Ai fost la vreo prezentare recent? Iti mai amintesti despre ce era vorba?
Daca la randul tau urmeaza sa faci o prezentare, e bine sa stii ca exista cateva lucruri elementare de care trebuie sa tii cont daca vrei sa cresti sansele ca cei din audienta sa isi aduca aminte de ideile expuse de tine.
Stabileste-ti un obiectiv clar – De ce faci prezentarea? Ce vrei sa se intample dupa prezentare? Ce ar trebui oamenii sa faca? Ce ar trebui oamenii sa tina minte? Care sunt mesajele principale pe care vrei sa le transmiti? Nivelul cel mai inalt de atentie din partea publicului il vei avea la inceput, cand lumea e curioasa sa afle ce le vei spune si spre sfarsit, cand isi dau seama ca mai e putin si e gata… Profita de momentele astea ca sa ii atragi, sa le spui lucrurile esentiale si sa ii indemni la actiune.
Cunoaste-ti audienta – Tu vinzi. Dar oare ei cumpara? Prezentarea e in esenta o vanzare. Poate fi o idee, o informatie, o imagine, un beneficiu, un produs sau serviciu, iar cei din public vor cumpara doar daca personalizezi mesajul in functie de nevoile lor, daca vorbesti despre lucrurile care ii intereseaza. Ori ca sa poti formula un astfel de mesaj trebuie sa afli cat mai multe despre cei care te vor asculta. Prezentarea despre conceptul X ar trebui sa arate intr-un fel daca cei din audienta nu stiu nimic despre el si intr-un alt fel daca ei sunt cat de cat familiarizati cu subiectul. Incearca deci sa afli cine e audienta careia ii vei vorbi, ce caracteristi are, daca au mai auzit despre idea pe care le-o vei prezenta, etc. Daca stii cui i te vei adresa, poti personaliza nu doar continutul prezentarii, dar si felul in care abordezi tema.
Construieste o relatie cu publicul – “Am venit sa va vorbesc despre…”, “Va voi prezenta astazi…”, “Eu sunt aici azi ca sa va povestesc…” sunt cateva formule de inceput de care poate ar fi mai bine sa te feresti. Oamenii vor sa stie ce au EI de castigat in urma prezentarii. “Tu” si “Voi” sunt mult mai importante decat “Eu”. Fa loc de dialog, implica-i in prezentare inca de la inceput. Cere pareri, feedback, pune intrebari. Daca se simt implicati si ascultati vor indrazni si ei sa puna intrebari.
Cunoaste subiectul – Daca nu cumva esti un foarte bun actor priceput la improvizatie e esential sa cunosti in detaliu subiectul despre care vorbesti ca sa poti duce prezentarea la bun sfarsit. Trebuie sa stii mai multe decat ceea ce expui efectiv. Daca te documentezi, vei face fata cu brio intrebarilor ce pot aparea. E important sa fii stapan pe ceea ce prezinti, sa ai incredere in tine, dar ai grija sa nu lasi impresia ca tu esti bun si ei nu. Aroganta atrage antipatie si va scoate repede la iveala faptul ca in sala exista doua tabere: tu si ei, unul vs. multi.
Exerseaza – Ca orice abilitate, si cea de a prezenta se invata. Prin exercitiu. Cauta ocazii sa iti contruiesti aceasta competenta. Nu trebuie sa prezinti lucruri complicate. Important e sa te obisnuiesti cu ideea de a sta in fata unei audiente, sa adaptezi continutul si modul de prezentare, sa ceri feedback, sa iti imbunatatesti performanta. Exersatul e valabil si pentru tema pe care stii ca urmeaza sa o expui in curand. Sa nu intelegi de aici ca trebuie sa inveti prezentarea pe de rost. Dar poti, prin exercitiu, sa iti faci o idee clara despre cat va dura prezentarea (oamenilor din public le place sa stie asta), sa gasesti structura potrivita, sa cauti formule cat mai variate si line de tranzitie de la un subiect la altul sau de la un slide la altul daca ai si un astfel de suport vizual (dar despre slide-uri PowerPoint vorbim alta data 😉 ).
Tine minte macar cele 5 puncte de mai sus si vei simti diferenta: stabileste-ti un obiectiv clar, afla detalii despre audienta si incearca sa stabilesti o legatura cu cei din public, documenteaza-te si exerseaza.
Acestea sunt doar cateva din lucrurile pe care le poti face pentru ca prezentarea sa fie una de succes pe care publicul o va tine minte. Mai e loc sa vorbim si despre body language si despre cum sa diminuezi teama de a vorbi in public si neaparat despre cum sa nu arate o prezentare in PowerPoint, dar toate la timpul lor.
To be continued…
Sursa foto titlu: Shutterstock
Citește și:
Cum scapi de teama de a vorbi în public
Brandul personal e despre tine
10 calități ale unui trainer bun
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
[…] slide-uri aerisite – Cum spuneam in articolul despre prezentarile memorabile, sa iti cunosti subiectul in detaliu e esential. Daca esti stapan pe continut, vei putea pregati […]
[…] acum ceva vreme, aici, despre ce putem face ca sa livram prezentari reusite si sa le oferim celor din audienta o […]