În toți anii de work from home pe care îi am la activ am trecut prin diverse etape ale lucratului acasă. Am lucrat și singură, am lucrat și în timp ce bebe Sara dormea, am lucrat cu câte un copil acasă, am lucrat cu amândoi acasă în timpul vacanțelor. Organizarea pentru oricare din variantele astea mi se pare că a fost un fleac pe lângă ce se întâmplă acum, pe timp de izolare în casă din cauza virusului cu nume de bere. Dacă e un lucru pe care l-am câștigat în anii ăstia de soloprenoriat și care mă ajută acum, acesta e disciplina.
Vreau să știi că îți înțeleg și emoțiile care zici că au luat-o razna și lipsa de chef și provocările de a lucra din confortul casei tale. Scriu azi din postură de mamă de doi, de soție de corporatist, de om care lucrează pe cont propriu de doi ani (într-un domeniu afectat pentru moment de nebunia asta cu Coronavirus), de trainer și coach. Stăm toți 4 într-un apartament cu 3 camere cu o suprafață utilă relativ mică și toți suntem, evident, acasă pe perioadă nedeterminată. Soțul meu are call-uri, ședințe online și tot tacâmul, copiii fie zburdă liberi prin casă, fie au program de conectare online cu educatorii și învățătorii, iar eu jonglez cu lucratul (scris, învățat, regândit cursuri, creat cursuri noi, ședințe online de coaching cu clienții, înregistrat podcasturi, scris articole etc), cu joaca și cu gătitul și cu orice mai e de făcut.
Trăim o experiență nouă ca un platouaș cu de toate: teamă de necunoscut, griji pentru familie și business, bucurie de a fi împreună acasă, sentiment de neajutorare, mânie că nu toți oamenii respectă măsurile de siguranță, frustrare că nu ne iese work from home-ul cum ne-am fi dorit.
Suntem habitual creatures și ne aflăm acum în ipostaza în care multe dintre obiceiurile noastre obișnuite nu mai au loc în viața noastră. Cu cât mai repede înțelegem și acceptăm că vechiul normal nu mai există și că obiceiurile noastre au nevoie de un upgrade, cu atât mai bine.
Tips & tricks pentru ca lucratul de acasă
Plecând de la toate experiențele mele de lucrat de acasă am făcut o listă de idei care să te ajute să faci din work from home o experiență faină, plăcută și productivă. Poți testa orice idee sau combinație de idei și să faci modificările necesare ca să ți se potrivească mănușă.
- Fă un plan săptămânal sau măcar pentru câteva zile în avans. Alege orice format de agendă/calendar care ți se potrivește și notează tot. Ține cont de ce call-uri, Zoom-uri, Skype-uri știi că vei avea și blochează timpul pentru ele. Dacă e și partenerul tău de viață acasă și aveți și copii luați-vă timp la final de săptămână și sincronizați-vă calendarele. Uitați-vă la care sunt obligațiile fixe pe care le aveți fiecare în calendar și apoi work from there. Pentru că situația e posibil fără precendent în multe case, ajută ca în fiecare seară să vă uitați pe cine ce are de făcut a doua zi și nu uitați să vă anunțați unii pe alții când au loc modificări.
- Creează reguli/limite pentru timpul de lucru. Valabil și dacă ești doar tu acasă, dar mai ales dacă nu. Dacă ai copii mai mari, de la grădi în sus, puteți încerca să lucrați în tandem. Probabil că nu va funcționa de fiecare dată, dar la început s-ar putea să fie bucuroși să lucreze și ei la ceva pe lângă voi. Dacă aveți copii mici profitați de somnul lor. (Bonus tip: Când Sara era mică, scriam zilnic pe blog și învățam pentru școala de coaching intram în priză imediat ce se culca știind că am timp limitat.) Propune o metodă prin care să semnalezi că nu poți fi deranjat – pune-ți căștile, închide ușa etc. Sau, și mai bine, decideți împreună care va fi semnalul pentru DND (do not disturb).
- Timpul tău de lucru e nenegociabil. În completarea punctului de mai sus, dacă toată familia e acasă și amândoi adulții trebuie să lucreze e important să vă asumați fiecare responsabilitatea de a respecta înțelegerea și de a sta cu copiii atunci când vă vine rândul pentru ca celălalt să poată lucra. Noi am avut câteva ciocniri pe tema asta pentru că mereu mai apărea un mail de dat, un mesaj care cerea răspuns etc și timpul meu se tot diminua. Deci nu uita de limite.
- Folosește regula 80/20. După ce ți-ai făcut planul pentru următoarea perioadă și știi ce ai de făcut într-o anumită zi, identifică acele 20% din task-uri pe care dacă le faci obții deja 80% din rezultat. Cu alte cuvinte, care activitatea pe care dacă o faci înseamnă că 80% din ziua ta e rezolvată?
- Stabilește un loc dedicat lucratului. Alege o anumită cameră sau un colț de cameră sau o masă dedicată exclusiv lucratului. De exemplu, eu nu pot lucra de pe canapea – nu mi-e comod și o asociez cu relaxarea. Am un birou mic în sufragerie, cu fața la geam și cu spatele la cameră și asta mă ajută să ignor ce se întâmplă behind my back. Iar dacă sunt singură cu ei, pot întoarce masa în așa fel încât să îi văd pe copii.
- Amenajează spațiul de lucru. Nu uita să aranjezi camera/zona de lucru în așa fel încât să te simți bine. Nu faci amenajarea în timpul programului, da? 🙂 Gândește-te de ce ai nevoie pentru un mediu care ți se potrivește și ocupă-te (ex: ai nevoie de culoare în jur, de plante, de confort, de lumină, de liniște, de muzică sau nature sounds – găsești și pe Spotify și pe Youtube). Găsești inspirație aici.
- Pune obstacole între tine și lucrurile care îți pot distrage atenția. Dacă poți, alege camera fără televizor. Dacă nu, scoate televizorul din priză sau du telecomanda în altă cameră. Limitează accesul la social media. Dă-ți log out din aplicații, scoate notificările sau lasă telefonul în altă parte, mai ales în intervalul în care lucrezi la ceva important și nu vrei să fii deranjat.
- Ține cont de nivelul tău de energie și concentrare. Presupunând că dormim ca la carte, adică vreo 8 ore începând cu ora 22:00 se spune că dimineața ne concentrăm cel mai bine. pe parcursul unei zile avem câteva vârfuri în care suntem mai productivi așa că e indicat să îți cunoști bioritmul și să nu programezi sarcinile dificile sau complexe la ore la care știi că nu dai randament. Eu lucrez bine în prima parte a zilei așa că încerc să fac orice activitate care cere atenție, concentrare și creativitate până la prânz și las task-urile mai simple, call-urile și mail-urile pentru după-amiază.
- Folosește diminețile. Creează-ți o rutină: te trezești, te miști, meditezi, faci duș, bei o cafea, iei micul dejun, orice te ajută să te pună în mișcare să îți aducă energie și claritate. Ia în calcul sfatul lui Brian Tracy și eat that frog! Adică, după rutină, începe ziua cu task-ul greu/urât/neplăcut al zilei ca să scapi. Dacă ai copii, trezește-te înaintea lor pe cât posibil și profită de liniște ca să lucrezi la ce e mai important.
- Ignoră telefonul în prima oră după ce te-ai trezit. Ai observat că n-am zis nimic despre verificarea notificărilor la punctul anterior. Toate mail-urile, mesajele, știrile și notificările te vor aștepta cuminți să îți termini rutina de dimineață. Până la urmă, gândește-te așa: în inbox ai urgențele altora, nu lucrurile importante pentru tine.
- Pregătește-te ca și cum ai merge la birou. Nu toată lumea lucrează eficient în pijamale, ține cont de asta. Ai putea să te pui un pic la punct aproape ca și cum ai merge la serviciu.
- Grupează tipurile de activități. Stabilește anumite intervale de timp pentru a lucra concentrat pe anumite task-uri și grupează tipurile de sarcini. Asta te va ajuta să îți crești viteza de execuție și eficiența.
- Ia-ți pauze. Nici la birou nu lucrezi fără oprire, nu? Asigură-te că îți iei atât pauze scurte, cât și o pauză de masă.
- Respectă intervalul obișnuit de lucru. Pune-ți alarma, ca în zilele când mergeai la birou, începe la ora obisșuită sau poate un pic mai devremre și nu sta până seara târziu cu ochii în laptop just because you can.
- Creează o rutină pentru final de program. Semnalează-ți cumva că ziua de lucru se apropie de final. Uite-te ce a rămas nefăcut azi și notează task-ul pentru o altă zi, vezi ce e pe listă pentru mâine, stabilește top 3 priorități, închide laptopul și gata.
- Programează un interval pentru mișcare. Sportul nu ar trebui să lipsească oricum din program tău, dar mai ales acum când nici pașii până la birou și acasă nu îi poți face e esențial să faci orice formă de mișcare îți place și se poate face în casă.
- Fă-ți un meal plan. Gândește-te la ce vei mânca în următoarea săptămână. Asta te ajută și să fii mai eficient la cumpărături și să reduci numărul de drumuri până la supermarket și înapoi. Și economisești și timp pentru că știi deja ce vei găti în fiecare zi.
- Rămâi în contact cu prietenii, familia și colegii – Nu vă puteți vedea face to face, dar nu uita că ai nevoie de conectare cu ceilalți.
- Fă un program clar pentru lucrurile ce țin de casă. Mă refer aici la rufe, vase, curățenie etc. Apropo, îți poți crea mici provocări ca să te motivezi: trebuie să termini ceva până să te ridici să pui rufe la spălat sau să termini un task până termină mașina de spălat programul… Make it fun, be creative!
- Fii blând cu tine. Fă-ți așteptări corecte. Lucratul acasă o perioadă atât de lungă / nedeterminată e ceva nou pentru cei mai mulți dintre noi. Pe de o parte, înțelege că e un proces de acomodare – atât pentru tine, cât și pentru copii și șansele să fii distras în primele zile sau în prima săptămână sunt mari, însă te vei obișnui cu noul normal. Pe de altă parte, fix ca în zilele de mers la muncă, vei avea zile bune și mai puțin bune și e normal să fie așa.
Ce ai mai adăuga la lista de idei de mai sus?
Citește și:
Podcast Pauza de Bine – E12: Cum ne gestionăm energia și emoțiile în perioade de criză
Când lucrezi de acasă și asteroizii zboară pe lângă tine
Spune-mi cum îți începi ziua și-ți voi spune cât succes vei avea
13 metode prin care economisesc timp
5 motive să te lași de multitasking
13 idei de self-care care nu te costă nimic
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
11 Comments
[…] este mai greu financiar, moral, organizatoric (vezi aici un articol al Cristinei Otel care mi-a placut mult), pentru ca lumea nu se opreste in loc, copiii […]
Foarte bune sfaturile, multumesc 🙂
[…] Greu. Mi-am ajustat mult asteptarile pentru perioada asta. Eu si sotul meu ne-am sincronizat calendarele in sensul ca stim cand avem sedinte de coaching online sau conferinte pentru ca atunci cand unul dintre noi e ocupat celalalt trebuie sa fie disponibil sa se ocupe si de copii. Am stabilit niste reguli vis-a-vis de program si incercam sa ne tinem de el. De exemplu, dimineata, dupa micul dejun ne asezăm toti 4 la masa din bucatarie si timp de o ora fiecare lucreaza la ce are de facut. Un fel de quiet time in tandem. Am scris un articol despre ce putem face ca lucratul de acasa sa nu fie un cosmar aici. […]
Un articol foarte util in aceasta perioada de criza cu Coronavirus, pentru ca aproape toata lumea lucreaza de acasa..multumesc pentru sfaturi, big like!
Cu plăcere! Să fie de folos! 🙂
Multumim de tips & trics, foarte util articolul, in special in aceasta perioada cand multi licram de acasa.
[…] articol fain despre Cum lucrezi bine de acasă. Avem nevoie mulți dintre noi de asemenea idei. Iar blogul Cristinei e și el o lectură […]
La noi a fost destul de greu cu lucratul de acasa, atat eu cat si sotul meu am lucrat de acasa. El in sufragerie pentru ca avea multe sedinte pe Zoom iar eu in bucatarie pentru ca aveam de vorbit cu multe persoane. Este dificil dar cumva am reusit sa ne creem armonie la ,,locul de munca”. Foarte utile sfaturile tale si le vom lua n calcul pentru ca noi avem o rutina putin gresita, ca sa zic asa.
Am fost surprins cat de usor poti intra in mood-ul de lucru la birou daca te imbraci ca si cum ai merge la birou. Blugi, o camasa, putin aranjat in oglinda, o doza de parfum sunt suficiente ca sa intri in modul de lucru, desi trebuie sa imi aduc aminte de asta in fiecare zi, altfel tot in pijamale ma asez in fata calculatorului.
Te înțeleg! Și mie mi se pare că am alt randament dacă mă aranjez. 🙂
La fel si la mine!:)