Pe lângă tot ce am pierdut, pandemia mi-a creat spațiul pentru multe lucruri faine, de la timp petrecut cu mine, noi obiceiuri, claritate și energie pentru noi proiecte și imboldul de care aveam nevoie să fiu prezentă altfel în online.
Nu spun că nu eram prezentă online – se fac imediat 7 ani de când scriu pe blog și o bună perioadă de timp am scris chiar zilnic. Dar mi-am luat timp să înțeleg ce îmi doresc și unde și cum le pot aduce valoare mai mare oamenilor care au nevoie de conținutul creat de mine.
Printre ideile încolțite încă de astă vară în mintea mea, cam de când am devenit mult mai activă pe Instagram, a fost și cea a unor live-uri periodice acolo. Iar azi, într-o zi de vineri 13, lucrul ăsta s-a și întâmplat și le sunt recunoscătoare persoanelor care s-au conectat, s-au implicat, au pus întrebări, mi-au dat feedback.
Inclusiv tema live-ului de azi a venit din comunitate: letting go & moving on fără să ne simțim prost și să regretăm deciziile. Cu alte cuvinte, cum facem ca atunci când decidem că vrem să mergem mai departe, să începem ceva nou, să trecem într-o etapă nouă a dezvoltării noastre, să facem asta privind înainte cu încredere, nu în urmă cu regrete.
4 întrebări care te ajută să fii împăcat cu ce lași în urmă
Chiar și atunci când schimbarea pe care vrem să o facem vine din proprie inițiativă, rezistență va exista. Rolul creierului nostru este să ne protejeze, să ne ajute să supraviețuim. Pentru el, tot ce e vechi și familiar este previzibil, deci sigur. În antiteză, situațiile noi, necunoscute sunt privite ca fiind un potențial pericol.
Am simțit asta și atunci când am trecut în roluri noi la job-ul din corporație și atunci când am lăsat statutul de angajat pentru cel de antreprenor și când am început podcast-ul și am redus foarte mult timpul pe blog și exemplele ar putea continua.
Care sunt, deci, întrebările care te pot ajuta să îți menții un mindset flexibil atunci când, pentru a crește, renunți la diverse lucruri?
Ce înseamnă renunțarea pentru mine?
Poate o definești ca pe pierdere, caz în care blocajul poate veni tocmai din acest sentiment al pierderii. Noi avem tendința să ne atașăm de ceea ce ne este familiar, de identități pe care ni le-am asumat în trecut.
Poate o definești ca pe un eșec și atunci dificultatea vine din faptul că simți că te-ai dat bătută. Aici nu mai e despre tristețea că pierzi ceva, ci mai degrabă despre stima ta de sine și despre cum te percepi tu. Ce spune despre tine faptul că ai renunțat la acel lucru?
Poate că ai deja multă experiență în spate, ai tot exersat acest letting go și ai ajuns să privești renunțarea ca pe un pas necesar ca să poți crește. Ca tu să ajungi unde îți dorești, trebuie să lași în urmă locul în care ai fost(sau job-ul sau rolul sau contextul etc.)
Dacă ai regrete, înțelege de ce. La ce te ajută? Avem un număr finit de unități de energie în fiecare zi. De ce le-am irosi? În concluzie, dă-ți voie să simți ce e de simțit fără să opui rezistență, fă pace cu ideea și pregătește-te să pornești la drum.
Care e visul? Încotro te duci?
E important să înțelegi spre ce te îndrepți și de ce e important pentru tine să mergi în acea direcție. De ce-ul ăsta te va motiva de fiecare dată când drumul va deveni greu, va fi ca un far care să te ajute să îți găsești calea. Ajută să ai acest vis sau obiectiv undeva la vedere – pe un vision board, pe telefon, pe laptop, pe oglindă, oriunde îți e folositor. Cât despre de ce-ul din spate… Caută să înțelegi ce face ca visul ăsta să îți aducă atâta energie și creativitate. Ce va deveni posibil pentru tine atunci când îl vei atinge? E posibil să fie despre a fi în serviciul altora.
Ce vei face în momentul în care vocea ta critică se va activa?
Pentru că o va face! Și e important să fii pregătit cu un plan când se va întâmpla asta. Poate va apărea teama de eșec, de necunoscut sau chiar teama de succes. Și-atunci când criticul tău interior își face simțită prezența, cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să spui ”Stop!”, să întrerupi gândul negativ, să te ridici de la birou, să te miști. Asta îți va schimba energia și te va ajuta să te reconectezi cu partea ta înțeleaptă. Și nu uita că teama are un rost – să te ajute să rămâi în siguranță. Așa că îți recomand să nu cauți să te descotorosești de ea, ci să o muți de pe locul șoferului, pe scaunul din dreapta. 😉
Care sunt acțiunile care mă pot apropia de visul meu?
Nu avem cum să nu vorbim despre acțiuni concrete și obiceiuri pe care ai nevoie să ți le formezi ca să îți crești șansele de a atinge obiectivul. Care e identitatea pe care e nevoie să ți-o însușești? Cum arată un om care atinge obiective de genul obiectivului tău? Cum gândește? Ce face o astfel de persoană? Cineva care vrea să devină antreprenor, de exemplu, trebuie să lase în urmă identitatea de angajat și să înceapă să intre în mindset-ul antreprenorial. Ce gândește un antreprenor? Cum gândește? Ce face? Cum face? Ce obiceiuri are? Cum fac să îmi creez astfel de obiceiuri?
Vorbim de un proces aici și cel mai probabil aceste răspunsuri o vă vină către tine treptat dacă îți iei timp să stai cu întrebările de mai sus, chiar și dacă nu te simți confortabil cu ele.
Dacă vrei să afli mai multe despre toate aceste idei, îți las mai jos link-ul către live-ul de pe Instagram.
View this post on Instagram
Citește și:
Deciziile care îți schimbă viața
Exercițiu de identificare a valorilor personale
Fii prieten cu teama, dar nu o lăsa să ia decizii pentru tine
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Mi-a placut articolul, foarte frumos scris!
La intrebarea cu nr. 3 mi-e tare greu sa raspund. Trebuie sa fac o curatenia ala Marie Kondo si in mintea mea 🙂 Mi-ai dat de gandit pentru ca nu ma simt confortabil cu niciuna din intrebarile puse de tine, dar vreau sa incerc sa raspund la ele si cred ca va fi nevoie de ceva timp, dar de data asta sunt mai pregatita.