Simt ca incepe sa imi dea tarcoale “febra” cumparaturilor pentru bebe. Nu ca ar fi ceva in neregula cu asta, insa foarte multe din lucrurile esentiale, mai mari si costisitoare le-am pastrat de la Alex. Am inceput totusi, timid, sa ne uitam dupa cateva hainute, dupa cercei (complicata treaba!), sisteme de purtare.
Printre putine lucruri pe care nu le-am cumparat insa pe vremea cand Alex era bebe si ma gandesc ca poate ne-ar fi util: un umidificator.
Efectele suparatoare ale aerului uscat
Am fost surprinsa sa vad lista celor mai des intalnite afectiuni declansate din cauza aerului uscat: piele uscata, congestie nazala, sinusuri iritate, gat uscat, senzatie de nas infundat, sangerari nazale, tuse uscata, buze uscate si crapate.
Acum ca am tot citit despre aceste aparate imi dau seama ca noi am fi familia perfecta sa cumparam unul – din lista afectiunilor de mai sus, de la sinuzita, la nas, gat si buze uscate avem de toate, inclusiv un copil in colectivitate si bebe pe drum.
Pe langa faptul ca virusurilor le plac mediile uscate, aerul pe care il inhalam mai ales iarna cand pornim incalzirea irita nasul si gatul. Umidifierea aerului ne-ar face bine atat noua, adultilor, cat si lui Alex si pe viitor si bebelinei.
Cum ajuta de fapt un umidificator?
Imi aduc aminte ca pe vremea cand eram copil, iarna aveam agatate de calorifere niste recipiente de ceramica umplute cu apa care se evapora peste noapte ajutand la reglarea nivelului de umiditate. Azi e mult mai usor sa obtii nivelul optim de umiditate in incapere (nici aerul foarte umed nu e sanatos) folosind un umidificator modern.
Aparatele nu schimba temperatura din camera, regland doar nivelul umiditatii care in mod ideal ar trebui sa fie undeva intre 30-50%. Am ramas surprinsa sa aflu ca incalzirea centrala cu calorifere sau incalzirea cu soba pot reduce umiditatea chiar si sub 10%.
Cum alegem umidificatorul potrivit?
Asadar, dupa ce am citit cat bine fac aparatele astea si m-am cam convins de utilitatea lor, am ajuns in etapa cea mai dificila: alegerea unuia. Sunt atat de multe modele, ce functioneaza pe diferite principii, cu tot felul de specificatii tehnice…
Un model care mi-a atras insa atentia zilele trecute este umidificatorul de aer de la Philips. Mi s-a parut interesanta promisiunea lor ca aparatul distribuie uniform aerul umidificat in toata camera si imprastie 99% mai putine bacterii in comparatie cu cele ultrasonice.
Umidificatorul pare a fi unul silentios, cu un sistem de evaporare avansat, permite selectarea nivelului dorit de umiditate si are un senzor digital pentru monitorizarea permanenta a umiditatii, are un cronometru usor de setat, ofera posibilitatea de a alege tipul de umidificare dorit si e usor de intretinut.
Voi folositi umidificatoare? Despre modelul de la Philips ce stiti? Ce sfaturi bune de pus in practica aveti pentru noi? Tare ne-ar ajuta experienta voastra.
Sursa foto: aici
Comment
Inainte de a lua un umidificator trebuie verificata umiditatea din camere cu un higrometru sau higrometre ( eu am in fiecare camera cate unu si imi spune si temperatura). Asa am aflat ca in muarea majoritate a timpului umiditatea este 60%. Am avut umidificator, dar nu l-am folosit ca nu a fost cazul. Merita de verificat si varianta cu plasmaclusterul de la Sharp. http://www.sharp.co.uk/cps/rde/xchg/gb/hs.xsl/-/html/air-purifier.htm