Luna mai se anunță a fi una plină cu evenimente care mai de care mai interesante. Ce mă încântă și mai mult decât asta e numărul tot mai mare de părinți și cadre didactice care participă la astfel de conferințe în căutare de răspunsuri și posibile soluții pentru creșterea și educarea copiilor cu respect.
Eu v-am mai zis că crizele de furie ale copiilor nu se termină nici la 6-7 ani. Nu le mai zicem tantrumuri, copiii au deja suficiente cuvinte în vocabular ca să ne facă șah-mat în toiul suferinței, dar supărările și manifestările intense nu dispar. Pe mine mă sperie puțin gândul că de la 9 ani deja copilul e preadolescent. Mărturisesc că nu sunt pregătită pentru uși trântite în nas, închis în cameră sau tăcere îndelungată, dar sper să le dau de capăt pe parcurs.
Primul pas pe care îl fac în direcția asta e să particip la conferința Oanei Moraru dedicată (pre)adolescenței și nu mă duc oricum ci cu așteptări mari (am mers și la conferința despre preșcolari și a fost minunat). De data asta dialogul va fi despre marile transformări din viața copiilor noștri: cum se formează standardul intern, care este drumul definirii identității, al asumării de sine și al încrederii în propria voce?
Cum apar selecțiile de traseu școlar, cum se împletesc nevoile practice cu vocațiile aparent neproductive? Conflictul cu familia – o fumigenă sau un divorț adevărat?
Un seminar despre ferestrele de oportunitate ale adolescenței, despre creșterea cognitivă și împlinirea emoțională
Oana promite că, în atelierul dedicat dascălilor și părinților cu copii între 9 și 18 ani, vom răspunde, împreună, la cele mai neliniștitoare întrebări, punând sub reflector experiența ei de mamă și dascăl, alături de cele mai interesante puncte de vedere ale specialiștilor în adolescență.
- Este adolescența doar un mit?
- Să am sau nu încredere în copilul meu?
- Cum mă apropii de el când nu mai comunică?
- Cum să îl ajut să evite excesele?
- Cum mă asigur că încă îi pot ghida alegerile?
- Cum îl ajut dacă nu mai învață, dacă a renunțat la școală?
- Cum îl ajut să aibă încredere în el?
- Cum îl sprijin într-o lume a presiunii sexului comercial, a snobismului, a influențelor proaste și a manipulării?
- Ce rol are școala în viața lui și ce tip de profesor i se potrivește adolescentului?
- Care sunt, cu adevărat, nevoile lui la școală? Cum arată o școală pentru mintea și inima tânărului în formare?
- Cum îl ajut să își găseasă vocația?
În sală vor fi prezenți și adolescenți invitați. Abia aștept să le ascult părerea!
Detalii despre eveniment și înscriere
Conferința ”Adolescența și anii pregătitori (9-18)” va avea loc pe 5 mai, la Crystal Palace Ballrooms. Prețul unui bilet la conferință este 190 lei, iar pentru grupurile de minim 10 persoane prețul este 160 lei. Mai există și varianta unui pachet special – 4 părinți susțin un dascăl – cu care cadrele didactice au posibilitatea de a participa gratuit, dacă 4 părinți plătesc biletul de participare.
Pentru a vă rezerva un loc în sală trebuie să completați acest formular, ocazie cu care puteți trimite și 2 întrebări care vă frământă sau vă pun în dificultate în relația voastră directă cu copilul sau școala.
Pagina de Facebook a evenimentului este aici, iar pentru orice detalii despre conferință puteți trimite e-mail la voceaparintilor@gmail.com.
Concurs
În calitate de partener media al evenimentului am pentru voi 2 invitații. Pentru a intra în cursă pentru ele trebuie doar să lăsați un comentariu mai jos în care să îmi spuneți ce vi se pare cel mai greu în toată povestea asta cu adolescența, din rolul de părinte. Concursul se va încheia pe 30 aprilie, ora 14.00. Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți și anunțați prin e-mail (la adresa cu care s-au înscris în concurs) și printr-o actualizare la acest articol.
Succes!
Later edit – 30 Apr 2018
Avem și numele celor 2 câștigătoare: Claudia și Laura. Felicitări! Aveți e-mail de la mine în inbox. Vă mulțumesc tuturor pentru participare! Revin cu vești despre ce am aflat de la Oana Moraru, după conferință.
Citește și:
Tu ce vezi când te uiți la copilul tău?
Comportamentul ”urât” al copilului e un strigăt de ajutor. Să-l ascultăm!
Copiii au nevoie de adulți care să nu renunțe la ei
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
9 Comments
aoleu, totul e greu!
in primul rand, sa nu intri in panica. cred.
si apoi, sa fii alaturi fara sa te simta ca pe o pacoste. ♀️
Vreau sa o ascult pe Oana Moraru. Tot ce spune ea este inspirational. ❤️
Preadolescența? Hmm, e chiar un nor de fum pentru mine, încă nu am citit/auzit/vazut prea multe despre subiect și mă simt cam ca pe gheață. Stiu doar că vom avea de a face in continuare cu emoții, dar de data aceasta complexe, la care vom adăuga schimbari de atitudine, dar și influențe din mediul social. Uuu, sună cat se poate de interesant, deci evenimentul Oanei e perfect potrivit pentru a incepe temeinic documentarea.
Ma gandesc la mine, la ei…si ma tem cel mai tare de faptul ca eu nu o sa stiu cum sa gestionez situatiile. Incerc de pe acum sa ma educ si imi dau seama ca mai am mult de invatat :)))
Sunt multe intrebari fara raspunsuri… imi doresc tare sa ascult opinia Oanei pentru a ma putea ghida in relatia cu copilul de 8 ani.
Anturajul copilului si discutiile dintre copil si parinte mi se par cele mai dificile. Uneori anturajul are mai mare putere de convingere decât sfaturile părintelui.
Buna Cristina!
Sunt incantata sa te cunosc și sa ți citesc postările. Ai apărut in viața mea când chiar aveam nevoie de un prieten care sa scrie exact ce mi trebuie sa citesc și care sa empatizeze cu toate trăirile mele de mama, femeie și suflet.
Astăzi este ziua mea, împlinesc 43 de ani. Este o vârsta frumoasa, la care ma simt împlinita, dar și speriata.
Sunt mama unui băiat minunat de 12 ani și jumătate.
Adolescenta lui m-a bagă intr un tunel prin care călătoresc repede, nesigur și fără bilet.
Eu consider ca nu suntem niciodată destul de pregătit pentru aceasta perioada.
Ma sperie tot traseul, deoarece e nou și plin de neprevăzut. Cred ca o sa mi fie mai greu sa comunic și sa dețin controlul. Cu toate acestea am sa ma bucur de călătorie prin adolescenta lui alături de el și soțul meu. Suntem trei și ne bazam unii pe alții la bine și la greu.
Este bine sa nu uitam cât de importanta este fiecare perioada și mai ales ca și noi am trecut prin ea.
Sper sa aflu, alături de voi, mult mai multe răspunsuri la toate întrebările care ne chinuie.
Îți mulțumesc ca ai apărut in viața mea!
Claudia Predut
La mulți ani!!! Universul te iubește, Claudia. Una din invitații este a ta, ți-am scris mail. Sunt recunoscătoare pentru rândurile tale și abia așteăt să ne vedem la conferință!
Citesc mult, merg la cursuri, si totusi cand se iveste o problema, imi dau seama ca de multe ori nu stiu sa gestionez corect fata de copil situatia si-mi este teama ca in felul asta o indepartez pe fetita mea de mine. De aceea, mi-ar placea sa merg la conferinta Oanei care are multa experienta cu copiii si ne inspira la fiecare eveniment!
Bifez conferinte, citesc, fac terapie si cand vine vorba sa o aplic parca ma lovesc de un zid.