Ingrediente:
(pentru o forma cu diametrul de 26 cm)
Pentru blat:
100g unt
100g zahar pudra
1 ou
250g faina
1 praf de sare
1 lingurita extract de vanilie
Pentru crema de lamaie:
2 oua intregi
4 galbenusuri
180g zahar tos
200ml smantana pentru frisca
zeama de la 2 lamai
zahar pudra pentru ornat (optional)
Cu o lingura de lemn amestecam zaharul si untul taiat cubulete pana obtinem o compozitie omogena. Apoi adaugam oul si mixam pana acesta este incorporat. Adaugam extractul de vanilie, faina si un praf de sare.
Aluatul il lucram putin cu mana pana nu se mai lipeste de degete. Formam o bila din el, o punem in folie si o tinem la frigider timp de 30 de minute.
Pe o suprafata de lucru presarata cu faina intindem aluatul subtire. Cu ajutorul sucitorului luam blatul, il punem peste forma si taiem surplusul de aluat.
Acoperim blatul cu hartie de copt peste care asezam boabe de fasole.
Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute. Il scoatem din cuptor, reducem temperatura cuptorului la 140°C si pregatim crema de lamaie.
Intr-un castron batem ouale, cele patru galbenusuri si zaharul, apoi incorporam smantana. La final adaugam zeama de lamaie. Strecuram umplutura de lamaie printr-o sita fina, într-un vas.
Turnam jumatate din umplutura in tarta si punem forma pe grilajul din cuptor. Tragem grilajul in afara cat sa putem turna si restul de umplutura de lamaie. Impingem grilajul la loc usor, fara sa dezechilibram forma si coacem tarta tarta 60 de minute, pana se incheaga umplutura. Ca la cheesecake, in mijloc poate ramane o zona mai moale.
Lasam tarta sa se raceasca de tot si presaram deasupra zahar pudra dupa gust.
E delicios de racoritoare 🙂
Leave A Reply