Saptamana asta multi parinti au spus “DA!” autonomiei in cadrul unei conferinte Social Moms la care din pacate nu am putut ajunge. Am urmarit-o insa online si va povestesc si voua care mi s-au parut cele mai interesante idei discutate acolo.
Speakeri la conferinta “Spune DA! Invata cum sa cresti un copil autonom” sustinuta de Danonino au fost Otilia Mantelers – Expert in parenting, Crina Coliban – Specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi, Dan Cruceru – Blogger de parenting la taticool.eu si Paul Acatrini – Research Manager la Cult Market Research.
La inceputul evenimentului au fost prezentate rezultatele ultimului studiu realizat de Danonino legat de perceptia parintilor din Romania asupra notiunii de autonomie in cresterea copiilor. Vorbim de peste 400 de parinti care au povestit despre care este atitudinea lor in cresterea copiilor, care sunt metodele abordate in incurajarea autonomiei lor si care este gradul de libertate oferit copiilor. Studiul arata ca:
- o treime dintre parintii din Romania nu stiu cu ce sa asocieze termenul de autonomie in educatia copiilor;
- 8 din 10 parinti pun egalitate intre conceptul de autonomie si increderea de sine a copilului, 7 din 10 declara ca autonomia inseamna protectie si 5 din 10 asociaza cu ideea de control;
- 7 din 10 parinti declara ca au un copil autonom daca acesta cere sa faca diferite lucruri singur, initiaza si propune activitati de joaca si face singur activitatile care tin de igiena personala;
- mamicile din Romania sunt mai permisive decat taticii, lasand mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joaca, ce fel de activitati fac impreuna, gustarile pe care le mananca;
- 4 din 10 parinti ii lasa pe copii sa decida ce gustari mananca.
Otilia Mantelers le-a vorbit parintilor despre autonomie, intr-o prezentare autentica presarata cu multe exemple personale, asa cum ne-a obisnuit deja. S-a vorbit despre dragostea neconditionata pe care copiii nostri trebuie sa o simta indiferent de comportamentul lor si despre respectul pentru nevoile copilului, despre incurajare si despre timpul special pe care este important sa il petrecem cu cei mici.
Copiii au nevoie de prezenta noastra completa in momentele petrecute impreuna. Otilia a vorbit si despre importanta timpului special, adica 10-15 minute pe care sa le dedicam zilnic copiilor cu adevarat: fara telefoane, televizor, tableta, rufe de intins, vase de spalat, etc… si in care sa le spunem “da” la cat mai multe din lucrurile pe care ni le cer.
“Pentru a creste un copil autonom, el are nevoie de la parinte de trei ingrediente importante: dragostea neconditionata, respect pentru etapele lui de dezvoltare (ceea ce implica si crearea unui mediu de invatare propice) si multa incurajare in eforturile lui de a intelege si a explora lumea.” – Otilia Mantelers
Cateva lucruri esentiale pe care le putem face ca parinti ca sa incurajam si sa sprijinim dezvoltarea autonomiei copiilor nostri ar fi:
- sa ii implicam in cat mai multe decizii care ii privesc (si pe ei) – putem incepe devreme, cu decizii mici, de la alegerea gustarii, a pijamalelor sau hainelor de mers afara (oferind de exemplu 2 variante), alegerea jucariilor pe care le vor lua cu ei in vacanta, alegerea locului in care isi pastreaza jucariile, decorarea propriilor camere, etc. Cu fiecare alegere facuta copiii vor creste mai increzatori in sine, vor indrazni sa isi exprime parerile si vor deveni oameni capabili sa ia deciziile corecte.
- sa ii lasam pe ei sa stabileasca regulile si sa conduca in joc – joaca poate fi terapeutica, putem descoperi ce ii bucura sau ce ii supara, e un bun prilej de a-i lasa sa se simta puternici (macar in contextul asta!) si mai e si o super oportunitate de conectare. Nu intotdeauna sunt incantata sa joc acelasi joc de 27 de ori pe repeat sau sa incep o tura deMonopoly seara tarziu, dar incerc sa dau curs fiecarei invitatii si sa fiu prezenta pentru el.
- sa le dam ocazia sa incerce sa faca diferite activitati, sa acceptam ca greselile fac parte din proces si sa ii incurajam sa incerce din nou – atunci cand il invit pe Alex sa ma ajute la gatit sau cand il las sa isi prepare o gustare sunt pregatita psihic pentru greselile ce pot aparea, pentru micile accidente (varsat diverse), pentru timpul dublu sau triplu consumat. Sunt lucruri inevitabile, dar si necesare daca dorim ca cei mici sa devina autonomi. Mi se intampla insa uneori sa imi pierd rabdarea cand vad ca Alex nu reuseste sa potriveasca o piesa de puzzle, de exemplu, si ma surprind intinzand mana sa ii arat sau sa pun eu piesa la locul ei. Am ajuns insa sa constientizez momentele respective si sa ma abtin, in asa fel incat sa nu ii rapesc ocazia de a trece prin procesul de invatare.
- sa le oferim ajutorul atunci cand il cer – in functie de varsta si de etapa de dezvoltare in care se afla copiii pot face anumite lucruri singur – sa se imbrace, sa se incalte, sa mearga la toaleta, sa manance, etc. – si vor fi mandri sa le faca pe cont propriu. Cu toate astea, experienta m-a invatat ca uneori, desi pot face ceva singuri, nu vor, ca au nevoie sa verifice ca suntem acolo pentru ei, ca poate au nevoie sa se simta iubiti, ocrotiti, speciali si vor cere sa fie ajutati. Si din cand in cand e ok sa o facem.
Crina Coliban a vorbit despre autonomie din perspectiva felului in care ii hranim pe copii. Atitudinea noastra, a parintilor, fata de mancare ii influenteaza puternic pe copii. Mi s-a parut de retinut faptul ca ei nu se nasc mofturosi, ci devin asa din cauza lipsei de autonomie pe care o au in relatia cu mancarea. De aceea, Crina ne sfatuieste sa le lasam copiilor libertatea de a alege ce, cand, cat, cum si unde mananca. Eu imi amintesc foarte clar si acum o perioada de vreo 4 saptamani cand Alex accepta la pranz doar aceleasi 2 feluri de mancare. In saptamanile respective am trecut prin mai multe etape: in primele zile nu m-am agitat prea tare gandindu-ma ca e doar o faza si ca va trece probabil in scurt timp. Apoi am inceput sa ma enervez si sa ma stresez pentru ca Alex nu manca mai diversificat, iar mesele de pranz au devenit pentru amandoi un chin. M-am resemnat dupa vreo saptamana. Alex era fericit cu mancarea pe care o consuma cu drag si spor, iar eu am avut grija sa ii diversific cat mai mult gustarile. Pana la urma mesele nu inseamna doar hrana, ci momente placute petrecute in familie, nu?
“Sa le spui DA copiilor e ca si cum ti-ai face rugaciunea: simti ca faci bine, ca esti auzit si ca faptele bune iti vor fi rasplatite. Pentru ca si noi ne simtim tare bine sa spunem DA si mai ales sa ni se spuna DA atunci cand avem nevoie de sustinere sau de protectie. Autonomia copilului ar trebui sa existe inclusiv in raport cu mancarea. Copilul ar trebui, ca orice adult, sa poata manca ce, cand, unde, cum si cat vrea el, nu mama. De exemplu, cand vine vorba de gustari recomand sa ii oferim cateva optiuni din care sa aleaga singur ce ii place.” – Crina Coliban
Conferinta “Spune Da! Invata cum sa cresti un copil autonom” a fost realizata cu sprijinul Danonino, venind in completarea programului companiei – “Spune Da!”- ce urmareste incurajarea autonomiei copiilor. Danonino ii indruma pe parinti sa spuna “da”, sa le dea voie celor mici sa incerce, sa exploreze si sa reuseasca prin propriile forte in mici proiecte personale: sa se imbrace singuri, sa isi decoreze camera, sa gateasca, sa picteze si sa aleaga ceea ce le place, in general.
Leave A Reply