Era o vreme în care credeam că dacă tot am doar o singură viață așa cum o știu eu măcar să mănânc ce-mi place. Nu consumam toate prostiile procesate, nu pofteam după zahăr, dar mâncam prea multe făinoase, prea puține legume, combinam lucruri care e mai sănătos (și mai frumos pentru siluetă) să nu fie combinate. Și sigur, o vreme corpul meu a ținut pasul. Noroc că odată cu îmbătrânirea, deși metabolismul încetinește, mintea are șanse să devină mai înțeleaptă. Odată ce m-am uitat puțin la convingerile mele puternice din zona de sănătate și nutriție lucrurile au deveni clare. Dacă mă întrebai acum vreo 2 ani care e mâncarea mea preferată aș fi răspuns probabil șnițel cu piure. Și era firesc să răspund asta pentru că asociam mâncarea cu duminicile petrecute cu toții la bunica și bunicul acasă. Mâncarea asta căpătase însemnătate emoțională pentru mine. Era despre a fi împreună. Dacă mă întrebi azi despre mâncarea preferată o să îți spun că nu am neapărat un fel preferat și că, atunci când mi se face dor de vreo mâncare din copilărie, caut să o reinterpretez, să o prepar într-un mod mai sănătos și schimb rețetele consacrate ale bunicii fără să stau pe gânduri, spre nemulțumirea ei. 😊
La noi în familie sportul nu se negociază
În familia noastră nu s-au făcut excese la capitolul mâncare, nu s-a sărit calul decât poate ocazional și se încuraja mișcarea. Mama a făcut atletism, tata gimnastică, frații mei jucau baschet și fotbal și se dădeau cu bicicletele mult, iar eu am făcut mulți ani de dans în copilărie, un pic de baschet mai târziu, înot în facultate și mult mers pe role, aerobic și pilates mai recent. Soțul meu a încercat și el mai multe sporturi când era copil. Apoi, de când l-am cunoscut și până anul trecut (adică timp de vreo 13 ani) nu l-am văzut făcând mișcare în mod deosebit, asta dacă nu pun la socoteală urcatul scărilor, mersul pe jos sau turele de piscină înotate prin vacanțe. Vara trecută însă ceva a făcut click și la el și s-a apucat de alergat. Două luni mai târziu alerga primul semimaraton din viața lui, iar în octombrie acum, la fix un an distanță, și-a depășit timpul cu 15 minute. Aleargă ăia 21 km aproape fluierând.
Alex a testat înotul. Iubește apa și bălăceala, nu i-a plăcut însă să facă ce îi spunea instructorul așa că am schimbat sportul. Joacă tenis de peste 3 ani, îi place și evoluează, fără ca cineva să îi pretindă performanță. Sarei – chiar dacă e cu NU în brațe în perioada asta – îi place baletul și merge la ore o dată pe săptămână. Mai face câte o oră de yoga și qwan ki do la grădiniță și drumeții prin pădure cu colegii.
La noi în familie sportul nu se negociază. Testezi câte tipuri de mișcare vrei și îl alegi pe cel care îți place.
Cum vei arăta peste 10 ani dacă te ții de stilul de viață de acum?
Cum va arăta copilul tău dacă își menține obiceiurile de acum? Nu vreau să fiu Grinch. În rolul nostru de părinți suntem modele pentru copiii noștri. Ei chiar sunt foarte atenți la tot ceea ce facem și imită ceea ce văd la noi. E valabil pentru orice: mâncare, mișcare, relaționare, comportament, gestionarea banilor, cititul, timpul petrecut în fața ecranelor etc. Cu atât mai mult cu cât România se situează printre primele țări din Europa în ceea ce privește obezitatea infantilă, cu 3 din 10 fete și 2 din 10 băieți supraponderali, conform unor date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.
Suntem departe de a fi perfecți în familie. Nici nu cred că e despre perfecțiune sau despre a trăi cu niște constrângeri. Din punctul meu de vedere este despre a întoarce oglinda spre noi înșine, despre a ne pune convingerile și poveștile pe care ni le tot spunem sub semnul întrebării, despre a înțelege care sunt valorile importante pentru noi, despre a crea noi obiceiuri sănătoase și despre a cere ajutor atunci când nu știm de unde să începem.
Ajutor la vârful degetelor tale
Poate vrei să te îndrepți spre un stil de viață mai sănătos și nu știi de unde să începi. Ce trebuie să știi este că nu ești singur și că nu trebuie să muți munții din loc din prima. De ce zic că nu ești singur? Pentru că, pornind de la planul de acțiune privind obezitatea infantilă, Comisia Europeană și-a luat angajamentul să promoveze stilul de viață sănătos prin sport si alimentație corectă. Cu ajutorul fondurilor europene s-au dezvoltat deja tot felul de inițiative care să susțină acest demers. De ce spun că nu trebuie să muți munții din loc din prima? Pentru că eu cred mult în filosofia pașilor mici. Un astfel de pas mic poți face cu Wello – o platformă de sănătate (platforma web și aplicație pentru dispozitive mobile) care ajută familiile cu copii cu probleme de greutate să slăbească și să aibă un stil de viață sănătos. Găsești în aplicație sfaturi, diete personalizate pentru tine, partener și copii în funcție de nevoile voastre.
Aplicația îți poate fi ghid. Are jocuri și conținut interactiv, provocări prin care și tu și ai tăi sunteți încurajați să faceți activități împreună, de la ales meniul săptămânal, la gătit, la mișcare. Poți conecta telefoane, brățări de fitness și smart watch-uri, iar aplicația va prelua și analiza datele de la ele și îți va face recomandări de nutriție și activitate fizică.
Practic, niște clujeni faini, cu sprijinul Uniunii Europene (și a fondurilor despre care îți spuneam) au creat o sursă completă, interactivă și atractivă de informații despre alimentația corespunzătoare a copiilor și părinților. Poți descărca Wello gratuit pe orice smartphone (iOS sau Android). Interfața e super prietenoasă și poți face toate setările cu ușurință.
Eu am configurat-o pe telefonul meu ca pentru un părinte și pe un telefon mai vechi am instalat-o ca pentru un copil (Alex încă nu are telefonul lui, dar a început negocierile. 😊 ).
Pentru părinte există opțiunea de a planifica mesele copilului, de a le monitoriza, de a căuta rețete pentru oricare masă, de a învăța despre ingrediente și de a-și testa cunoștințele, de a urmări activitatea fizică a copilului.
Cei mici au o interfață super prietenoasă, își pot crea singuri un avatar, au provocări de mișcare fizică, dar și jocuri educative și interactive despre alimente sănătoase și nesănătoase.
Aplicația asta poate fi un bun punct de plecare în a explora ce înseamnă stil de viață sănătos și în a face călătoria mai plăcută. O puteți descărca și din Google Play și din App Store.
Regulile pe care le-am ales pentru familia noastră
Din toți anii de părințeală și de lucru cu mine am înțeles că avem nevoie de limite clare și că ele sunt dovada iubirii, grijii și respectului față de noi și ceilalți. În cadrul acelor limite suntem liberi să explorăm și să ne jucăm. Exemple de reguli simple care funcționează pentru noi în ceea ce privește sănătatea sunt:
- Petrecem timp afară zilnic.
- Sportul nu este negociabil și toată lumea face un fel de mișcare organizată ca să îi zic așa.
- Mergem pe jos ori de câte ori se poate.
- Limităm timpul la ecrane și tableta e accesibilă doar după ce temele și ghiozdanul sunt gata pentru a doua zi.
- Nu mâncăm cu ochii în ecrane.
- Mâncăm fructe și legume zilnic.
- Limităm accesul la mâncarea foarte procesată, dulciuri ambalate etc.
- Aplicăm regula 80/20 în alimentație: mâncăm cât mai sănătos și corect în 80% din timp și lăsăm loc de 20% pentru mici plăceri culinare.
- Încercăm să respectăm orele bune de somn, deși uneori se adună atâta dor peste zi că seara nu ne mai săturăm de joacă, povești, descărcat emoții și hârjoneală.
Nu sunt lucruri de care să ne ținem cu sfințenie în fiecare zi, dar ne ținem de ele în cele mai multe zile.
Hai să facem schimb de idei! Pentru tine ce înseamnă stil de viață sănătos? Ce faci concret?
Citește și:
Ce să îi dau copilului meu să mănânce?
O casă plină de gălăgie e mai sănătoasă decât o casă plină de liniște
Viața de mamă e ca un antrenament de fitness fără sfârșit
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
Mi-a placut articolul, foarte inspirational. Multumesc pentru sfaturi 🙂
Cu drag, Bianca! Să fie cu aha-uri! 🙂
Noi suntem deficitari la sport. Niciunul dintre noi nu face sport organizat. Eu am avut multe tentative anul asta, pe cont propriu, nu am reusit. La anu mi-am propus sa fac sport cu un antrenor, online. 🙂 Sper sa imi iasa. Tudor as vrea sa mearga la inot. Si lui V. i-ar placea inot. Cred ca trebuie sa includ lucrurile astea in planurile mari pentru anul viitor. Merci de reminder 🙂
Cu drag! Mișcarea – fie ea și plimbare zilnică – ajută foarte mult și la starea de bine, cheful de viață și de muncă, la creativitate. Sau cel puțin asta e experiența mea. 🙂