Azi facem o schimbare de roluri și, după atâtea Pauze de Bine luate împreună în podcastul meu, te invit să asculți conversația mea cu cu Andrei Dumitrașcu, gazda podcastului ”ChildLife – Provocări de părinte” al celor de la Secom, unde am fost invitată recent și m-am bucurat să pot purta pălăria de coach și mama de doi copii.
Sunt ani de zile de când vorbesc despre cum văd eu rolul de părinte și cum cred eu că arată parenting-ul conștient. Cred că așteptările noastre despre cum va fi viața cu copii înainte să îi avem și cum arată această viață de fapt în realitate, pot fi două imagini complet diferite, ca socoteala de acasă și cea din târg. Cu cât diferența dintre așteptări și realitate e mai mare, cu atât mai puternice vor fi și reacțiile noastre emoționale atunci când lucrurile nu merg lin.
Adevărul e că citim cărți de parenting și ne enervăm că nu funcționează metodele propuse de autori. Mergem la cursuri să învățăm tehnici de parenting pentru a-i convinge pe copii să facă una sau alta și ne frustrăm că nu dau roade. Există sute de specialiști care le promit părinților luna de pe cer. Există tot mai mulți oameni vocali care spun că parentingul e o vrăjeală, că e o prostie să crești copiii după cărți. Dar câți oameni conștientizează cu adevărat faptul că parentajul nu e despre copii, ci despre părinți? Și câți dintre ei s-au întors spre ei ca să se înțeleagă și să se cunoască înainte de a investi în cărți și programe cu tehnici de parenting?
Am o metaforă pe care o folosesc des ca să ilustrez ideea asta și anume că a încerca să aplicăm noțiuni moderne de parenting (nu îmi place exprimarea, dar e des folosită așa că o lăsăm așa) fără să ne îmbunătățim relația cu noi înșine mai întâi e ca și cum am vrea să construim cu materiale de ultimă generație o casă pe o fundație veche și șubredă. Calitățile nemaipomenite ale acestor materiale nu vor face casa mai trainică în condițiile date.
Ăsta a fost punctul nostru de plecare într-o conversație relaxată și pe bune, ca între prieteni. De aici, am ajuns să vorbim despre cât de sinceri suntem cu copiii noștri, unde punem limitele în ceea ce le spunem și cum le spunem și despre măsura în care le suntem prieteni copiilor noștri. Eu sunt pentru sinceritate, adaptată vârstei copilului sau exprimată într-un cuvinte pe care le înțelege, fără a-I copleși cu detalii sau informații care să îi îngrijoreze sau să le afecteze sentimentul de siguranță. Mai ales acum, în pandemie.
Conversația a curs foarte natural și – tocmai pentru că viețile noastre sunt încă date peste cap chiar și la 9 luni de la debutul perioadei de lockdown – am ajuns să vorbim despre work from home și cum facem față amestecului de lucrat de acasă, avut grijă de copii, de casă și de masa.
Am povestit și despre basme și cum ne putem folosi de povești să îi ajutăm pe copii să proceseze diferitele situații cu care se confruntă, să își înțeleagă emoțiile, să le insuflăm valori.
Iar spre finalul conversației am profitat de ocazie și am subliniat încă o data cât e de important să avem grijă de noi și de nevoile noastre, ca să putem apoi să fim prezenți cu copii și să gestionăm tot ce avem de gestionat.
Despre toate astea și multe altele poți afla detalii în episodul 17 pe care ți-l las și mai jos dacă preferi varianta de Youtube:
Dacă abia acum descoperi podcastul celor de la Secom, îți recomand să iei episoadele la rând și pentru invitații faini (Urania Cremene, Oana Moraru, Miruna Ioani, Ioana Macoveiciuc, Dan Cruceru sunt câțiva dintre ei), dar și pentru întrebările altfel pe care Andrei le adresează acestora.
Eu mă bucur să văd că tot mai multe brand-uri intră în jocul ăsta fain numit podcast și mai ales că își găsesc o nișă aliniată cu misiunea lor, dar care să nu fie despre produsele lor. Pentru că ăsta e și cazul podcastului ChildLife – Provocări de părinte: un brand de suplimente alimentare care să îi sprijine pe copii în dezvoltarea lor și care, prin dialogurile valoroase cu invitații fac același lucru – ne sprijină pe noi, părinții, să ne dezvoltăm.
Sper să găsești valoare și în episodul cu mine și dacă ți-a plăcut, îți mulțumesc că îl dai mai departe.
Enjoy! 😊
Citește și:
În ochii copiilor noștri suntem perfecți
Poți fi o mamă bună chiar dacă nu ești doar mamă
10 lucruri pe care am fi avut nevoie să le auzim în copilărie
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Superb!