Orice mamă știe că odată ce apar copiii în viețile noastre curățenia și ordinea, așa cum le știam noi înainte, dispar. Și dacă înainte de a avea copii erai un om organizat și căruia îi plăcea să își știe casa curată (așa ca mine!) vei avea de suferit.
Așadar, există casă curată și ordonată dupa ce ai copii? Da, există. Doar că trebuie să faci niște ajustări la felul în care privești problema.
Implică-i și pe copii când faci ordine și curat
Fără să îi forțezi să te ajute și să îi obosești cu treburile casnice, implicarea copiilor în activități care țin de ordine și curățenie este benefică. Ei învață astfel despre responsabilitate și despre munca în echipă în timp ce își formează deprinderi care îi vor ajuta și când vor fi mai mari, respectiv adulți.
Uite și câteva “trucuri” pe care le poți pune în practică, care la noi funcționează (de cele mai multe ori) 🙂
- Stabilește-ți așteptări realiste – redefinește ce înseamnă ordine și curățenie. Nu vei putea face curat la fel de repede ca atunci când nu aveai copii, iar curățenia și ordinea vor dura cu siguranță mai puțin. Dacă înainte apucai să termini toată curățenia în aceeași zi acceptă că s-ar putea ca de acum activitatea asta să fie făcuta pe bucăți și eventual în mai multe zile.
- Dă-le să facă lucruri corespunzătoare vârstei lor – copiilor mici le place să ajute așa că îi poți implica. Secretul e să nu le dai de făcut lucruri pe care nu le pot face și să îți calibrezi așteptările pentru că e puțin probabil ca ei să le facă la fel de bine ca tine.
- Oferă indicații clare – “Pune mașinutele în cutia lor” e mai ușor de înțeles decât “Fă ordine în camera ta”. Ca totul să fie mai distractiv și mai atractiv puteți să transformați strânsul jucăriior într-o joacă. De ex. să strângă mașinuțele până sa termină o melodie. Alex mă provoacă deseori la concursuri de genul “cine termina primul”.
- Nu corecta ce au făcut dacă nu a ieșit așa cum ți-ai fi dorit – E foarte descurajant să vezi că după ce te-ai străduit vine cineva să mai facă o dată treaba. Dacă e ceva ce îți place să iasă într-un anumit fel nu-i ruga pe copii să o facă, ci fă-o tu. De ex. ștersul oglinzii.
- Apreciază efortul – mulțumește-i pentru efort și ajută-l să vadă beneficiul obținut în urma acestui efort. În loc de un “Bravo!” după ce și-a strâns jucăriile de pe covor (o laudă care nu îl va ajuta foarte mult), ai putea să -i spui mai degraba “Wow…cât loc pentru joaca ti-ai facut!”
- Stabilește reguli de siguranță potrivite vârstei lor – de exemplu nu au voie să se cațere pe mobilă, să umble cu substanțele de curățat sau cu detergenți, mai ales dacă sunt singuri.
Ce altceva mai facem noi
În afară de ideile de mai sus vă mai las aici și alte lucruri care funcționează bine la noi în casă, poate vă vor fi de folos.
- Sarcinile sunt împărtțite și fiecare șstie ce are de făcut: aspirat, șters praf, dus gunoi, spălat cadă, chiuvete, toalete, etc.
- Dacă l-aș ruga pe Alex să strângă Lego-urile sigur nu aș avea același răspuns prompt ca atunci când îl chem să punem rufe la spălat. Nu știu de ce, dar îi face mare plăcere să arunce hainele în mațina, să puna detergentul – mai ales că cel cu lavandă îi place mult cum miroase. Dacă vrea, deci, să mă ajute cu ceva anume îl las să o facă, dar uneori stau cu el ca să știu că e în siguranță.
- Încerc să înlocuiesc cât mai multe din produsele de curățenie clasice, cu multe chimicale și miros puternic cu altele eco. Aici intră și detergenții de rufe – mai ales că avem copii (Sara are 3 luni doar) – pe care i-am înlocuit cu acești detergenti ecologici. O sursă la care apelez când am nevoie de produse bio e acest magazin online, de unde cumpăr de la detergenți, la cosmetice și ronțăieli sanatoase de toate.
- Cred că menținerea curăteniei și ordinii cu câte 10-15 minute pe zi (să pui lucrurile mereu la locul lor, să dai cu mătura/mopul) ajută mult.
- La noi in casă fiecare lucru își are locul lui și e mai ușor să facem ordine când toți știm unde “locuiește” fiecare obiect.
- Și mai am un truc pe care il folosesc de mai multe ori pe zi – dacă, de exemplu, mă cheamă Alex în sufragerie să îmi arate ceva și în drumul meu găsesc un obiect care își are locul acolo îl iau și îl duc camera respectivă. Mi se întâmplă deseori deci să umblu prin casă cu câte ceva în mână. 🙂
Sigur, dacă știi oameni de încredere și dacă bugetul îți permite poți să plătești pe cineva care să vină să se ocupe de curățenie. Eu prefer să fac curat singură (respectiv să ne ocupăm noi de capitolul ăsta). Nu îmi place ideea unei alte persoane care să strângă și să ștreaga dupa noi. Dacă sunt lăsată să fac curat sau să mă ocup de rufe și sî lucrez în ritmul meu chiar ma relaxează. Uneori e ca o pauză de bebelușeală, alergat prin casă, joacă, vorbit.
La voi cum se întâmplă curățenia?
copii? Da, există. Doar că trebuie să faci niște ajustări la felul în care privești problema.
Sursa foto: aici
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply