Mi-am dat seama zilele trecute că apropiem cu pași repezi de vacanța de vară. Pentru noi asta înseamnă probabil câteva drumuri lungi cu mașina, măcar pentru a-i vizita pe bunici la Oradea și respectiv la Piatra Neamț. Drumurile astea de 6+ ore nu sunt ușoare pentru nimeni, dar treaba devine cu adevărat interesantă în momentul în care apar copiii.
Poate voi faceți parte din categoria familiilor fericite să plece la drum lung, cu copii pe care orele petrecute în mașină nu par să îi deranjeze deloc. Experiența noastră însă este puțin diferită. Amândoi copiii au avut o perioadă de câteva luni bune (înainte să împlinească un an) în care mersul cu mașina era ca o scenă desprinsă din filmele horror de comedie. Urlau de când îi puneam în scoică, se opreau la un moment dat când mașina ajungea la o anumită viteză și o luau de la capăt cu urlatul la fiecare semafor la care ne opream. După câte un episod din ăsta ne potoleam cu deplasările pentru o vreme ca să ne păstrăm neuronii intacți. Doamne ce bine că perioadele astea au trecut!
Alex fiind mai mare e încântat acum să meargă cu mașina. În prima oră. Apoi începe să se plictisească și să emită tot felul de solicitări pe care le alternează cu câte un ”Are we there yet?” (ați văzut filmul?). Sara nu cred că și-a făcut o părere clară despre mersul cu mașina la drum lung. Își mai linge centura de siguranță, mai gângurește pe limba ei, mai bagă un somn și tot așa.
Ca părinți, după atâtea călătorii făcute, am ajuns la concluzia că există câteva lucruri pe care le putem face ca să avem parte de drumuri plăcute cu mașina și ajungem întregi la minte la destinație.
- Ne calibrăm corect așteptările – Dacă înainte să avem copii făceam drumul până la Oradea c o singură oprire, iar la Piatra Neamț mergeam ață, de când suntem părinți am ajuns la concluzia că e tare important să nu îți faci așteptări prea mari legat de cât de minunată va fi călătoria. Dimpotrivă, ne așteptăm la plânsete, la nemulțumiri, la opriri multe. Pe noi asta ne ajută să ne păstrăm mai bin zen-ul pe drum.
- Punem muzică pentru fiecare – Ascultăm melodii pe placul tuturor, pe rând. A se citi că ascultăm 1-2 melodii pentru noi și 20 pentru Alex (sau aceeași piesă de 20 de ori!). Sara se bucură de orice fel de muzică ritmată. Deocamdată.
- Ne pregătim cu idei de jocuri de jucat în mașină – Avem o listă de jocuri pe care le tot jucăm în mașină, dar avem și liber la improvizat.
- Planificăm opriri – Cum spuneam și mai sus, când gândim operațiunea ”călătoria” ne stabilim, de principiu, opriri în locurile pe care le știm și care sunt ok (de exemplu benznării). Dacă piticii dorm când ajungem în punctele astea pe drum mergem mai departe și căutăm un alt popas după ce se trezesc.
- Împărțim drumul pe mai multe zile – Când Alex avea doar câteva luni drumurile București-Oradea și retur le făceam mereu cu oprire peste noapte în Sibiu, unul din orașele noastre preferate din țară. Cu Sara încă nu am făcut drumul ăsta cu mașina pentru că de câteva luni există curse low cost până la Oradea și ajungem în 45-50 de minute.
- Ronțăieli sănătoase – Când plecăm în călătorii lungi avem în mașină o plasă cu mâncare. De la sandviciuri, la biscuiți sau sărățele făcute de mine, la fructe, alune, migdale, apă și cafea, avem de toate. Uneori chiar și eu ronțăi câte ceva chiar dacă nu mi-e foame pentru că mi se pare că trece timpul mai repede.
- Luăm aspiratorul de mașină cu noi – Cine a inventat aspiratorul de mașină a fost sigur un părinte care știe cum arată bancheta din spate după un drum din ăsta lung. Pe mine mă disperă firimiturile în general, oriunde. Dar, după ce la Piatra Neamț ni s-a umplut mașina de furnici venite la ospăț cu firimiturile lăsate de Alex, nu doar că mă disperă firimiturile, dar mi-e și frică de ele. Și de urletele asurzitoare ale voinicului îngrozit de câte o furnică rătăcită care se aventura pe corpul lui chiar și după ce credeam că am scăpat de ele. Hai că mi s-a zburlit părul numai de la cum am povestit! Așadar, când vom pleca la următorul drum lung aspiratorul nu ne va lipsi din mașină.
Zilele trecute am avut ocazia să testez un aspirator 2 în 1 foarte fain de la Dirt Devil. Alex a fost foarte încântat că nu l-am bătut la cap să nu facă firimituri și chiar a insistat să facă el primul curat în mașină, după cum veți putea observa în video-ul de mai jos:
Trei lucruri mi-au plăcut mie tare la aspiratorul ăsta 2 în 1: că se poate folosi atât în mașină, cât și acasă, că este foarte ușor și Alex îl poate manevra fără probleme și că are tot felul de accesorii cu care să poți aspira în cele mai greu acesibile locuri.
Acestea fiind zise, drumuri frumoase și plăcute vă doresc!
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
23 Comments
Doamne ce mă regăsesc în articolul ăsta. După ce am parcurs un drum de 100 km și cea mică ne-a epuizat la propriu, nu am mai îndrăznit sa trec de cartierul nostru și medicul de familie pana pe la 6 luni. Încă sunt în dubii dacă sa mergem în vacanta la vara. Cel mare are problema plictiselii în mașină. Deocamdată nu depășim maxim 20 km de vreo luna. ( are 7 luni)
O sa încerc solutile tale poate dau roade și la noi.
Succes! 😀
La capitolul drumuri am experienţă :). Drumurile lungi (1600km) au fost făcute cu succes. Cât despre necesitatea unui aspirator de mână, unii îl consideră un moft. Eu îl văd o salvare. Avem şi noi unul pe care îl folosim atât în casă, cât şi în maşină.
La fel am zis şi eu despre maşina de spălat de vase până nu de mult. O țineam pe a mea, că mie nu îmi trebuie. Acum îmi doresc una, dar nu am unde să o pun… 🙂
Total de acord cu toate sfaturile! Si noi suntem mari iubitori de road trips – mereu mergem pe bucati, cu asteptari corect calibrate :). He, he, faza cu aspiratorul de mana – nu m-am gandit pana acum, dar pare sa fie ceva util 🙂
Să îl încerci o singură dată. Atât îți trebuie doar. :))
Noi am facut vara trecuta Romania-Portugalia, cred ca suntem antrenati 🙂 iar aspiratorul ala de masina e o mare inventie
Cândva vor fi şi ai noştri suficient de mari pentru drumuri din astea lungi. Abia aştept un road trip prin Europa!
Neaparat imi trebuie si mie un aspirator de masina! Nici nu iti poti imagina cum arata masina noastra dupa escapadele de weekend… Multumesc pentru inspiratie! 🙂
Ooo, ba cred că pot! :))
Util rău. Mai ales ca in mașina mea tot timpul e mizerie. N-am timp niciodată pentru o curățenie generală. Poate din joi in Paști și atunci când se îndură tati. Aspiratorul ar putea face treaba mult mai rapid.
Mulțumim pentru informații.
Mie mi s-a părut foarte util ca să strâng firimiturile după ce mănână Sara, plus că pot aspira rapid, punctual pe ici-colo fără să asamblez aspiratorul mare.
Vine la țanc articolul tău. Săptămâna viitoare plănuim o mică vacanță și ne așteaptă un drum lung cu mașina. Sunt curioasă cum recționează micuța, căci nu îi prea place să stea mult în scaun.
Drum vesel să aveți! În seara asta revin şi cu idei de jocuri numai bune pentru drumurile lungi! 🙂
Cam asa si noi. Mai nou, pt ca avem loc in spate, jucam carti si chiar board games :-). la mine in masina e vesnic mizerie, nici nu imi mai bat capul, dar poate testez si eu solutia asta minune a ta 🙂
Eu mi-am comandat-o azi că e la reducere în perioada asta. 😀
Luna trecuta mi-am completat portbagajul cu trusă medicală inutilă dar țiplată, încă un triunghi reflectorizant, vestă reflectorizantă și stingător. Sincer, nu cred că le voi folosi vreodată. Dar, pe bune, un aspirator e … indispensabil dacă ai un copil mic în mașină. Il folosești zilnic.
Noi l-am comandat azi. L-am folosit şi prin casă. După ce am strâns firimiturile într-o clipită cu el nici că mai vreau să le strâng altfel! :))
Foarte utile sfaturile de calatorie! Aplicam si noi o mare parte din ele, inca ne lipseste aspiratorul dar filmuletul tau m-a convins de utilitatea lui. O sa mai studiez problema, sa vad cand prind o promotie buna.
Noi facem drumurile mai lungi noaptea, din pacate fetita mea are rau de miscare (apropo, nu stiti vreo solutie magica pentru aceasta problema?). Deci, de la noi din masina nu lipsesc pungile, rola de hartie si pachetul cu servetele umede.
Cand calatorim pe distanta mai scurta jucam tot felul de jocuri (ghiceste cuvantul la care m-am gandit eu, spune cuvinte care incep cu o anumita litera, …) admiram privelistea, povestim. Din pacate nu putem folosi cartonase de joc sau carti/reviste pentru ca i se face rau. Si avem cateva cartonase foarte frumose, special pentru calatorii: 100 de jocuri pentru copii de luat si-n calatorii.
Adriana, soluție magică nu am pentru răul de mașină, dar îți pot spune că dacă ai nevoie de aspirator zilele astea îl găsești la reducere. Eu l-am comandat azi dimineață. 🙂
[…] Cristina si Ioana articole faine si practice pe tema curateniei, pe care va poftesc sa le cititi aici si aici. Sa vedeti ce ajutoare au ele in […]
Si noi ne echipam cu jocuri, muzica si rontaieli cand plecam la drum in afara orasului, oricat de lung sau scurt ar fi drumul. Al meu cum are super mega energie, numai ideea ca trebuie sa stea intr-un scaun si ii provoaca mancarici, daca nu venim repede cu solutii 🙂
Aşa e Sara. Azi a fost semi horror în avion. :))