Ți-am mai spus cât de mulți oameni am cunoscut de când am blog, așa-i? Pentru interviul de azi rămânem tot în Brașov, de unde a venit și inspirația de data trecută, pentru că vreau să îți fac cunoștință cu Alexandra, un suflet special, un om mereu gata să ajute și care îmbină fain job-ul full time cu rolul de freelancer. Ne cunoșteam doar din online și cu prima ocazie când am trecut prin Brașov am simțit că e musai să ne vedem. Nu m-am înșelat. La fel simt și acum că o să-ți placă de ea. 🙂
Cine e Alexandra și ce simți tu că e nevoie să știm despre ea? 😊
Să știi că închei cu începutul și răspund la final primei întrebări. De ce? Pentru că mereu mi-a fost greu să mă definesc.
Mi-e ușor să mă definesc în relație cu alții sau cu ceea ce fac și să spun că sunt fiică, soție, mamă de Sophie – un samoyed alb pufos și de Ozzy – cel mai nou membru al familiei – un pisoi persan, care concurează la titlul de pufoșenie a casei cu sora lui mai mare. Sunt fină, nașă, prietenă, colegă, voluntar și membru în board-ul a două ONG-uri dragi mie – Happy Moms și Beard Brothers Brașov.
Profesional vorbind sunt business analyst într-un departament de IT – adică fac legătura între lista de dorințe a utilizatorilor și dezvoltatori, freelancer pe zona de content writing, uneori și copywriting – adică scriu articole de blog, advertoriale, pagini de vânzare, comunicate de presă etc.
Dacă ar fi să comprim toate astea, aș spune că sunt o povestitoare, a storyteller that is, pentru că în toate rolurile de mai sus, într-un fel sau altul, spun povești. Da, inclusiv lui Sophie sau lui Ozzy 😊
Povestește-ne puțin despre relația ta curentă cu freelancing-ul.
Încă suntem în tatonări, dar între noi fie vorba, cred că are șanse mari să mă cucerească. 😊
Nu simt să renunț la vechile mele iubiri: job-ul în IT dintr-o multinațională și voluntariatul în cele două ONG-uri, chiar dacă și freelancing-ul a câștigat destul de mult teren în ultimul an.
În același timp, în Brașov, cel puțin în bula mea extinsă, termenul de freelancer nu e atât de cunoscut și folosit cum observ că e în comunitățile din alte orașe. Asta face să nu-mi fie tocmai la îndemână să-mi atribui termenul în diferite discuții, dar încerc să-i ofer expunere pe cât posibil, că și el îmi oferă mie destule.
De unde a venit ideea pentru StorySpelling? Și cum ai ajuns la acest nume?
Îmi plac mult jocurile de cuvinte și am încercat să găsesc unul care să aducă la un loc ideea de povești magice, de la care a pornit StorySpelling.
A început cu pasiunea pentru StoryTelling și am căutat o variantă de a lega și magia de asta, așa că a apărut “spell” în ecuație.
În momentul în care mi-am dat seama că “spelling” are și sensul de ortografie, am știut că e exact ce trebuie pentru că îngloba pasiunea mea pentru scrisul corect, cu poveștile și magia.
Care e povestea brandului? Cum îl descrii în 3 cuvinte?
„Nu vrei să scrii tu, te rog, că te pricepi mai bine?”, „Te uiți un pic să-mi zici dacă e ok scris?” sau „N-ai cumva o idee de cum aș putea să zic asta, să fie mai clar?”.
Așa a început totul, cu întrebările astea care veneau spre mine uneori și de câteva ori pe zi.
La un moment dat, ajunseseră să mă enerveze 😊) Nu înțelegeam de ce unora li se pare dificil să scrie câteva rânduri când la mine se legau gândurile în cuvinte scrise foarte rapid.
Apoi am realizat că eu, de exemplu, nu mă pricep la gătit sau prăjiturit și prefer să rog pe altcineva să facă asta uneori pentru mine, pentru că merge mai repede și iese mult mai bine. În plus, celor talentați la gătit și prăjiturit le și face plăcere să facă asta.
Așa sunt și eu cu scrisul, chiar îmi face plăcere să fac asta, iar faptul că sunt persoane care au încredere să-mi încredințeze mie gândurile lor, să le aștern în cuvinte, e o onoare și o bucurie.
În trei cuinte… Hmmmm… Prietenos, atent la detalii și nevoi, și jucăuș. Nu’s chiar 3, dar pe acolo.
Cine este clientul ideal pentru StorySpelling?
Aș spune că e o femeie cu afacere mică spre medie, pasionată de ceea ce face, care își dorește să se concentreze cât mai mult pe produsele și serviciile pe care le oferă și nu atât de mult pe felul în care pune tot ce are de spus în cuvinte, care își dorește să fie prezentă online și să le ofere clienților ei informații utile, într-o manieră interesantă.
Atunci când scrii…
Cred că mai ușor ar fi să spun ce fac atunci când nu scriu 😊) Zic asta pentru că în mare parte din timp scriu, fie articole, texte pentru postări pe Facebook sau Instagram, comunicate de presă, pagini de vânzare sau efectiv mesaje, pentru că prefer oricând să scriu decât să vorbesc la telefon. Da, deși e mai rapid, mai clar și mai eficient.
Atunci când scriiiiu… mi se leagă ideile în cuvinte și se transformă în povești.
Ai știut mereu că vrei să încerci lucratul pe cont propriu?
Nu. Ideea de a face ceva pe cont propriu a început să se întrezărească pe măsură ce creșteam împreună cu dragile mele Adriana Handaric și Dana Lupșa comunitatea Happy Business Moms.
Am interacționat cu foarte multe femei antreprenor. Unora le-am urmărit parcursul de la idee, la implementare, la succes și am sărbătorit împreună cu ele ceea ce au realizat de-a lungul timpului. Pe măsură ce le observam și le încurajam, m-am gândit că aș putea măcar să încerc să fac ceva și pe cont propriu. Nu m-am grăbit și nu mă grăbesc nicăieri, prin urmare a durat un pic până când impostorul interior mi-a dat voie să deschid un SRL.
Cum vezi tu libertatea pe care o ai când porți pălăria de freelancer? Și cum se împacă acest rol cu job-ul tău full time?
E interesantă și a durat puțin până să îmi dau seama ce să fac cu ea. La început aveam tendința de a accepta tot ceea ce venea spre mine ca cerințe, proiecte, oameni, doar pentru că nu voiam să refuz și mai ales să dezamăgesc în vreun fel oamenii care au avut încredere să îmi ceară ajutorul.
La mine povestea asta cu ajutatul e un trigger foarte puternic și mă activează foarte rapid, dar să nu mai zici la nimeni 😊
În ceea ce privește felul în care se împacă rolul de freelancer cu cel de angajat, simt că reușesc să iau ce e mai bun din ambele lumi și să le folosesc în fiecare dintre ele. Am adus structura din rolul de angajat în freelancing, ca să pot să înțeleg ce, de ce și când am de făcut. Pe partea cealaltă, am dus creativitatea și zona de people skills mai mult la job și a fost binevenit. Pe scurt, merg bine împreună.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești în povestea StorySpelling?
Să spun „Nu!” și să-mi valorific munca.
Sunt cumva două lecții care cred că sunt legate foarte bine.
Din lipsă de încredere în mine și dintr-o legătură foarte strânsă cu impostorul care-mi zicea că de departe nu e bine ce fac, am avut o perioadă tendința de a pune o valoare foarte mică pe pe munca mea, de multe ori am oferit gratuit servicii, pentru că nu mi se părea că merit să fiu plătită.
La pachet a venit și „Da!”-ul universal. Indiferent că îmi plăcea domeniul în care aveam de scris, omul pentru care scriam, aveam sau nu aveam destul timp, luam orice proiect.
Apoi, pentru că ce aveam de făcut nu era tocmai pe sufletul meu, ajungeam să amân la nesfârșit, până când ajungeam în punctul de care mi-era cel mai teamă, în care dezamăgeam pentru că nu respectam termenele.
Am învățat de aici că e important să am încredere în ceea ce fac, să știu ce îmi doresc să fac și ce nu și să comunic asta foarte clar, să am o rețea de oameni de încredere care fac același lucru ca mine cărora să le pot oferi proiectele pe care nu le pot prelua din diverse motive, ceea ce mă ajută să scap de teama de a refuza – nu refuz ci ofer soluții alternative. 😊
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de StorySpelling?
Am fost super încântată în momentul în care jurnalul nostru de călătorie cu autorulota de anul trecut a devenit viral și a fost foarte apreciat. Petreceam minim o oră în fiecare seară din concediul de o săptămână să selectez și editez pozele făcute peste zi și să pun întâmplările într-o poveste. Postările au ajuns la peste 30.000 de oameni, ceea ce pentru mine a fost wow!
Care a fost un moment dificil în aventura asta de freelancer și cum l-ai depășit?
Aș minți să spun că nu m-am gândit să renunț la scris de câteva ori, mai ales în momentul în care simțeam că mă adun foarte greu să scriu ce aveam de scris.
Un alt motiv pentru care m-am gândit să renunț a fost și faptul că m-am lovit de competiție și am simțit că poate nu e destul loc și pentru mine în zona asta.
Ce m-a ajutat a fost să-mi dau voie să iau pauze. Între job, voluntariat, freelancing și familie, ajungeam să fiu în priză tot timpul, ceea ce ducea foarte ușor și la gândurile de a renunța – eram atât de obosită, încât nu mă puteam aduna și mi se părea constant că alții fac mai mult și mai bine decât mine.
Mi-am pus limite de timp și de privit în grădinile vecine și asta m-a ajutat să trec mai ușor prin perioadele de debusolare.
Cum pot oamenii intra în contact cu tine în online? Unde ești activă?
Peste tot! 😊
Sunt prezentă online constant, atât pe pagina de Facebook, cât și pe pagina de Instagram StorySpelling by Alexandra Ciucanu.
În plus, îmi plac atât de tare oamenii și poveștile lor, încât abia aștept să cunosc oameni noi și să-i descopăr, pe orice canal ar alege să intre în contact cu mine!
Mulțumim, Alexandra! 😀
Citește și:
Jurnal de freelancer: Stai în tăcere și ascultă-ți inima
”Liber nu înseamnă out of office.” – De vorbă cu Ioana Dodan de la The Fab Squad despre freelancing
”Văd ceea ce este mai bun în oameni.” – De vorbă cu Bianca Gheorghescu despre freelancing
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply