Încă dinainte să devenim părinți pentru prima dată în biblioteca noastră au început să își facă timid apariția cărțile despre sarcină, puericultură și parenting. Prin prisma meseriei mele sunt mereu în căutare de informații, îmi place să citesc, să învăț și cum domeniul ăsta era nou pentru mine mare parte din filele de parenting citite mi-au fost de ajutor.
În ultima vreme, mi s-a întâmplat foarte des ca prietene, colege și cititoare să mă întrebe ce cărți de parenting le-aș recomanda, așa că am adunat o parte din ele mai jos.
Înainte de a trece la listă simt să spun încă o dată că parenting-ul nu e despre copii, ci despre părinți și cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru relația cu copiii noștri este să avem o relație bună cu noi înșine. Că e vorba de timp cu noi și conștientizare, terapie, de coaching, de citit, de vorbit cu cineva dispus să ne asculte există o mulțime de variante prin care să ne întoarcem spre noi cu blândețe și să (re)învățăm să ne iubim și să ne acceptăm așa cum suntem: suficienți. Fără pregătirea asta cred că orice carte despre ”cum să”, despre tehnici și metode, va putea duce la doar la mici victorii temporare.
Părintele conștient și Familia conștientă– Născută și crescută în India și plecată apoi în Statele Unite, Shefali Tsabary este un nume care nu are nevoie de prea multă prezentare. Este terapeut și e promotoare a parentajului conștient, centrat pe părinte și eu sunt mare admiratoare a muncii ei.
Dincolo de pedepse și răsfăț – O altă carte a lui Shefali Tsabary, care ne ajută să vedem ce e mai bun în copiii noștri chiar și atunci când relația noastră cu ei este tensionată și ne învață să căutăm motivele din spatele comportamentelor copiilor.
Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor – Sarah Ockwell-Smith este un expert britanic în problemele de somn ale bebelușilor și copiilor mici, dar și mamă a 4 copii. Printre altele, cartea descrie somnul celor mici în funcție de vârstă (de la naștere și până la 5 ani): de câte ore de somn au nevoie copiii, mediul propice somnului și cum îi putem ajuta pe copii să adoarmă folosind metode blânde.
Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman – cartea asta mi se pare o comoară pentru orice femeie care se pregăteste să devină mamă. Citind-o înainte de nașterea Sarei mi-am dat seama câte greșeli am făcut la capitolul alăptare pe vremea când era Alex bebeluș, deși intențiile mele erau cele mai bune.
Secretele inteligenței copilului – John Medina este un neuro-cercetător despre care am tot povestit pe blog și pe care îl admir pentru modul simplu și plin de umor în care poate explica și cele mai complexe aspecte ce țin de dezvoltarea creierului. Detalii despre carte puteți citi aici și aici.
Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine – E o carte despre care am mai scris și aici. Adriana Mitu a inclus pentru noi niște teme de gândire pe alocuri incomode despre copilăria noastră, principii după care am fost crescuți, despre ce vrem să le transmitem copiilor noștri și despre cum vrem să îi creștem. Mie mi se pare că tocmai asta îi aduce un plus de greutate.
Părinți liniștiți, copii fericiți – schimbările de durată sunt rezultatul cultivării unei conectări emoționale cu copiii, legatură care face ca recompensele și pedepsele să devină inutile. Laura Markham ne ajută să ne înțelegem propriile emoții și să le gestionăm în așa fel încât să putem acționa cu empatie când vine vorba de copiii noștri.
Părinți liniștiți, frați fericiți. Cum să creștem frați prieteni pe viață – Cartea cuprinde modalități simple pentru a depăși nevoia de competiție și de conflicte, cultivând între frați o relație plină de iubire. Exemplele concrete pot fi aplicate imediat și îi vor ajuta pe copii să își gestioneze emoțiile, să își comunice nevoile, să își rezolve singuri neînțelegerile.
Parenting necondiționat de la recompense și pedepse la iubire și înțelegere – Alfie Kohn ne îndeamnă să reflectăm la genul de relație pe care vrem să o avem cu copiii noștri, la prioritățile noastre ca părinți și la cum am putea evita multe din greșelile frecvente pe care părinții le fac. Disciplina se referă mai degrabă la o relație corectă cu copilul tău, decât la deținerea unor tehnici corecte.
Mindfulness pentru părinți – E cartea potrivită pentru părinții care își doresc relații familiale mai armonioase și vorbește despre prezență, conectare, empatie, compasiune și autocompasiune. Cartea oferă și ocazia de a pune în practică aceste concepte, prin exerciții practice.
Rețete de jocuri – Lawrence Cohen ne încurajează să lăsăm seriozitatea deoparte și ne arată cum să ne jucăm cu cei mici. Copiii de toate vârstele au în permanență nevoie de sentimentul de siguranță, de conectare și atașament, iar joaca e mediul perfect prin care să le oferim.
Inteligența parentală – Suntem invitați să regândim conceptul de disciplină și să îl privim ca pe o oportunitate de învățare. În carte sunt explicate mecanisme complexe ce se întâmplă în creierul unui copil, într-o manieră accesibilă și deloc complicată.
Comunicarea nonviolentă – O carte care ne ajută să renunțăm la tiparele de gândire ce duc la certuri, să rezolvăm conflictele într-un mod pașnic și să dezvoltăm astfel relații bazate pe respect reciproc, compasiune și cooperare.
Copilul invizibil – Cartea ne invită la descoperirea de sine prin mindfulness. E scrisă pentru părinți și viitorii părinți, pentru cei care nu se pot împăca cu trecutul. Trauma călătorește în timp și ceea ce nu vindecăm noi sunt răni pe care le lăsăm moștenire urmașilor noștri.
Voi ce titluri ați adauga la lista de mai sus? Care sunt cărțile de parenting pe care le recomandați?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
13 Comments
Un articol foarte bun, Cris! Chiar acum am luat 2 carti! Va pup!
Revin si eu cu doua recomandari, nu sunt scrise recent, dar cuprind idei ce pot fi preluate cu usurinta: ” Descoperirea copilului ” si ” Mintea absorbanta” de Maria Montessori
Multumesc pentru postare! O mare parte din ele le am si eu 🙂 As adauga si eu, Corpul copilului ne vorbeste de Willy Barral.
Multumim pentru recomandari. Sunt foarte utile. Pentru mine au fost de baza: Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor – Rosswell si Campell si Putem creste copii buni intr-o lume negative a lui Zig Zigler. ultima editata de Curtea Veche acum multi ani, se mai gaseste la biblioteci doar sau posibil la anticariante.
Buna ziua!
Sunt o viitoare mamica, imi place foarte tare activitatea pe care o desfasurati, articolele, informatiile. Am vrut sa comand si eu anumite carti dintre cele sugerate, locuiesc insa in Canada, si din pacate pe sit-utile din Romania nu mi se permite sa fac nici o comanda cu destinatia Canada. Am incercat sa le caut pe AMAZON, din pacate nu le gasesc. Aveti vreo sugestie, idee unde as putea sa le comand in asa fel incat sa-mi parvina in Canada? Multumesc! O zi buna!
Mulțumesc pentru mesaj. 🙂 Poate ce nu se găseşte pe Amazon găsiți pe site-uri gen bookdepository.com. Alternativ, puteți căuta e-books pentru că nu e nevoie de livrare sau să rugați pe cineva din România să le comande şi să vi le trimită. 😀 Sarcină uşoară să aveți şi un bebe sănătos!
Daniel Siegel si Tina Payne Bryson, “The Whole-Brain Child”. Asta incerc sa citesc acum. Mi se pare ca explica foarte bine cum functioneaza creierul. Mai ales cel al copiilor.
De asemenea, Jane Healy,
“Your Child’s Growing Mind: Brain Development and Learning From Birth to Adolescence” mi-a placut.
Da! Ştiu de Whole-Brain Child, dar nu am apucat încă să o citesc. E pe listă. Mulțumesc pentru recomandări! 🙂
Mi-au scăpat câteva dintre ele. Pe 8 însă le-am citit, inclusiv comoara lui nenea Jack Newman. Playful Parenting (Lawrence J Cohen) și Mindset (Carol S. Deck) mi-au mai plăcut mie. Dar și Scientific Secrets for Raising Kids Who Thrive, Brain Rules for Baby (John Medina) & The Gifts of Imperfect Parenting (Brene Brown). Eu sunt abonată la http://www.audible.com pentru că mi-e mult mai ușor să ascult cărțile de când sunt mămică.
Ce recomandări faine! 😀 Medina era în listă deja doar că pusesem varianta în română.
Pentru mine, Biblia in parenting a fost “Lacrimi si crize de furie” de Aletha Solter. Am înțeles atunci plânsul.
Notat. 🙂 Foarte mult m-a ajutat “Dăruieşte iubirea care vindecă” a lui Hexley & Hunt.
Notat și eu. Mulțumesc! 🙂