Sticlele senzoriale pentru bebeluși sunt o modalitate bună prin care ei pot explora culori, sunete, relația cauză-efect și de a admira lucruri altfel prea mărunte pentru vârsta lor.
Ele pot fi folosite pentru dat de-a dura, pentru a urmări culori și mișcare, dar și pentru sunetul făcut când sunt scuturate.
Sara este tot mai activă și are preferințe clare când vine vorba de jucării. Pe lângă jucăriile lui Alex 🙂 , care sunt în topul preferințelor, ea se joacă tot mai mult cu sticlele senzoriale pe care i le-am făcut. Dacă acum 2 luni nu făcea altceva decât să le molfăie, acum le rostogolește, le scutură ca să facă zgomot și e tot mai atentă la conținutul lor.
5 sticle senzoriale pentru bebeluși
I-am făcut 5 astfel de sticle până acum și avem măcar câte una în fiecare cameră:
Conținutul sticlelor senzoriale făcute pentru Sara:
1 – pompoane de diferite culori și mărimi, sârmă plușată, orez
2 – apă, lipici lichid transparent (proporția de apă și lipici e bine să fie cam 50%-50% pentru o vâscozitate bună și care să încetinească mișcarea obiectelor pe care le veți adăuga), paiete, sclipici, o picătură de colorant alimentar roșu.
3 – orez și boabe de fasole
4 – bețișoare colorate, din lemn
5 – apă, mărgele de sticlă și strasuri
Puteți umple sticlele cu orice lucruri interesante pentru bebe: pompoane, sârmă plușată, mărgele, paiete, nasturi, biluțe de staniol, paste (eventual pictate ca să fie colorate), nisip, scoici, orez sau apa + ulei + un strop de colorant alimentar. Voi alegeți!
Noi am folosit sticluțele de la Sloop pentru că mi s-au părut cele mai potrivite ca formă și mărime. Căutam oricum sticle cu capac mai lat decât cel clasic ca să nu îl poată băga pe tot în gură. Am avut mare noroc cu Google pentru că nu știam cum să scot autocolantul de pe sticle fără să frec la ele și să le umplu de zgârieturi. După ce scoateți abțibildurile, dacă le ungeți bine cu ulei de măsline și le lăsați să stea așa măcar o oră va fi simplu să scoateți lipiciul de pe sticle frecând cu un șervețel. Spălați apoi cu detergent de vase și cu buretele (nu cu partea abrazivă). La final, dacă mai e nevoie, puteți să le ștergeți și cu spirt.
Și încă ceva… După ce ați terminat de umplut sticla, folosiți un strop de lipici pe filament/capac și strângeți bine, ca să nu o poată desface cel mic.
Spor la joacă și explorat!
Later edit – Ideea nr.6
După un eveniment cu Chef Foa la care am participat recent am descoperit tamarindul, o mirodenie aparte despre care habar nu aveam că există. Pe lângă faptul că e foarte sănătos și are multe beneficii asupra sănătății, tamarindul are niște sâmburi foarte interesanți, parcă ar fi din sticlă. Pe măsură ce se adunau sâmburii am început să îi strâng într-o sticluță pentr Sara și e foarte încântată de cea mai zgomotoasă sticlă senzorială. Mulțumim pentru idee, Alis!
Citește și:
Cum ne jucăm cu bebelușul (0-12 luni)
O idee de cutie senzorială pentru bebeluși
Atașamentul părinte-copil nu e doar despre perioada de ”bebelușeală”
O idee de joc cu Lego
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
11 Comments
la desfacut ma ganddeam si eu, ca ei cresc asa repede si nici nu stim cand ne trezim ca stiu sa desfara dopurile :).
si noi avem niste borcanase cu pietricele, castane mici, diverse altele. sunt cele mai “accesate” jucarii din casa de catre bebe. intr o zi se muncea sa introduca un surub de jucarie intr o sticla decorativa care nu stiu prin ce truc a ajuns printre jucarii. pana la urma a si reusit :). oricat jucarii ar avea tot cele improvizate parca sunt mai interesante.
Da, jucariile improvizate deseori sunt mult mai atractive pentru ca invita la creativitate
Pentru etichete eu folosesc diluant siliconic (remosil), dupa care spal cu detergent de vase. Nu stiu cat de sigur este pt copii, dar spalat nu cred sa mai fie o problema.
Faine idei, multumesc 🙂
Am făcut asa o sticlă pentru fetita mea umplută cu castane mici, dar ea voia neapărat să deschidă capacul si atata plângea si se mârâia incat am aruncat sticla cu totul si nici nu am mai incercat asa ceva :)))
Buna, poti sa imi spui unde as putea gasi betisoare colorate? As vrea sa ii fac sticluta cu betisoare, i-am facut-o pe prima si dupa 2 luni de joaca cu ea inca este printre favorite. Vrem sa incercam si cutia senzoriala.
Carmen, dacă nu îmi joacă feste memoria le-am luat din Jumbo. 🙂 Mă bucur că se distrează cu ea! 😀
Buna! Imi poti spune, te rog, ce fel de lipici sa folosesc pentru capace? Am incercat cu prenandez dar ramane un miros caracteristic in zona dopului si am preferat sa arunc sticluta.
Andreea, eu am folosit super glue, super attack sau moment… Nu mai știu exact de care aveam atunci, dar astea sunt brandurile de lipici din categoria asta pe care le foloim de regulă pe acasă.
Buna ziua! De unde ati achizitionat sticlutele?
Multumesc,
Ioana
Bună, Ioana! Am cumpărat smoothies din Mega Image și am folosit sticluțele respective.