În ultima vreme am participat la multe întâlniri care erau acompaniate negreșit și de câte o prezentare PowerPoint. Da, știu, în corporații se poartă, și nu oricum, ci după niște tipare clare, prestabilite, ca să fie…”compliant”.
Când vorbești de prezentare azi, pentru foarte mulți oameni asta se traduce în PowerPoint. E ca un reflex…daca trebuie să faci o prezentare e musai să faci și un PowerPoint: am de prezentat un proiect, fac un PowerPoint; am de prezentat o aplicație, fac un PowerPoint; am de prezentat o idee, fac un PowerPoint…
Până la urmă, scopul unor întâlniri care e? Să îi inundăm pe cei cărora le vorbim cu prezentări în PowerPoint? Sau să transmitem un mesaj, să îi ajutăm să vadă beneficiile unei idei, să înțeleagă un proces, să poată folosi o aplicație nouă?
Dacă ai ajuns la concluzia că ai totuși nevoie de o prezentare în PowerPoint, nu uita că slide-urile ar trebui să fie un sprijin pentru tine, nu invers.
Folosește slide-uri aerisite – Cum spuneam în articolul despre prezentările memorabile, să îți cunoști subiectul în detaliu e esențial. Dacă ești stăpân pe conținut, vei putea pregăti slide-uri curate și ușor de urmărit, scriind doar ideile esențiale. Nu umple slide-urile cu întregul tău discurs.
Pentru text, asigură-te că alegi un font ușor de citit și o culoare care să asigure un contrast bun față de fundal/background.
Animațiile te pot ajuta să menții atenția publicului…dacă le folosești cu măsură. Dacă ai mai multe idei/bullet-uri pe un slide, e indicat să folosești o animație simplă ca ele să apară pe rând. În felul ăsta oamenii vor fi atenți la idea pe care o expui îl acel moment. Dacă vrei ca publicul să citească textul în loc să te asculte pe tine, afișează întregul conținut deodată – funcționează de fiecare dată.
Imaginile, dacă sunt alese cu atenție, pot transmite mai bine o idee decât un text. Asigură-te însă că imaginile pe care le folosești sunt relevante și că se văd bine.
Uneori, mai puțin chiar înseamnă mai mult. Și ține minte: prezentarea în PowerPoint ar trebui să fie un mijloc care să te ajute în transmiterea mesajului către public, nu o etalare a tuturor efectelor și opțiunilor pe care programul ți le pune la dispoziție. 😉
Iar dacă vrei să faci lucrurile diferit, încearcă măcar o dată să susții o prezentare fără PowerPoint. Cum ai face să suplinesti slide-urile?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
5 pasi către o prezentare memorabilă
Cum reduci teama de a vorbi în public
5 moduri de a folosi liniștea într-o prezentare
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply