In ziua de azi cred ca multi dintre noi ne-am obisnuit sa fim mai tot timpul obositi ca si cum asta ar fi noul normal si sa subestimam importanta un somn bun.
Citeam undeva ca suntem mult mai atenti la cata baterie mai avem la smartphone decat la cata “baterie” mai avem noi.
Corpul ne trimite semnale cand suntem prea obositi, numai ca nu reusim sa le descifram mereu. Daca am reusi sa le sesizam am putea lua masuri inainte ca stresul si oboseala sa se adune.
Cum facem sa adormim mai devreme si mai usor?
Am strans mai jos cateva metode si tehnici recomandate de specialistii in somnologie.
- Sa facem miscare – exercitiile fizice practicate cu regularitate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului cu conditia sa nu fie facute chiar inainte de culcare.
- Sa evitam consumul de cafea cu cateva ore inainte de culcare sau, daca putem, sa eliminam cafeaua de dupa-amiaza cu totul.
- Sa mutam ora de culcare cu cate 5 min ma devreme in fiecare seara – ideal ar fi sa ne gandim la ce ora trebuie sa ne trezim si sa numaram 7-8 ore inapoi ca sa ne dam seama pe la ce ora ar trebui sa ne culcam. Trebuie sa ii dam timp ceasului biologic sa se acomodeze cu noul program, de asta e bine sa nu ne stabilim din prima sa mutam ora de culcare cu zeci de minute mai devreme. In general, pentru schimbarile de comportament se recomanda tehnica pasilor mici mai degraba.
- Sa aerisim camera – aerul proasptat si putin mai rece favorizeaza somnul.
- Sa nu tinem telefoane, tablete si televizoare in dormitor – lumina albastra emisa de aparatele electronice poate impiedica secretia melatoninei, hormonul care induce somnul. Puteti citi mai multe despre efectele luminii emise de aceste aparate aici.
- Sa ne stabilim o rutina de seara, care e importanta si pentru adulti nu doar pentru copii. Cateva lucruri pe care le-ar putea include ar fi:
- sa mancam masa de seara mai devreme – un stomac plin inainte de culcare va impiedica somnul
- sa pregatim ce ne trebuie a doua zi: haine, accesorii, geanta, documente…orice
- sa reducem intensitatea luminii inainte de a ne pregati de culcare
- sa facem un scurt exercitiu de recunostinta – diminueaza stresul si frustrarile
- sa punem telefonul pe modul silentios daca il folosim pe post de ceas desteptator – nu e placut sa te trezesti in toiul noptii la fiecare notificare primita
- sa alegem un obicei relaxant – cititul poate fi o astfel de activitate, dar trebuie sa alegem fie carti obisnuite, fie un e-book reader cu luminozitatea ajustata.
Motive pentru care sa amanam mersul la culcare se vor gasi intotdeauna, fie ca nu am facut inca tot ce ne-am propus sa facem in ziua respectiva, fie ca vrem timp pentru noi – desi in cazul asta se recomanda mai degraba sa ne culcam mai devreme si sa ne facem timp pentru noi de dimineata.
In concluzie, daca faceti parte din categoria celor care dorm deja suficient pe noapte, felicitari! Daca nu, ar trebui sa stiti ca dormind doar cu 30 de minute mai mult decat pana acum aveti sansa sa va imbunatatiti sanatatea, creativitatea si productivitatea. Cea mai simpla varianta e sa va culcati seara mai devreme, dar daca programul va permite sa furati cateva minute de somn in timpul zilei, sunt binevenite si ele. 🙂
Leave A Reply