Sara implineste 3 luni in curand si parca nu imi vine sa cred ca am parcurs deja jumatatea distantei pana la startul diversificarii. Parca ma si vad deja pregatind planul de bataie (a se citi “meniul”), gatind portii infime de mancarici, stergand piure de morcovi de pe pereti peste tot si facandu-i tone de poze la masa. 🙂
Si daca m-am gandit la diversificare am primit si o provocare pe masura, de la Nutricia: sa ma gandesc la o reteta de mancare pe baza de cereale pentru bebelusii care au inceput diversificarea. Cred ca ei au vrut sa se asigure ca imi incep antrenamentul din timp si ca voi fi pregatita cand va veni vremea. La inceput ma panicasem. Au trecut mai bine de 4 ani de cand am inceput diversificarea cu Alex si nu imi aduceam aminte foarte clar ce si cum. Dupa valul de panica, dupa ce am vorbit cu mama (Multumesc, mami!) si dupa ce am rasfoit caietul lui Alex in care pediatra scrie de fiecare data cand il vede, m-am linistit. Va prezint si voua nu una, nu doua, ci trei idei pe care le-am testat si va invit sa le incercati si voi.
Alex s-a oferit sa ma ajute si la finalul experimentului m-a lasat si cu bolurile goale. Verdictul lui: “A fost bun. O sa-mi mai faci?”
Cereale cu piure de banane (6+ luni)
Ingrediente
- cereale “Aptamil cu 7 cereale”
- apa
- 1 banana coapta
- cateva picaturi de zeama de lamaie
Mod de preparare
Incalzim apa si preparam cerealele conform instructiunilor de pe cutie.
Punem banana in blender, adaugam cateva picaturi de zeama de lamaie ca sa nu se oxideze si o mixam pana obtinem o pasta omogena.
Adaugam 3-4 linguri din piureul de banana peste cereale.
Cereale cu fructe si branza calcica (8+ luni)
Ingrediente
- cereale “Aptamil cu 5 fructe”
- apa
- 200ml lapte
- 2 tablete calciu lactic
Mod de preparare
Branza calcica era la mare cautare la noi in casa cand Alex era mic asa ca m-am gandit sa o folosesc intr-una din retete. Ea poate fi introdusa la oricare dintre mesele zilei si se poate combina cu o multime de alimente. Am pregatit-o impreuna cu el, dupa care cu greu am reusit sa salvez o parte din ea cat sa folosesc la cerealele cu fructe.
Preparam branza calcica: punem laptele pe foc si cand ajunge la punctul de fierbere adaugam tabletele de calciu si amestecam mereu (calciul poate fi inlocuit si cu cateva picaturi de zeama de lamaie). Lasam sa fiarba 4-5 minute si apoi il strecuram.
Pregatim cerealele conform instructiunilor de pe cutie.
Adaugam putina branza peste cereale si amestecam.
Biscuiti cu cereale (12+ luni)
Ingrediente
100g unt moale
5 linguri sirop de artar
1 ou
130g faina
40g cereale “Aptamil 7 cereale”
1/2 lingurita praf de copt
1 varf cutit sare
cateva bucati de zmeura liofilizata* taiata marunt – optional
*Liofilizarea e un proces de conservare care pastreaza intacte valorile nutritive ale fructelor. Apa este extrasa din fructe dupa ce acestea sunt congelate in prealabil, iar la contactul cu lichide fructele se rehidrateaza.
Mod de preparare
Amestecam untul, siropul de artar si oul pana se omogenizeaza bine. Apoi adaugam faina, cerealele, praful de copt si sarea. Amestecam bine compozitia.
Punem aluatul la rece pentru aproximativ 30 de minute ca sa putem lucra mai usor cu el apoi.
Modelam compozitia rece in palme, adaugand cateva bucati mici de zmeura in mijloc, astfel incat sa obtinem niste bile de aluat de aproximativ 3 cm diametru. Le tasam putin si le asezam pe hartie de copt in tava, lasand loc intre ele.
Punem tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 20 minute.
Pofta buna!
PS: Va las mai jos si o poza cu tipurile de cereale folosite.
Leave A Reply