Am avut ocazia zilele trecute sa particip la un super eveniment marca Printesa Urbana: de data asta despre ce inseamna mindfulness, cu Gáspár György, Psiholog clinician. Va recomand cu drag sa urmariti si sa participati la evenimentele viitoare.
Am petrecut aproape 3 ore ascultand, notand, incercand sa tin minte tot ce auzeam. A fost “wow”!
Primul lucru care mi-a atras atentia a fost discutia despre vulnerabilitate. Cu totii suntem vulnerabili in anumite situatii, simtim rusine, simtim curaj. Unii dintre noi depasesc momentele dificile, altele nu. Se pare ca diferenta vine din relatia pe care o avem cu noi insine.
Oamenii care traiesc din toata inima
Oamenii care traiesc din toata inima, asa cum ii numeste Brené Brown, au 5 trasaturi foarte importante:
- pretuirea de sine – au o relatie buna cu sinele lor, stiu ca nu sunt perfecti, dar ca merita apreciere;
- au incredere – au 4-5 persoane importate cu care pot vorbi despre starile de rusine sau vina si care le asculta cu empatie;
- isi asculta vocea interioara – isi asculta intuitia si reusesc sa o distinga de alte stari;
- isi pastreaza speranta – si nu renunta la obiectivele importante pe care si le-au stabilit;
- sunt autentici – nu le e teama sa fie altfel si isi asuma riscurile si vulnerabilitatile.
In contrast, oamenii care in ciuda realizarilor lor nu sunt fericiti, au urmatoarele caracteristici:
- perfectionism – ii impiedica sa se bucure cu adevarat de viata;
- nevoia de certitudine – nevoia ca vor sti tot si vor fi pregatiti pentru orice scenariu, ori viata asta ne ofera foarte multe lucruri, mai putin certitudine. Pe termen lung asta duce la burnout (aplatizarea emotionala);
- nevoia de popularitate – sa aiba cele mai multe aprecieri si asta vine din nevoia de atentie din partea altora;
- critica – fata de ei insisi si fata de ceilalti, iar asta este un comportament nociv.
Sa nu uitam de noi
E important si frumos sa ne preocupam de ceilalti, sa ii ajutam si sa ne asiguram ca le este bine. Dar e cel putin la fel de important sa ne ocupam de noi insine si de rezervorul nostru emotional.
Fiecare din noi are 12 eprubete care asteapta sa fie umplute cu bunatati emotionale: una de catre parinti, una de catre partener, una de catre copii, una de catre prieteni, etc. si una care asteapta sa fie umpluta de catre noi. Cum spunea si Gáspár: cand ti-e sete, bei apa, nu astepti sa ti se ofere…
Nu e suficient sa citim despre dezvoltare personala, sa ne dorim o relatie ma buna cu noi insine. Trebuie sa ne permitem sa si simtim si mai ales sa fim blanzi cu noi. E nevoie sa ne acceptam si plusurile si minusurile/vulnerabilitatile.
“Nu vom reusi sa le oferim celorlalti ceea ce nu ne oferim noua insine.” (Gáspár György)
Comportamente care distrug relatii
Cercetarile arata ca exista cateva comportamente care, in timp, pot distruge relatia cu o persoana (chiar si cu sine) cu o probabilitate de 95%:
- sa fim critici
- sa aratam dispret
- sa manifestam comportamente de aparare
- sa blocam comunicarea.
Tema de gandire… 🙂
Mindfulness
Mindfulness e o cale de a ne (re)apropia de noi insine. E un concept vechi de cand lumea, revenit in atentia omului modern, intr-o forma atractiva pentru vremurile de acum.
Sa fim mindful inseamna sa traim in momentul prezent, acum si aici. Inseamna ca mintea e musai acolo unde e si corpul. Inseamna sa simtim emotii, sa le recunoastem si sa le acceptam. Daca le respingem, ele nu dispar, ci dimpotriva se intensifica.
Cel mai greu e sa practicam starea de prezenta constienta in situatiile cand suntem pe pilot automat, suntem in conflict cu alti adulti sau cu copiii. Tot astea sunt, insa, si momentele cand avem cea mai mare nevoie sa fim mindful, sa constientizam ce se intampla, sa spunem stop, sa respiram (abdominal), sa reevaluam ce e mai important pentru noi: sa ne descarcam nervii pe cineva sau sa construim relatii frumoase? Doar luand o pauza si linistindu-ne vom putea raspunde intr-o maniera neautomata, gandita.
In afara de beneficiul major al armoniei cu noi insine si cu ceilalti, starea de mindfulness e ca un exercitiu de fitness mental: cu 5-10-20 de minute de practica zilnica, apar efectele pozitive asupra creierului si a sanatatii in general.
Voi practicati starea de mindfulness? Cat va este de usor/greu?
3 Comments
[…] Mindfulness, autenticitate, vulnerabilitate […]
[…] mai povestit aici, ca a cauta perfectionismul ne va pune direct pe traiectoria catre […]
Iata ca am dat peste acesta pagina despre Mindfulness, autenticitate,
vulnerabilitate , cautand despre maramu. Acum iti spun ca faci treaba super.
poate vrei sa vizitezi si saitul http://cazare-maramures.net un site despre maramures.
Multutmesc frumos