Duminica trecută am gătit în familie. Toată masa de prânz a fost rezultatul unei foarte reușite munci în echipă.
Alex a fost încântat să studieze somonul și să îl ajute pe tati să îl curețe de solzi. Ne-a ajutat apoi să curățăm legumele, să le tăiem mărunt și să le punem în wok. Tot el s-a ocupat și de amestecatul lor în tigaie, evident cu mine lângă el ca totul să se întâmple în siguranță. S-a bucurat la fel de mult și să măsoare cantitatea de orez necesară și să o toarne apoi în cratița unde urma să fiarbă, dar și să mă ajute să fac supa cremă de broccoli pentru care ne-a propus să o servim cu crutoane și puțin parmezan.
La finalul muncii în echipă eram foarte frumos conectați și veseli, încântați de toate culorile din orezul delicios cu legume și eram și foarte înfometați.
A trecut mai bine de un an când scriam pentru prima dată despre efectele benefice ale gătitului împreună asupra lui Alex și de atunci avem multe progrese, lucru de care sunt foarte mândră. Am scăpat de atunci chiar și de sarcina enervantă de a mânca eu toate frunzele din ciorba lui! 🙂
De ce să gătim împreună cu cei mici?
Există multe motive pentru care specialiștii recomandă să îi implicăm pe cei mici, chiar și de vârstă preșcolară, în pregătirea mâncării:
- vor înțelege cum se gătește un anumit fel de mâncare
- vor căpăta de fiecare dată câtă puțină experiență
- vor învăța că e un sentiment plăcut să ajuți
- vor fi deschisi să încerce feluri noi de mâncare la a căror pregătire a contribuit
- e distractiv
- e un bun exemplu de timp special petrecut împreună
5 reguli pentru succes
Pentru ca toate aceste lucruri frumoase să se și întâmple, există însă câteva…reguli de bună funcționare:
- Alegem momentul potrivit – adică unul relaxat, când putem pregăti mâncarea în tihnă. Dacă trebuie să ajungem undeva sau avem puțin timp pentru gătit, mai bine gătim noi singuri. În afară de asta, din experiența noastră, cel mai sănătos e ca cei mici să fie odihniți ca să ne putem înțelege mai ușor.
- Alegem sarcinile potrivite – și când zic potrivit mă refer atât la complexitatea unei sarcini, cât și la complexitatea felului de mâncare ales. Pentru ca activitatea să fie una placută, cu cât mai puține frustrări, dificultatea sarcinii trebuie să fie potrivită vârstei copilului, iar felul de mâncare pe care îl preparăm să nu fie unul prea complex și de durată pentru că rezervele lor de răbdare sunt mici.
- Sa fim atenți la siguranța copiilor – indiferent de vârsta lor, copiii trebuie să fie supravegheați în bucătărie pentru a evita orice accident. E bine să le atragem mereu atenția asupra lucrurilor periculoase (foc, cuptor, cuțite, etc.). Ajută să stabilim și niște reguli pentru munca în bucătărie. Alex știe de exemplu că trebuie să se spele pe mâini înainte să pună mâna pe ingrediente, că nu are voie să umble cu cuțite și că poate amesteca în cratiță doar dacă suntem lângă el. Puteți alege ce reguli considerați voi că sunt cele mai importante.
- Să fim (mai) relaxați – când îi invităm pe copii să ne ajute în bucătărie trebuie să ne stabilim niște așteptări realiste, cum ar fi că se va face mizerie! La început am avut o problemă la capitolul ăsta, deși bietul copil se străduia să lucreze curat. Am reușit să mă relaxez după primele câteva experiențe pentru că îmi doresc ca timpul petrecut împreună să fie unul plăcut, nu să îl bat la cap mereu să toarne totul perfect. Momentul de răscruce pentru mine a fost atunci când l-am rugat să toarne apa ușor într-o oală și el a vărsat-o foarte repede, așa că mai bine de jumătate din apa rece a aterizat pe mine! Se speriase că îl voi certa, dar s-a relaxat imediat ce am pufnit în râs.
- Să îi felicităm pentru efortul făcut – e o bună modalitate de a-i încuraja să mai participe și altă dată la pregătirea mâncării.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
8 Comments
Daaa.Si baietelului meu (are 8 ani) îi place foarte mult s ma ajute in bucătărie.Inca de micuț a fost pasionat!Uneori când sunt cu cea mica îmi face cate o surpriză si spăl a vasele.Este foarte mândru de el atunci când vine si îmi zice:Mami ,am o surpriză pt tine!Du-te in bucătărie sa vezi!:))
Wow, ce surpriză! Mi-ar plăcea și mie! 🙂
Daaa! Asta este una dintre cele mai faine activități de făcut împreună! ❤️
Și mie îmi place mult să stau cu el în bucătărie. 😀
Și pe mine m-a ajutat baiețelul meu, chiar aseara, să fac mâncare. A tăiat ciupercile ( bine, mai mult rupte erau că nu i-am dat un cuțit ascuțit) și a fost foarte încântat. În general, facem clătite si gogoși împreună.
Mi-ai făcut poftă de clătiteee! 😀
Am implicat copiii la gatit de mici. Acum, la 9 ani baiatul meu gateste singur, folosind o aplicatie de gatit pe telefon. Mi se pare o activitate extrem de importantă in educatia copilului. Copiilor le place enorm, iar pentru noi e o ocazie nemaipomenita de a “le servi” o lectie de matematica si indemanare.
Ce frumos că a ajuns să se descurce singur prin bucătărie! Ce aplicație folosește? 🙂