Recent am povestit despre importanta somnului pentru adulti, iar azi va invit sa vorbim despre somnul bebelusilor si copiilor mici.
Alex s-a nascut la 36 de saptamani. Avea 2 kg si 400 de grame. Am avut un start putin mai greu decat alti parinti si nopti nedormite/abia dormite/foarte fragmentate in primele 3-4 luni de viata. Noi ne obisnuisem si, desi eram obositi din cale afara, raspundeam “prezent” la fiecare apel pe care il facea.
Imi aduc aminte cata speranta ne-a adus prima noapte dormita snur (dupa ce, trezita la ora 10:00 m-am panicat si m-am dus sa vad daca era bine!) si apoi cum ni s-au naruit iar sperantele in noaptea urmatoare.
Se stie ca, daca lasam un copil sa planga singur, chiar si pentru cateva minute, nivelul cortizolului, al hormonilor de stres, este foarte ridicat chiar si atunci cand nu mai plange. Este o descoperire extrem de importanta, care ne arata limpede ca, desi nu ne mai transmite starea sa prin plans, copilul este in continuare foarte stresat – nu calm si “autolinistit”, ci cat se poate de suparat. (Sarah Ockwell)
E foarte greu, in momentele alea de epuizare sa te gandesti la cum anume deciziile si actiunile tale pe moment vor afecta pe termen lung dezvoltarea echilibrata a copilului. Insa, primele luni de viata ale bebelusului sunt hotaratoare in adaptarea lor la viata extrauterina cu toti stimulii cu care ea vine la pachet. Si da, asta inseamna ca oricat de obositi si frustrati am fi noi, adultii, suntem cei care trebuie sa ne calibram corect asteptarile legate de programul de somn al celor mici. Eu cred ca incapatanarea unor parinti de a-i lasa pe copii sa adorma singuri, lasandu-i uneori sa planga mult vine si din formarea unor asteptari nerealiste, bazate pe nevoia de somn a adultului si nu a nou nascutului.
Bebelusii sunt la fel de capabili sa se linisteasca singuri asa cum sunt capabili sa mearga cu bicicleta. Autolinistirea nu e ceva ce se poate deprinde, oricat de mult antrenament sau tehnici de somn ai invata. (Sarah Ockwell)
E bine de tinut minte ca desi lasatul copilului sa planga singur in camera poate parea ca functioneaza, ei se opresc de fapt din plans pentru ca au inteles ca plang degeaba si ca parintii oricum nu vin. Si cine ar putea avea un somn linistit cand nu se simte in siguranta?
Vestea buna pentru parintii in devenire, pentru cei care au copii mici si pentru orice parinte care vrea sa inteleaga ce inaseamna somnul normal la copii este ca pe 6 iunie, la Rin Grand Hotel va avea loc o noua conferinta marca Totul despre Mame, care va aborda 2 subiecte importante:
- Solutii blande pentru somnul copiilor – cu Sarah Ockwell-Smith (expert britanic in problemele de somn ale bebelusilor si copiilor mici)
- Diversificarea naturala ghidata de copil – cu Gill Rapley si Tracey Murkett (pionierii diversificarii naturale la nivel mondial)
Mai multe informatii despre eveniment, speakeri, participare si preturi gasiti aici.
Leave A Reply