Uneori mă întreb cum ar fi fost dacă aș fi luat ore de muzică în copilărie, să învăț să cânt la un instrument. Am făcut ani de dans sportiv și ore de engleză în schimb și sunt recunoscătoare pentru ce am avut de câștigat din asta, pentru mușchii tonifiați, ritm și postură, pentru pasiunea pentru o limbă străină pe care o vorbesc ca pe limba română. Am cântat totuși mai mulți ani în corul școlii. 😀
Socrul meu e profesor de muzică și dirijor, om cu doctorat în muzică, iar Mircea a învățat muzică și pentru mine, ca să zic așa. I married a musician. Sort of… Așa se face că avem acasă și orgă și chitară acustică, dar niciunul dintre copii nu pare să fie foarte atras de ele. Alex are o super ureche muzicală și învață repede să cânte la orgă fragmente din melodii care îi plac. Și atât. Când vine vorba de a învăța pianul ca la carte, nu e curios. Chitara a primit-o cadou de ziua lui acum vreo 2 ani, o Hora frumoasă pe care o ignoră cu desăvârșire. Sara se așează câteodată în fața clapelor, improvizează scurt ceva și după câteva minute se ridică și pleacă. Îi place însă să cânte cu vocea și chiar și acum se liniștește dacă îi cânt cum îi cântam când era bebeluș.
Nu sunt adepta insistatului pe a deprinde arta de a cânta la instrumente muzicale atunci când nu sunt dovezi clare de interes sau talent. Însă încercăm să îi expunem pe copii la tot felul de experiențe – sportive, muzicale etc. – pentru ca ei să descopere posibilități, lucruri care le plac și pe care să își dorească să le cunoască în detaliu.
Așa am ajuns la atelierele de muzică Play on! Music Together. Andreea ne-a chemat să încercăm, să vedem ce părere are Sara. La prima oră a stat lipită de mine, a refuzat să cânte și nu m-a lăsat nici pe mine să cânt, în schimb a dansat cu plăcere și a fost curioasă să descopere instrumentele de percuție.
– Ți-a plăcut, Sara? Mai venim?
– Îhmm.
Ce se întâmplă de fapt la clasele astea este o combinație de muzică, modele ritmice, coregrafie şi dans liber, activităţi simpatice cu instrumente muzicale potrivite pentru copii şi pentru adulţii care îi insoţesc, indiferent de nivelul lor muzical.
Sara a mers mereu cu plăcere și s-a implicat fix cât s-a simțit pregătită să se implice. Mi-a plăcut că e genul de atelier unde copilul și părintele se distrează la unison, că în primul rând adultul participă activ și copiii nu trebuie să facă nimic. Împrietenirea cu muzica nu se poate face cu forța. Ni s-a spus că cei mici vor începe să fredoneze acasă la un moment dat cântecele de la atelier. După a 3-a întâlnire (din 10 câte sunt într-un modul) în care Sara n-a scos vreo notă muzicală pe gură, într-o după-amiază o aud din sufragerie cântând și corect și în engleză:
– Helău evibadi, său gad tu si iu…. (Hello everybody, so glad to see you!)
Când copiii își văd părinții simțindu-se bine, râzând, cântând la unison, nu va trece mult timp până să îi imite, iar acum pot garanta asta.
Până și Alex a devenit curios să vadă ce tot facem noi la muzică și la una dintre ore a venit cu noi. 🙂
La ultimele ateliere din seria din primăvară Sara era mult mai dezghețată și devenise participant activ, iar acasă ne distram ascultând cântecele nou învățate pe aplicația de mobil sau pe CD-ul primit și cântam de numa’.
Mai e foarte puțin până la modulul din toamnă și m-am gândit că poate v-ar prinde bine să aflați despre Play on! Music Together dacă aveți copii de până la 5-6 ani – la curs vin și mogâldețe sub un an. Știți deja că dăm mai departe ce descoperim și ne place. 🙂 Până pe 2 septembrie mai aveți timp să prindeți abonament cu reducere.
Noi am plecat fericite, relaxate și cu o energie tare faină de fiecare dată. Copiii o iubesc pe Andreea pentru că e super fun, prietenoasă, dedicată muncii pe care o face și are o ukulele albastră pe ale cărei corzi toți copiii abia așteaptă să își plimbe degetele.
Poate ne vedem la toamnă. 😉
Citește și:
Copiii fac lucruri atunci când sunt pregătiți să le facă
Sunt o mamă neserioasă și așa vreau să rămân
Micul nostru erou tenismen
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply