Alergăm prea mult pe pilot automat. Reacționăm uneori inconștient la tot ce viața ne scoate în cale, trăim cu frici și convingeri limitative, aruncăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă și ne e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru multe din acțiunile și gândurile noastre. Toată lumea vorbește despre arta prezenței conștiente, despre mindfulness, dar pasul de la teorie la practică poate părea dificil. Am creat astfel o serie de exerciții simple, gândite la nivelul unei zile, care să te ajute să îți pui obiceiurile sub lupă. Vei conștientiza astfel care din ele sunt sănătoase și merită să fie păstrate, dar și care sunt obiceiurile care îți fac rău și ar trebui să le înlocuiești cu altele.
Simți cum sângele îți fierbe și privirea ți se întunecă. Inima îți bate repede și te-ai trezit cu pumnul încleștat. Îți vine să dai cu laptopul de pământ. Cum să nu pornească atunci când ai mai mare nevoie de el?
Vezi cum mâna lui atinge marginea cănii și în secunda următoare apa se prelinge deja de pe masă băltind pe gresie. În ultima clipă, reușești să prinzi să prinzi cana. Gura ta se pregătește să arunce cuvinte grele către copilul care deja speriat oricum.
Ochii ți se plimbă pe text o dată, de două ori și nu îți vine să crezi că înșituirea de litere și cuvinte chiar zice ce zice. Te ia cu amețeli și inima stă să îți sară din piept. Degetele tale au prins viață și tastează, parcă fără voia ta, un mesaj plin de nervi. Cum să îți lase așa un comentariu?
În septembrie am început o școală de coaching care s-a dovedit a fi nici mai mult, nici mai puțin decât o călătorie transformațională. Pe lângă faptul că învățăm și exersăm pe rupte să devenim coachi buni, experiența asta ne obligă să testăm pe pielea noastră ideea de a explora cine suntem cu adevărat în spatele tuturor măștilor și a reacțiilor automate.
Orice comportament e, în esență, o reacție, un efect al unei cauze. Însă, în spatele oricărui comportament stau multe filtre pe care informația le traversează. Pe lângă niște factori externi ce țin de experiențele noastre mai vechi și de circumstanțe, orice situație prin care trecem este interpretată și modelată de convingeri, valori, emoții, amintiri, gânduri, instinct, intuiție, motivație și personalitate. E clar că dacă venim cu tratamente punctuale pentru un comportament schimbarea nu va fi una sustenabilă, de durată. Pentru asta trebuie să umblăm la acele filtre din spate.
Cu alte cuvinte, provocarea din acest articol nu vă cere să vă schimbați peste noapte felul în care gândiți despre anumite situații și nici tiparele de comportament. Exercițiul de azi se vrea a fi doar un experiment de o zi, zi în care să alegeți conștient felul în care răspundeți la anumiți stimuli și să vă redirecționați energia.
Laptopul pornește greu și vă enervați? Faceți altceva între timp, până se trezește din amorțeală. Pumnul încleștat nu îl va face să meargă mai repede. Copilul a vărsat apa? Puteți strânge împreună în loc să îl certați. Vă simțiți atacat de acel comentariu? Scrieți răspunsul pe care degetele au început să îl croșeteze ca să vă eliberați de energia generată de furie. Dar nu apăsați pe publish.
Avem libertatea de a alege în funcție de momentul prezent în loc să ne concentrăm pe greșelile trecute sau pe grijile despre viitor. Și dacă nu ne iese din prima, avem libertatea să alegem iar, în ziua următoare.
Avem libertatea de a alege ce gândim despre noi, de a decide dacă îi judecăm pe alții sau nu și de a ne scurtcircuita pilotul automat. Avem libertatea de a alege conștient în funcție de momentul prezent, în loc să ne concentrăm pe greșelile trecute sau pe grijile despre viitor. Și dacă nu ne iese din prima, avem libertatea să alegem iar, în ziua următoare.
La final, pentru că am folosit un citat din munca lui Viktor Frankl, vă las și o recomandare de carte scrisă de el, pe care noi am citit-o în tandem acasă.
Citește și articolele anterioare din seria Pauza de bine aici.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Concluziile mele după 100 de zile de recunoștință
Comparațiile dăunează grav fericirii
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Easier said than done. Îmi place școala asta a ta, să te mai duci 😛
But it is sooo worth it! Mă mai duc! 😉
Ca intotdeauna, ne provoci cu lucruri extrem de faine si utile. O sa incerc si eu, e mult prea interesant sa nu experimentez asa ceva 🙂
Nu e ușor. Dar lucrurile faine deseori nu sunt și ușoare. Succes! 🙂