Daca te-as intreba care crezi ca e cel mai important factor in drumul spre success care ar fi primul raspuns pe care mi l-ai da? Perseverenta? Asumarea riscurilor? Educatia? Inteligenta emotionala? Noroc?
Eu am fost surprinsa sa aflu cat de important e somnul in ecuatia succesului cand citeam cartea Ariannei Huffington, “Succesul redefinit”, informatii gasite apoi si pe site-urile altor autori renumiti. De fapt, traind pe propria-i piele efectele lipsei somnului, Arianna Huffington a devenit poate cea mai mare ambasadoare a somnului suficient si de calitate.
“Este adevarat ca incercam sa le facem pe toate si suntem permanent intr-o cursa contra cronometru: ne dorim rezultate la birou, iesiri cu prietenii, timp cu familia si timp personal. Realitatea este ca nu dispunem de mai mult timp si toate solutiile “miraculoase”, de tipul mancare gata preparata sau bauturi energizante, se intorc mai devreme sau mai tarziu impotriva sanatatii noastre. Somnul nu trebuie sa fie la capatul listei de prioritati, ci la inceputul ei. 30% din populatie sufera in acest moment din cauza problemelor legate de somn.” (Larisa Petrini, Corporate Wellbeing Strategist si Health Coach)
Conform mai multor studii, un adult are nevoie de 7-8 ore de somn. Tot din studii reiese ca media orelor de somn e undeva pe la 6.5 ore.
“Somnul este cel mai subestimat obicei sanatos.” (Dr. Michael Roizen)
Se pare ca femeile sunt, in medie, mai private de somn decat barbatii. Printre atatea lucruri care asteapta sa fie facute, somnul nu pare sa fie printre prioritati. Mereu, dar mereu mai e ceva care trebuie terminat neaparat (in experienta mea, cel putin).
“Somnul, sau cat de putin ne trebuie din acesta, a inceput sa fie un simbol al curajului nostru.” (Arianna Huffington, autor si co-fondator The Huffington Post)
Printre efectele neplacute ale lipsei de somn se numara scaderea productivitatii, problemele de memorie, dificultatile in comunicare, capacitatea de concentrare, starea emotionala, stresul si rezistenta scazuta la situatiile tensionate.
Ce ne facem daca din varii motive nu avem cum sa dormim 8 ore legate pe noapte? Se pare ca un pui de somn in timpul zilei poate fi o completare salvatoare.
In partea a doua a articolului (in curand) voi culege pentru tine cateva trucuri care sa te ajute sa iti imbunatatesti calitatea (si cantitatea) somnului.
Dar pana atunci, relatia ta cu somnul care este?
Comment
[…] am povestit despre importanta somnului pentru adulti, iar azi va invit sa vorbim despre somnul bebelusilor si copiilor […]