Sa fii mama de bebelus e fara doar si poate minunat. Cu toate astea, cateodata e tare obositor, frustrant si greu. De exemplu, chiar acum scriu randurile astea cu o mana, cealalta fiind ocupata sa o tina pe Sara care, dupa mult leganat si plimbat prin toate camerele, doarme cu pofta…pe mine de mai bine de 2 ore. Sa spunem doar ca tastatul cu o mana nu e foarte eficient. 🙂
Nu e de mirare, deci, ca dupa ore petrecute cu bebelusii la san, dupa kilometri intregi parcursi, dupa ce au bratele amortite si spatele intepenit de durere toate in incercarea de a-i linisti sau de a-i adormi pe bebelusi, cand nimic nu pare sa ii linisteasca, uneori mamele apeleaza la diverse trucuri care sa le castige macar cateva minute de liniste ca sa isi odihneasca corpul si creierul.
O posibila solutie la problema de mai sus e suzeta. Inainte sa cumperi si sa incerci sa ii oferi bebelusului suzeta trebuie insa sa intelegi plusurile si minusurile cu care vine la pachet.
Avantaje si dezavantaje
Cateva din motivele pentru care suzeta v-ar putea deveni prietena:
- linisteste bebelusul si ajuta la somn – suptul are un efect de calmare dovedit, iar pentru bebelusii cu o nevoie mai mare de supt dupa hranire, o suzeta ii poate ajuta sa se relaxeze;
- distrage atentia – ar putea fi de folos in vizitele la medic, de exemplu;
- ajuta in timpul zborului cu avionul – in timpul decolarii si aterizarii cand se schimba presiunea ajuta la reducerea durerii de urechi pe care putea-o simti;
- poate fi aruncata usor – renuntarea la suzeta poate fi mai usoara decat renuntarea la obiceiul de a-si suge degetul.
Pe de alta parte insa trebuie sa cunoasteti si posibilele dezavantaje:
- poate interfera cu alaptarea – introdusa prea devreme, suzeta poate afecta alaptarea pentru ca necesita alta tehnica de supt si unii bebelusi pot fi sensibili la astfel de diferente;
- poate crea dependenta – bebelusul va plange dupa ea cand nu o gaseste, de exemplu noaptea;
- poate creste riscul aparitiei infectiilor la nivelul urechii medii – mai ales daca e folosita in exces;
- poate duce la probleme cu dentitia – in mod normal, folosita moderat si doar pana pe la 2 ani nu ar trebui sa apara proble. Utilizarea ei in exces si pana la varste mai mari poate avea ca rezultat probleme ale dintilor.
Recomandari
Daca alegeti sa le oferiti copiilor suzeta e bine sa tineti cont de recomandarile de mai jos:
- Asteptati pana cand v-ati obisnuit cu alaptatul, bebelusul are exercitiu la san si aveti deja o rutina. Medicii recomanda ca suzeta sa nu fie introdusa in prima luna de viata a bebelusului.
- Nu folositi suzeta ca “tratament” de prima linie, ci incercati mai intai sa linistiti bebelusul prin alte metode (plimbat, leganat, cantat, etc.).
- Lasati bebelusul sa decida daca ii place suzeta sau nu, daca o vrea sau nu, daca are nevoie de ea sa nu la un moment dat.
- Asigurati-va ca e curata mereu mai ales daca bebelusul are mai putin de 6 luni si deci sistemul lui imunitar nu e suficient de dezvoltat.
Experienta noastra
Alex a avut o poveste frumoasa de dragoste cu suzetele lui, poveste care a durat aproape un an si jumatate. Cum, din varii motive, dieta lui includea si lapte praf pe langa ce manca de la san era obisnuit cu tetina de la biberon, a acceptat suzeta din prima. Dupa o perioada tare agitata, cu nopti cu multe treziri, colici si alte nebunii am hotarat sa incercam aceasta suzeta care s-a dovedit a fi prietena noastra. Alex devenise mai linistit, nu cerea suzeta excesiv si statea cu placere la san in continuare.
Toate suzetele lui au fost de aici si, daca ar fi nevoie de suzeta si pentru Sara tot de la ei le-as lua. Sunt foarte usoare, iar tetinele din silicon sunt moi si ortodontice. Ca sa nu mai zic de aspectul super haios, cu desene simpatice si culori vesele
Cand a inceput sa vorbeasca le-a si botezat si, desi noi le spuneam suzi, pentru el erau “lolo”.
Am folosit suzeta cu precadere la somn (odata ce adormea ii cadea din gurita, iar noi o luam), la vizitele suparatoare ale doamnei doctor 🙂 , la zborurile cu avionul, in perioada colicilor si in cea a eruptiilor dentare.
Cand Alex a inceput sa ceara suzeta mai des, uneori (aparent) fara motiv ne-am dat seama ca ar fi un moment bun sa incepem sa il dezobisnuim usor asa ca ne-am inarmat cu rabdare si creativitate ca sa amanam sa i-o dam imediat ce o cerea. Decizia de a renunta de tot la suzeta a fost a lui si tot el a fost cel care le-a aruncat la gunoi.
Una peste alta, uitandu-ma inapoi, dupa ce ne-am gandit daca chiar vrem sa introducem suzeta in viata lui si am decis sa incercam, nu pot spune decat ca noi am avut o experienta pozitiva fara neplaceri.
Sursa foto: aici
Leave A Reply