Voi ati observat cat de usor preiau copiii starile noastre emotionale? Ati vazut cat de usor isi pot da seama uneori daca emotia pe care o aratam e autentica? Cel putin, in cazul nostru, Alex isi da seama daca suntem fericiti sau ne straduim sa mimam asta. Ne prinde mereu daca spunem ca nu ne-am suparat daca limbajul corpului nostru sau tonul vocii ne tradeaza.
Un lucru e cert insa din experienta noastra, in special din perioada mai recenta de cand personalitatea lui Alex e tot mai clar si puternic conturata: un ton ridicat, un ultimatum sau amenintare cu vreo pedeapsa (da, la oboseala si nervi intinsi la maxim se poate sa ne mai scape) nu produc niciodata efectul dorit. Dar niciodata. Produc insa reactii emotionale puternice, el se enerveaza si risposteaza. Noroc ca am descoperit si ce functioneaza: calmul si rabdarea. Ele nu au dat gres niciodata in cazul nostru – singurul lucru care difera e viteza cu care se produce rezultatul, uneori fiind nevoie de muuult calm si muuulta rabdare.
Am mai spus asta si o voi repeta ori de cate ori va fi nevoie: schimbarea sustenabila in ceea ce priveste cresterea copiilor trebuie sa inceapa cu noi, parintii.
Zilele trecute primeam vesti despre rezulatele unui sondaj* realizat de Totul despre Mame, rezultate pe care le puteti vedea in infograficul de mai jos:
* – sondajul a fost realizat in perioada 1-14 Oct 2015 si au participat 2434 de parinti.
M-am bucurat sa vad ca doar 1% dintre parintii care au fost pedepsiti in copilarie ar proceda la fel cum au facut parintii lor si ca marea majoritate (80%) ar alege sa ii ajute pe copii sa inteleaga unde au gresit.
Indiferent ce simte copilul, este intotdeauna de preferat sa ii aratam acestuia ca sentimentele lui sunt acceptate si ca pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o solutie sa punem in aplicare distragerea atentiei de la durerea pe care o simte, pentru ca în acest fel supararea este reprimata si ramane cu el pentru totdeauna. (Dr. Laura Markham)
Despre lansarea primei carti a Laurei Markham in Romania, “Parinti linistiti, copii fericiti – cum sa inlocuim tipetele cu conectarea” am povestit deja aici. La cel de-al doilea eveniment de lansare pentru cartea”Parinti linistiti, frati fericiti – cum sa crestem frati prieteni pe viata” nu am reusit sa ajung desi sunt sigura ca as fi avut multe lucruri de invatat despre ce ne asteapta in anii urmatori. Nu-i nimic, cumparam cartea cu prima ocazie.
Concurs si reguli de participare
Pentru voi am insa o surpriza, pregatita si de data aceasta cu ajutorul Totul despre Mame. Puteti castiga un set de 2 carti Laura Markham:
- “Parinti linistiti, copii fericiti – cum sa inlocuim tipetele cu conectarea“
- “Parinti linistiti, frati fericiti – cum sa crestem frati prieteni pe viata“
Va puteti inscrie si voi in 2 pasi simpli:
- povestiti, in comentarii mai jos, la ce situatii ati dori sa gasiti raspuns in paginile cartilor de mai sus;
- distribuiti public acest articol – in felul acesta vor putea afla si alti parinti despre cartile Laurei Markham.
Concursul se va incheia joi, 12 noiembrie, ora 20:00. Castigatorul va fi ales cu ajutorul www.random.org.
Am sa anunt numele norocoasei persoane si aici, dar si pe pagina de Facebook a blogului. Succes!
Intre timp, nu uitati ca mai sunt doar cateva zile pana la conferinta de parenting a anului, care va avea loc pe 14-15 noiembrie. Ne vedem acolo?
16 Comments
mi-as dori sa gasesc in paginile cartilor cateva solutii privind situatiile in care copilul pur si simplu nu vrea sa ne asculte, nu in sensul de aface ce dorim noi ci in sensult de a asculta indrumarile noastre privind o anumita situatie. are momente in care desi simte ca face ceva gresit, se incapataneaza sa ne impuna tacerea si sa faca acel lucru. sunt momentele in care se ivesc cele mai multe conflicte intre noi.
cartile mi se par oricum foarte interesante si utile.
As dori sa aflu solutii magice care sa ma ajute in momentele de sfidare pura :), cele mai mari provocari de pana acum. Cand ii explici frumos 15 minute pe ceas de ce e bine sa nu faca un lucru, care sunt pericolele etc, se uita in ochii tai, te asculta si cand ai terminat de explicat, rade si face lucrul ala. Exista? 🙂
Cum gestionam tipatul copilului in public.
As dori sa invat sa ii determin pe copii sa ma asculte cand sunt in pericol.
Buna dimineatza 🙂
As vrea sa gasesc mai multe sfaturi privind gestionarea crizelor de furie ale celor mici atunci cand noi, cei mari, suntem deasemenea in criza din cauza oboselii, grabei, altor lucruri care nu sufera amanare sau pentru ca nu gasim timp doar pentru noi.
Si musai sfaturi privind rezolvarea conflictelor dintre cele 2 minuni: cea mare se uita pe carti/ se joaca cu papusile moment in care se apropie jr. si incepe distractia: ” Nuuuuu, nu veni acum!!! Peste un minut!!! Am zis sa nu viii!!! Antoniaaa, mai tarziu (moment in care o tine de umeri pe loc, o si strange uneori) Jr. o musca daca apuca, cea mare plange sau o impinge si conflictul se incheie cu plansete de ambele parti si uneori cu mine tipand 🙁
Cele 2 carti sunt deja pe lista mea de cumparaturi 🙂
Multumim pentru articole, ne trezesc!
Multumesc si eu pentru sustinere 🙂
:-* dintotdeauna am sustinut lucrurile/persoanele care fac bine 🙂
Imi doresc sa regasesc in carte despre cum sa intelegem comportamentul bebelusilor, ce vor ei sa zica prin fapte, mimica si gesturi.
Succes tuturor parintilor!
Mi-ar placea sa gasesc explicatii la urmatoarea situatie: de ce baietelul meu nu se joaca singur in patut cu jucarii,ci sta lipit 24 din 24 de mine? 🙂
Anca, stii tu vreo jucarie mai buna decat mami? 😀
As dori sa inteleg diferentele de comportament, in sensul ca: sta cu bona e super ok, vorbeste frumos etc, apare tata in peisaj, moment in care nu mai da doi bani pe bona, nu mai asculta, nu mai aude/vede orice are legatura cu ea, si comportamentul frumos se transfera catre tata. Apar eu in pesiaj, se face iar schimbul de comportament. Comportamentul se mentine si ne trezim cu replici de genul “nu ascult de tine!”,” numai de mami ascult” sau “fac doar ce zice mami”.
Gresesc sigur undeva, as vrea sa stiu unde.
Felicitari Thea! Random.org pe tine te-a ales. Astept sa imi scrii un mesaj pe pagina de Facebook sa stabilim detaliile.
as vrea sa invat cum sa intervin la certurile dintre frati/surori mai ales ca diferenta de varsta este mare
as vrea sa inteleg de ce plange cand ne despartim la gradinita desi acasa nu sta doar de gatul meu
as vrea sa invat cum sa fiu mai diplomata cu fetele mele si cum sa ma abtin de la tipete si etichete
as vrea sa invat cum sa devina flexibili si sa nu se mai fixeze pe o idee
Daaa! Si eu vreau raspuns la ultimele 3 situatii 🙂
As dori s? aflu cum pot sa r?mân calma in preajma copiilor ?
Sa impun bland, dar eficient regulile casei 🙂