De cand m-am mutat in Bucuresti, adica departe de bunica si de rasfaturile culinare, am tot promis ca o sa fac si eu gomboc cu prune, cum le spunem acasa sau galuste cu prune, cum se spune pe aici. Si le-am facut…dupa 9 ani, dar le-am facut. 🙂
Ingrediente
Pentru galuste:
700g cartofi albi (fainosi)
2 oua medii
150g faina
50g gris
1 varf cutit sare
6 prune
2 linguri zahar
Pentru invelis:
40g unt
160 g pesmet
75g zahar tos
1 lingurita scortisoara
Mod de preparare:
Taiem prunele spalate in doua, le asezam pe o farfurie si presaram cele 2 linguri de zahar peste ele.
Punem la fiert cartofii spalati, intregi, fara sa ii curatam. Eu i-am fiert in oala sub presiune, ca sa mearga mai repede.
Intre timp, putem pregati invelisul de pesmet. Punem untul la topit, adaugam pesmetul si il rumenim putin, amestecand des ca sa nu se arda. Cand e gata, oprim focul si adaugam scortisoara si zaharul. Daca adaugam zaharul cand oala este inca pe foc se poate carameliza.
Cand cartofii sunt gata, ii punem putin la racit, atat cat sa putem pune mana pe ei si sa ii curatam. Apoi, fie ii zdrobim bine de tot, fie ii dam o razatoare cu gauri mici. Lasam “piureul” la racit si apoi adaugam ouale, faina, grisul sis area si amestecam pana se omogenizeaza amestecul. E bine de mentionat ca aluatul va fi destul de lipicios, dar cu mainile umezite nu ar trebui sa intampinati problem in a lucra cu el.
Inainte sa formam galustele punem la fiert o oala mai mare cu apa, in care punem si un varf de cutit de sare si o lingura de ulei.
Revenim la galuste. Cu mana umeda, rupem bucati de aluat cam de dimensiunea unei prune si le aplatizam. Punem in mijlocul lor cate o jumatate de pruna si inchidem apoi aluatul, formand bile.
Punem galustele in apa clocotinda, cate 4 odata si le fierbem pana se ridica singure la suprafata. Le scoatem cu o spumiera, le scurgem, le punem direct in pesmet si le tavalim pana le acoperim peste tot.
Cea mai grea parte va fi sa asteptati sa se raceasca. 😀
Pofta buna!
Leave A Reply