Să ai grijă de tine e orice dar nu egoist și ar trebui să fie ultimul lucru pentru care să te simți vinovată. De unde să le tot umpli altora paharul cu iubire, cu grijă, cu răbdare, cu atenție, cu empatie, cu blândețe, cu încurajări, cu sprijin și cu orice altceva au nevoie dacă al tău este gol? Te pui mereu pe ultimul loc în timp ce altora le dai mereu prioritate? Cât timp crezi că vei susține stilul ăsta de viață? Și ce crezi că se va întâmpla când vei rămâne fără resurse?
Da, știu… Am fost crescute să nu ne plângem, să nu cerem ajutor, să fim puternice, că trebuie să putem, că nu se cade etc. Ce-ar fi dacă ai alege să iei propriile decizii și să lași toate convingerile de mai sus în trecut? Ce-ar fi dacă ai fi importantă în viața ta? Ce ai avea de câștigat?
Să ai grijă de tine nu e complicat deloc, iar azi îți propun câteva idei de self-care care nu te costă absolut nimic.
- Râzi – Dincolo de faptul că e fain să râzi pur și simplu, te ajută și să te eliberezi – nu degeaba fac unii terapie prin râs. Motive ai destule.
- Mișcă-ți corpul – Your physiology affects your psychology, așa că pune-te pe dansat (prin casă măcar), aleargă, fă gimnastică, yoga, pilates sau ieși la o plimbare.
- Dormi – Ani de zile zile am subestimat importanța somnului, noroc că m-au ajutat copiii să revin cu picioarele pe pământ. 🙂
- Meditează – Meditația te va ajuta să exersezi prezența conștientă, să devii observator al gândurilor tale și în ziua de azi asta mi se pare că e o necesitate. Există aplicații de meditație ghidată pentru telefon, cum ar fi Headspace sau Insight Timer, dar găsești multe și pe Youtube.
- Ia o pauză de la social media – Pentru mine concluzia e cât se poate de simplă: cu cât mai puțin stau pe rețelele de socializare, cu atât mai bine. Long live JOMO! Minim prima oră din zi e musai fără telefon și așa am reușit să fac timp și loc pentru mine și nevoile mele.
- Planifică săptămâna, nu ziua – Dacă ți se pare copleșitor să îți planifici timpul la nivel de zi, îți propun să încerci o planificare săptămânală. Vei avea o plajă de 7 zile în care să faci loc în primul rând pentru ce și cine contează.
- Journaling – Nu că îmi place mie să scriu de mână, dar există studii care arată că scrisul de mână intensifică activitatea din anumite zone ale creierului, similar cu meditația. În plus, scrisul poate fi un instrument fain de self-coaching – promit să revin cu un articol special despre cum putem folosi journaling-ul.
- Vorbește cu prietenii – Cel mai lung studiu despre fericire (75 + ani de când a început) o arată clar: calitatea vieții noastre depinde de calitatea relațiilor noastre. Ține-ți prietenii aproape fiind un prieten bun pentru ei.
- Fă ceva ce te relaxează – O carte, o baie cu spumă, un film, muzica preferată, o plimbare, tu știi cel mai bine. Important e să își găsească loc în programul tău.
- Stai cu tine – Dacă mă gândesc mai bine, cu asta trebuia să încep. Vezi tu, uneori mi se pare că suntem atât de deconectați de cine suntem cu adevărat că nu știm nici ce vrem de la viață, nici ce ne place, nici cum luăm decizii (mânați de frici sau atrași de valori?), nici ce e important.
- Învață să spui NU – Limitele sunt vitale și pentru adulți, nu numai pentru copii. Stabilește ce vei și ce nu vei face, căror proiecte/oameni le vei acorda timpul tău și cărora nu, ce gânduri, convingeri și comportamente păstrezi și te ajută să crești și la care renunți.
- Amenajează-ți un happy place – Alege un loc în casa ta care să reflecte fix valorile și emoțiile importante pentru tine, un loc unde să te simți liniștită, un loc care te relaxează, te energizează. Un loc unde jucăriile copiilor, de exemplu, nu au ce căuta. Eu am 3 colțișoare (da, chiar sunt mici!) din astea prin casă în care mă pot refugia cu cafeaua și cu o carte bună.
- Ieși în natură – Timpul petrecut în mijlocul naturii nu e doar relaxant, dar te ajută să te deconectezi de nebunia obișnuită a zilelor și să te reconectezi cu tine și cu ce simți tu că e important.
Ți-e încă greu să faci pași în direcția asta? Gândește-te ce ai de pierdut dacă nu ai grijă de tine. Cum o să îi mai ajuți pe oamenii importanți din viața ta dacă paharul tău e gol? Și cum o să arate viața ta peste 1, 3, 5, 10 ani?
Sursa foto: Adobe Stock
Citește și:
Cum să începi să îți iei timpul înapoi
Spune-mi cum îți începi ziua și-ți voi spune cât succes vei avea
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
Tu câtă viață pui în zilele tale?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply