Te-ai gandit vreodata sa il lasi pe copilul tau sa gateasca?
Da! Vorbesc serios. Desi s-ar putea sa sune a mare bataie de cap si iti si imaginezi probabil bucataria intoarsa pe dos sau curatenia de dupa exista variante prin care sa il poti lasa pe cel mic sa prepare un pranz sau o gustare fara ca bucataria sa arate ca dupa razboi.
De ce ai vrea sa faci asta?
Fiecare om se naste cu 3 nevoi psihologice de baza – nevoia de: autonomie, relationare si competenta. Cumva, prin a-l lasa sa gateasca singur/cu tine ai putea sa le atingi pe toate 3. Autonomia prin a-l lasa sa aleaga ce gatiti, in ce cratite, cu ce ustensile, etc. Relationarea prin a lucra impreuna cu el, intr-un mod relaxat si distractiv si ajutandu-l sa inteleaga ca face parte dintr-u intreg mai mare decat el – familia – la care poate contribui si el. Competenta prin a-l lasa sa faca singur lucrurile pe care e capabil sa le faca singur, fara a-l ajuta la fiecare pas sau mica incurcatura.
Un copil caruia i se ofera alternative, e lasat sa aleaga dintre optiuni si incurajat sa duca sarcini la bun sfarsit pe cont propriu va deveni mai motivat sa faca lucrurile pentru placerea de a le face si va deveni mai increzator in sine.
Si apoi…copiii ale caror nevoi psihologice sunt hranite corespunzator se simt mai bine, sunt mai cooperanti si mai productivi.
Din experienta noastra, copiii vor fi mandri sa foloseasca ustensile, sa dea “ordine” ajutoarelor, sa puna singuri ingredientele, vor fi incantati de rezultatul final si vor manca, cel mai probabil, cu mai mare placere.
Beneficii si reguli de siguranta
Revenind la gatit, exista multe motive pentru care specialistii recomanda sa ii implicam pe copii in pregatirea mancarii, cat mai devreme posibil. Printre altele ei vor:
- petrece timp de calitate cu parintele;
- accepta mai usor sa incerce mancaruri noi daca au contribuit la prepararea lor;
- invata cum se prepara anumite feluri de mancare sanatoasa, cum sa foloseasca anumite ustensile si vor deveni tot mai priceputi.
Un start bun si niste deprinderi alimentare sanatoase inca de mici le vor fi de mare folos copiilor ajunsi adolescent, respectiv adulti.
Pentru ca totul sa se desfasoare intr-un mod relaxat si distractiv e bine sa tinem cont de cateva reguli de buna functionare:
- sa alegem momentul potrivit – pentru ca toata lumea sa se simta bine si experienta sa fie una placuta trebuie sa alegem un moment in care avem timp si suntem odihniti (atat noi, cat si copilul);
- sa ne stabilim niste asteptari realiste – da, va dura probabil de doua ori mai mult sa fie gata mancarea si da, se va lasa cu ceva mai multa dezordine;
- sa alegem sarcinile potrivite – dificultatea sarcinii trebuie sa fie potrivita varstei copilului, iar felul de mancare pe care il preparam trebuie sa nu fie unul prea complex pentru ca rezervele lor de rabdare sunt mici;
- sa fim atenti la siguranta copiilor – ei trebuie sa fie supravegheati in bucatarie pentru a evita orice accident. Trebuie sa le atragem atentia asupra lucrurilor periculoase (foc, cuptor, cutite, etc.) si sa stabilim cateva reguli de baza.
Chef Alex ne-a gatit!
Noi am acceptat provocarea Danonino – Alex a ales intr-un weekend sa mancam paste cu dovlecel si parmezan si a acceptat incantat sa faca mare parte din treaba el singur. Am stat cu el mereu si l-am ajutat cand mi-a cerut sau cand era vorba de ceva mai dificil de facut.
Pasul 1 – Inainte de toate am pregatit impreuna toate ingredientele necesare:
Pasul 2 – am pus pastele la fiert:
Pasul 3 – dupa ce am curatat si ras dovlecelul l-am pus in wok si am condimentat cu sare si usturoi uscat:
Pasul 4 – dupa ce dovlecelul s-a inmuiat am adaugat smantana de gatit, am mai fiert timp de 10 minute si apoi am adaugat pastele scurse in prealabil:
Pasul 5 – la final Alex a ras parmezanul si l-a presarat pe fiecare portie de paste:
Pasul 6 – servirea:
Asa a aratat joaca noastra in bucatarie si ma bucur ca Alex s-a descurcat foarte bine si chiar mi-a indicat ce urmeaza sa facem ca sa “respectam reteta”.
Dam mai departe provocarea catre tine!
Tu iti lasi copilul sa gateasca sau sa isi pregateasca singur gustari? Arata-ne cu poze cum va distrati amandoi in timp ce gatiti si inscrieti-va apoi la concursul Danonino, intrand aici. Puteti castiga un set de gatit! Succes!
Comment
noi gatim impreuna de cativa ani de acum :). nu m-am temut sa il las sa taie cu un cutit adevarat dupa ce am vazut ca si a dezvoltat aceasta abilitate cu un cutit de plastic si plastilina, nu m-am temut sa il las sa isi bage mainile in aluat sau sa amestece ingredientele clatitelor si altor prajituri.
ultima lui placere este sa imi prepare cafeaua la espressor, asta pentru ca eu sunt cu cel mic inbrate si a prins el ideea ca nu functionez prea bine fara cafeaua de dimineata :).
bravo chef Alex! sa ii faci mancarici gustoase si Sarei! 🙂