După aproape un semestru de școală aș vrea să pot spune că sistemul de învățământ e într-o stare mai bună decât speram. Nu pot face asta. Nu pot să nu observ lipsurile. Din punct de vedere al materiilor predate e nevoie de ore de inteligență emoțională, de public speaking și de educație financiară. Și mă opresc aici deocamdată pentru că despre acest sistem bolnav aș putea vorbi mult.
Dar chiar dacă cei mici nu sunt pregătiți la școală să cheltuiască chibzuit, să economisească, să doneze și să investească, noi ne putem informa și îi putem învăța și pe ei.
Despre situația politică din România nu mai trebuie să spun nimic. De pensii să mai zic? Intru într-un nou capitol al vieții ca freelancer și, căutând informații despre pensiile private (ce simplu e când angajatorul se ocupă de plata contribuțiilor la orice!), am început să înțeleg că doar cu pilonul 1 și 2 mare lucru nu voi avea la pensie. Așa că, atunci când a apărut ocazia, am fost să mă școlesc și să învăț despre fondurile de investiții.
Nu credeam că o prezentare financiară poate fi atât de interesantă, jur! Am plecat de acolo cu mai multă claritate, cu idei și cu semne de întrebare despre lipsa noastră de… curiozitate financiară până recent.
Tu ce ai face cu 100.000 de euro?
Dacă mâine ai câștiga 100.000 de euro ce ai face cu ei? Oprește-te puțin din citit și răspunde în gând.
Asta a fost prima întrebare dintr-un studiu efectuat în 2017 de Erste Asset Management. Cei 775 dintre respondenți au răspuns așa cum vedeți în infografic:
Ce concluzii am tras eu din acest infografic, pe lângă cele evidente:
- Ne lipsește educația financiară – Nu suntem suficient de informați când vine vorba de investiții, dar aș extinde observația asta la mare parte din ce înseamnă domeniul financiar. Unii pentru că nu știm unde să căutăm informația, alții pentru că nu ne interesează și avem senzația că nu e pentru noi. Nu sunt puține persoanele care cred că pentru a investi în fonduri mutuale de investiții au nevoie de mii sau sute de mii de euro. Adevărul e că suma minimă de investit este de 100 de lei. Știați asta?
- Avem o aversiune mare față de risc – Suntem un popor conservator când vine vorba (și) de bani, vrem siguranță maximă și acces oricând la ei.
- Mi se pare tare mic numărul de respondenți care ar investi în viitorul copiilor – Și aici nu mă refer doar la a da bani pe școli private, pe opționale, pe meditații, ci și la a investi bani în instrumente financiare.
- Un număr foarte mic de respondenți ar pune banii în fonduri de investiții – Paradoxal însă, un număr mai mare de persoane au depozite bancare, care nu oferă un randament remarcabil. Și aici mă includ și pe mine.
Și, pentru că tot am vorbit de surse de informare, să vă arăt cum ne place nouă, românilor, să ne informăm:
Păi, dacă mai bine de 43% dintre noi ne consultăm cu rude, prieteni sau colegi la fel de informați ca noi, e clară treaba. Și e păcat! Să vă spun și de ce.
Cum investim?
Mi-am notat o mulțime de lucruri și mă străduiesc să vă las aici esența, pentru că dacă decideți să investiți ajungeți musai să vorbiți cu un consultant.
- În investiții este esențial să gândești pe termen lung. Noi am ales să investim bani pentru când Alex va fi mare. Urmează să gândim ceva similar pentru Sara. Diferența e că de data asta înțeleg și eu despre ce e vorba. 🙂
- Orizonturile investiționale încep de la 5-7 ani ca să putem vedea randament.
- Cum faci investiția sau cum alegi să pui banii – în investiții sau depozite – depinde și de momentul la care faci asta (adică să ai efectiv banii) și de consultantul cu care discuți.
- Consultantul financiar nu are voie să îți prescrie după capul lui ce să faci cu banii. El are obligația de a-ți da un chestionar și, pe baza răspunsurilor tale, să îți propună variantele care se potrivesc.
- Întrebările din chestionar se referă la: orizontul de timp pe care ți-l propui pentru investiție, experiența ta cu fondurile de investiții și la apetitul pentru/aversiunea față de risc.
- Diversificarea, în timp, asigură randament. E bine să alegem portofolii mixte, cu acțiuni și obligațiuni. Acțiunile sunt mai volatile, însă au randament bun. Obligațiunile sunt sigure, dar nu au randament fantastic.
- Cu sume mici, plasate constant reușești să fructifici mult mai bine banii și înveți pe parcurs.
O să zici poate că e complicat. Să știi că nu e. Uite, dacă tot ne place să ne informăm și online – desigur, după ce ne consultăm cu rude, prieteni, vecini 🙂 – să știi că s-a lansat un site foarte fain care te va ajuta să te lămurești.
Pe romaniainvesteste.ro poți găsi multe informații despre fondurile de investiții. Și nu găsești doar teorie. Poți face și practică, sub formă de simulări. Te gândești ce sumă ai vrea să investești și poți verifica ce randamente ar avea diferite fonduri. Simulatorul are date reale despre performanțele anterioare ale respectivelor fonduri. Îți poți face și profilul de investitor. Toate astea când ai puțin timp la dispoziție. Și apoi, când mergi să vorbești cu un consultant, vei fi deja mai în temă cu ce presupune investiția. Iar data viitoare când vin rudele, prietenii sau vecinii la tine le vei putea face chiar tu educație financiară.
Până să flu informațiile de mai sus aș fi zis că un bax de scutece e cel mai bun cadou de dat unei familii cu bebeluș, la un botez de exemplu. Acum stau să mă gândesc dacă nu mai bine am plasa contravaloarea lor într-un fond de investiții ca banii să se înmulțească. Tu ce zici?
Sursa foto titlu: Shutterstock
Citește și:
Educație financiară pentru copii, cu doar 3 plicuri
Despre invitațiile în oraș
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
11 Comments
Interesant! Multumesc pentru informatii O sa intru pe link sa ma documentez, chiar ma intereseaza subiectul!
Să îți fie de folos. Mie mi-a plăcut mult că am plecat cu claritate de acolo. Și cu conștientizarea că am ratat câteva oprtunități… :)) Dar nu voi mai repeta greșeala.
Eu rămân totuși la bax-ul de scutece… Și așa nu sunt destui deschiși la minte să aprecieze :D. Cum crezi că ar reacționa la alte idei!?
Eu încă mai cred că nu e târziu să ne trezim la realitate. Dar mai cred și că e nevoie de educație financiară și nu doar pentru copii. Până la urmă noi, părinții, suntem primul lor exemplu. Eu mă bucur că încep să mă dezmeticesc, chiar dacă acuși fac 35 de ani. 🙂
Eu mi-aș lua o casă, am răspuns rapid 🙂
În altă ordine de idei, comentariile voastre datează cu ora 5 pm, la mine e abia 4.21. Am I going nuts?
Cand am inceput anul mi am propus sa ma documentez mai mult exact despre acest subiect. mi am facut si agenda speciala pentru a nota informatiile pe care le gasesc. articolul tau vine la ffix.
eu am facut la amandoi copiii un plan de economisire in cadrul unei firme de asigurari. am inceput la dante de la doi ani si la horia de la doua luni. am mers pe ideea ca oricum nu reusesc sa pun bani deoparte si mai bine procedez astfel, adaugand cate ceva peste alocatia lor.
dar pentru noi, ca familie, ma gandesc ca ar trebui sa ma gandesc la un plan pentru viitorii ani.
Noi urmează să facem o analiză a cheltuielilor noastre. Sunt sigură că vom avea surprize.
da, e foarte important sa stii bine si cheltuielile pentru a putea sti pe ce bani te bazezi, sa intelegi ce anume cheltui fara rost si ce e important si nu poti renunta. aveam o perioada in care cheltuielile ne depaseau bugetul si atunci nici nu se punea problema de economisire.
Traim vremuri dinamice si globale cam in toate domeniile. Daca pica vreo bursa prin Asia e posibil sa afecteze si investitiile de pe celelalte burse. Mai are loc un alt brexit, se mai zdruncina o valuta.
Cind a fost criza din 2008 cam toti prietenii care aveau investiile in fonduri sau asigurari cu acumulari de capital si-au retras banii chiar daca au iesit in pierdere. Nu au avut puterea sa lase banii aia , care s-au imputinat peste noapte , tot acolo, in speranta ca peste alti ani valoarea lor o sa creasca din nou.
Ca o concluzie, daca gindirea de investitie pe termen lung functiona acum 10-20-30 ani, acum mi se pare depasita. Orice orizont previzibil se opreste cam la maxim 5 ani.
Si eu tot studiez maniera potrivita de a economisi bani pt. cand copilul va avea 18 ani. Dar cu cat citesc mai multe, cu atat ma ametesc mai tare…Iar consultantii acesti buni, mi se par foarte greu de gasit.
Te cred! Eu aș scoate din discuție orice consultant care pare hotărât să mă convingă de orice instrument financiar fără să îmi înțeleagă contextul cu totul.