M-am așezat pe băncuța de pe balcon, cu laptopul în brațe și cafeaua alături ca să profit de liniștea dimineții și să lucrez. E luni dimineață și avem o nouă săptămână în față, prima săptămână de cvasi-libertate după distanțarea socială. Pe fundal sonor de ploaie măruntă, ciripit de păsări și liniște din casă mi-e mai mare dragul să lucrez.
Azi Sara va trage chiulul de la grădinița online și nici măcar nu știe. Când am aflat că activitatea de azi presupune spaghete fierte tăvălite într-o farfurie cu culori de apă ca mai apoi să picteze cu ele am decis că e o idee bună să sărim peste. La câte am de făcut săptămâna asta, spălatul prin bucătărie după micuța artistă într-o dimineață de luni nu mă ajută.
De-alungul timpului mi-au scris foarte multe femei că mă admiră pentru cum le fac pe toate. Răspunsul meu rămâne neschimbat: Nimeni nu le face pe toate și noi nu suntem excepție. De când cu pandemia și cu statul în casă am devenit chiar foarte relaxați în ceea ce privește trierea activităților. Nu avem ajutor, nici curte, copiii au școală și grădiniță online, soțul meu lucrează de acasă și are ședință după ședință ca un corporatist veritabil, iar eu am clienți de coaching, lansez platforma proprie de cursuri online, regândesc business-ul. De gătit și tot ce ține de casă nu mai zic nimic. Ah, era să uit de activitățile extra curriculare ale copiilor: balet, engleză și programare.
Nu mă plâng. Asta e realitatea noastră de acum și noi alegem cum reacționăm la ea. Putem să ne uităm la tot ce ne lipsește și să ne plângem de milă sau putem să ne concentrăm pe tot ce avem și să căutăm soluții pentru ce avem nevoie.
7 moduri prin care creăm stabilitate
Nu putem schimba ce se întâmplă în jurul nostru – nici dacă și când se deschid grădinițele, nici faptul că la școală vine vacanța în curând, nici măsurile de siguranță pe care trebuie să le respectăm, nici restricțiile care vin cu ele la pachet. Sunt însă lucruri care sunt în controlul nostru și pe care să ne concentrăm atenția ca să ne creăm stabilitate în haosul zilelor pline.
Ne putem crea un program săptămânal. O să tot vorbesc despre asta pentru că planificarea zilnică nu face altceva decât să creeze frustrare. Atunci când planifici la nivel de săptămână (și de acolo îți extragi apoi taskurile zilnice) ai o vedere de ansamblu și poți fi mai flexibil cu rolurile de care te ocupi. Noi ne luăm timp duminică seara să ne discutăm prioritățile și să ne organizăm săptămâna care vine.
Petrecem timp împreună și separat. Pe cât de important e să ne jucăm cu copiii, să petrecem timp frumos cu ei, să le umplem rezervoarele emoționale, pe atât de mult contează și timpul petrecut separat. Nu mă refer aici doar la faptul că avem de lucrat, ci mai ales la spațiul pentru a ne hrăni nevoile. Diminețile mele pe balcon sunt sfinte de când e cald și îmi încarc bateriile pentru când se trezesc Alex și Sara.
Punem timpul pentru noi în agendă. Nu glumesc deloc. Ședințele, întâlnirile, proiectele în lucru, mail-urile importante – pe toate le ai notate probabil. Și pentru că le ai notate te și ocupi de ele. Fix de asta ar trebui să îți notezi și lucrurile pe care vrei să le faci pentru tine – o plimbare ca să te deconectezi, o pauză de citit, mișcare, meditație etc. Da, chiar fac asta și în agenda mea apare blocat timpul de care am nevoie pentru mine. Altfel m-ar fura toate lucrurile de rezolvat.
Facem sport. Nu e negociabil. Din punctul meu de vedere nici nu contează ce sport atâta timp cât ne punem corpul în mișcare zilnic măcar o jumătate de oră. Avem un corp care să ne ajute o viață întreagă și e responsabilitatea noastră să avem grijă de el. Pentru mine funcționează cel mai bine 4-5 antrenamente de o oră pe săptămână
Dormim suficient. Somnul este vital nu doar pentru odihnă și pentru a fi apoi mai productivi. În timpul somnului creierul nostru face revizia zilnică, repară ce e de reparat, sortează informațiile acumulate peste zu, neuronii se reorganizează. Eu altfel pot gestiona haosul de peste zi când am avut parte de un somn odihnitor.
Ne gestionăm energia. E treaba noastră să creăm energia de care avem nevoie mai ales în perioade cu zile atât de pline și de intense. Pe lângă somn, sport, jocul cu copiii, conectarea cu oameni dragi și timpul meu în liniște, mă asigur că mănânc cât mai sănătos, că includ în meniul zilnic cât mai multe fructe și legume și că îmi completez dieta cu suplimente alimentare – nu lipsesc uleiul de pește, vitamina D și magneziul.
Știai că magneziul ajută la reducerea oboselii și extenuării, la funcționarea optimă a sistemului nervos, a celui muscular și celui osos? Dar că vitamina B6 favorizează absorbția magneziului în organism?
Equilibra® este un supliment alimentar din gama Nutriensa® produs în România și reprezintă o combinație optimă de magneziu (lactat de magneziu, care este o sare organică de magneziu cu absorbție ridicată) și vitamina B6.
Mă bucur să îți spun de pe acum că pe 11 iulie, împreună cu Antibiotice S.A. te invităm la un concurs gândit pentru tine, pentru a avea energie în fiecare zi și pentru funcționarea optima a organismului tău. Concursul se va desfășura pe pagina de Facebook a blogului, iar premiul pe care îl poți câștiga are o valoare de aproximativ 400 lei.
Zile cu energie bună să ai și fii cu ochii pe pagina blogului în seara de 11 iulie! 😉
Citește și:
20 de tips & tricks pentru ca lucratul de acasă să nu fie un coșmar
O zi fără nimic planificat sau de ce avem nevoie de un do nothing day
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
Parenting în timpul pandemiei COVID-19
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply