul parental. Ea a vorbit despre cat de important este sa ii tinem pe copii in brate, la orice varsta si, in special in primul an de viata.
“Copiii vor sa ii tinem in brate, inainte sa ne batem capul cu gradinita la care ii ducem, ce jucarii si haine sa ii cumparam.” – Gabriela Maalouf.
Gabriela le-a mai vorbit parintilor despre atasamentul securizant pe care il pot oferi prin contact vizual, prin tonul cald al vocii, prin imbratisari, limbaj corporal si expresia fetei. Plansul este normal, fiind un mijloc de comunicare pentru bebelusi si o forma de detensionare pentru copiii mici, provocarea fiecarui parinte constand in descifrarea mesajului pe care il primeste prin plans de la copilul sau. Si inca un detaliu ce este bine de retinut: nu exista plans de rasfat, cel putin nu in primul an de viata.
Parintii au mai aflat informatii foarte interesante legate de somn, de proactivitatea emotionala a parintilor, de calibrare si conectare, de dependenta sanatoasa si interdependenta si de convingeri limitatoare.
“Se spune ca fiecare mama e cea mai buna mama pentru copilul ei, dar emotional e posibil sa nu fiu cel mai bun parinte, daca nu sunt mai intai cel mai bun om pentru mine, daca nu sunt impacat cu mine. Echilibrarea emotionala este cheia.” – Gabriela Maalouf.
Dr. Irina Antonescu, a facut impreuna cu parintii din sala o scurta incursiune in primul an de viata al bebelusului, vorbind despre camera bebelusului, despre ce este normal sa se intample in aceasta perioada, despre baita, febra, colici, vaccinuri si dezvoltarea bebelusului.
Participantii au aflat ca pentru bebelus este normal sa sughita, sa stranute, sa doarma mult, sa aiba mai multe scaune pe zi, sa planga. Trebuie retinut ca febra la copii inseamna cand are peste 38 de grade, ca se recomanda ca temperatura sa se verifice cu termometre digitate rectale, in special pana la 3 ani, ca pana la 3 luni nu se dau antitermice decat la recomandarea medicului si ca febra pana la 1 luna este motiv de prezentare urgenta la medic.
Colicile, o problema cu care se confrunta multi dintre parinti, sunt cauzate de imaturitatea florei intestinale si apar in general intre lunile 1 si 4. In crizele de colici, cel mai calm parinte linisteste copilul. Anxietatea se transmite, copilul simte ca parintele este agitat si se agita si el si mai tare.
“Bebelusul reactioneaza foarte bine la zgomot. Uscatorul de par face minuni. Bineinteles, nu pus in fata copilului, ci undeva mai departe, dar in zona ca sa il auda. La fel, plimbarea cu masina.” – Dr. Irina Antonescu.
Conferinta “Ingrijirea bebelusului in primul an de viata” a fost realizata cu sprijinul Philips Combi 2in1 Purificator si Umidificator si vine in sustinerea campaniei de informare asupra importantei calitatii aerului din casa in sanatatea copiilor si bineinteles, a noastra.
Leave A Reply