Fetița atomică împlinește 2 ani peste doar câteva zile. Sara este în continuare un bulgăre de energie, cu bucle aurii tot mai bogate, cu ochi veseli și picioare hotărâte să o poarte peste tot.
E lipicioasă fix cum era și Alex la vârsta ei, numai la vorbă nu îi seamănă. Dacă voinicul pe la 2 ani vorbea mult și bine, Sara, deși e fetiță (și se zice că ele vorbesc mult și că încep devreme), nu se grăbește să ne impresioneze cu vreo propoziție anytime soon.
Ne-am tot gândit dacă e cazul să ne agităm cu petrecerea, dar cumva oboseala, agitația în care ne desfășurăm zilele și vremea de afară ne-au convins că o după-amiază în familie, fără un program strict de sosire și plecare e varianta cea mai potrivită.
Singurul capitol la care încă mai avem de aranjat câteva detalii ține de cadouri. Și cu Alex am fost relativ chibzuiți cu jucăriile, dar acum chiar nu mai simt să arunc cu bani în stânga și în dreapta pe tot felul de jocuri și jucării.
Criteriile după care alegem noi jucăriile
Casa noastră e suficient de plină de jucării ca să le ajungă amândurora. Alex, șeful autoproclamat al jucăriilor, mai protestează că sunt ale lui, că nu vrea să le împartă, că Sara le va strica, etc. Excepție fac câteva din jucăriile lui ”mai de bebe” care nu îl mai interesează. Sara are și ea jucăriile ei, care (surpriză!) trebuie să fie și ale lui. E un fel de what’s yours is mine and what’s mine is yours also mine. 🙂
Mai bine puțin și bun în loc de mult și prost – ăsta e principiul după care mă ghidez când cumpăr orice și jucăriile nu fac excepție. În linii mari, caut să fie educative, să le lase copiilor loc de imaginat (să nu fie foarte restrictive), să fie eventual în stil Motessori, din materiale naturale cum e lemnul, finisate frumos și vopsite cu culori non-toxice.
După atâția ani de părințeală zic că atunci când vrem să cumpărăm o jucărie trebuie să ne gândim dincolo de impulsul de achiziție. Câți ani are copilul? Ce îi place? Cât de utilă e jucăria? E sigură? Ce se poate face cu ea? Poate fi folosită un timp îndelungat? Stimulează creativitatea?
În funcție de vârstă, jucăria potrivită ar trebui să îl ajute pe copil să:
- descopere lumea și să învețe despre ea;
- înțeleagă cum funcționează lucrurile;
- își dezvolte inteligența cognitivă;
- proceseze informații;
- își antreneze simțurile;
- înțeleagă și să exprime emoții;
- exerseze mișcări și să își antreneze musculatura;
- își dezvolte imaginația, dar și încrederea în sine.
Unde am mai găsit noi jucării care să respecte criteriile de mai sus
Na, așa că cea mai grea întrebare pentru noi a fost: ce îi luăm fetiței atomice de ziua ei? Desigur, pe lângă haine de primăvară pentru că cele vechi nu îi mai vin. Pentru partea atomică am ales să îi cumpărăm o bicicletă fără pedale, Alex oricum abia așteaptă să facă niște curse cu soră-sa. Pentru partea de fetiță ideea salvatoare a venit de data asta de la La Petite Armoire. Am găsit pe site-ul lor ceva ce mi-a căzut cu tronc, deci îmi imaginez că Sara ar fi în extaz: o valiză simpatică foc. Nu, nu o trimit la plimbare. E o valiză în miniatură, cu doi locatari pufoși – un iepuraș și un șoricel și ale lor haine adorabile. Orientându-mă după Sara aș zice că e o jucărie care se poate fi folosită de pe la 1.5 – 2 ani.
Știți cum e când zicem că intrăm doar 5 minute pe net și trec lejer 30? Evident că nu m-am putut opri din plimbat pe site-ul lor după ce am găsit câteva idei potrivite pentru ce căutam. Nuuu, am tot răsfoit diferitele categorii de jucării de la Moulin Roty: de lemn, educative, Montessori, cutiuțe muzicale, puzzle-uri. Vă las mai jos câteva din idei pentru copiii cu vârsta între 0-3 ani, poate veți avea nevoie să cumpărați. De reținut că am zis că aveți nevoie, nu că vă doriți, asta ca să nu ziceți că v-am trimis la cumpărături impulsive. 🙂
Zornăitoare din pluș, Domnișoara Licurici (0-6 luni)
Cutiuța muzicală cu Doamna Vulpe (6-12 luni)
Labirint cu bile din lemn (12-18 luni)
Jucărie din lemn cu ciocan și bile (12-18 luni)
Valiză de bricolaj (18 luni – 3 ani)
Concurs
Vă invit și pe voi la câteva minute de navigat responsabil pe pagina celor de la La Petite Armoir și la un concurs ce se va desfășura pe Facebook.
Pe scurt, intrați aici și aruncați un ochi pe jucăriile lor frumoase, copiați link-ul cu jucăria preferată și îl puneți în comentariile de la această postare de pe pagina de Facebook a blogului.
Puteți câștiga una dintre cele 5 cărți ”R-Mami” scrise de Mihaela Coșescu.
Cocursul se va încheia pe 25 martie, ora 23:59. Câștigătorii vor fi anunțați printr-un comentariu la aceeași postare de Facebook.
Succes!
Foto titlu: Mădălina Vasile
Citește și:
7 activități Montessori pentru copilul tău
Vânătoare de comori – 7 idei de joacă fără costuri
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
7 Comments
E adorabila micuta valiza 🙂
Daaa, știu! Love at first sight a fost și pentru mine! 🙂
Valiza….love at first sight!
Așa-i? Simpatică foc! 😀
Un articol foarte interesant, care m-a făcut să acord mai multa atenție jucăriilor cumpărate pentru finuța mea ❤️ mulțumesc mult
Mă bucur dacă a fost de folos! Am ajuns să mă conving pe pielea mea că e mai bine să fie jucării mai puține, dar de calitate bună și care să îi lase copilului loc de creativitate. 🙂
Mă bucur dacă a fost de folos! Am ajuns să mă conving pe pielea mea că e mai bine să fie jucării mai puține, dar de calitate bună și care să îi lase copilului loc de creativitate. 🙂