De 1 decembrie ne-am pregatit singuri o paine tare buna, cu coaja crocanta, dupa o reteta foarte simpla.
Ingrediente:
450g faina alba
7g drojdie uscata (1 plic)
1 lingurita sare
300ml apa calduta
1 lingura de zahar
1 lingura lapte
1 lingura apa
Mod de preparare:
Amestecam faina, drojdia si sarea intr-un bol. Facem o gaura in mijloc si adaugam apa calduta si zaharul. Amestecam usor cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Va fi un aluat destul de umed.
Ne dam cu faina pe maini si scoatem aluatul din bol. Il lucram putin cu mana, adaugand cate un pic de faina, pana cand aluatul nu se mai lipeste de degete. De data asta am facut o paine lunguiata, ca o franzela.
Punem aluatul intr-o tava, acoperim fie cu un prosop de bucatarie curat si umezit cu apa, fie cu o folie stropita cu putin ulei si o lasam la dospit intr-un loc cald, timp de 30-40 minute. Eu am pus tava pe scaun, in fata cuptorului incalzit.
Ungem painea in partea de sus cu lapte folosind o pensula si apoi o crestam putin cu un cutit.
Punem painea in cuptorul preincalzit la 200°C si coacem timp de 40 minute. Painea creste mai frumos si coaja e mai crocanta daca pe fundul cuptorului puneti o tava in care turnati o jumatate de cana de apa (cand tava e fierbinte ca sa faca aburi).
“Pradatorii” i-au tot dat tarcoale pana s-a racit suficient sa manance din ea. 🙂
O alta reteta de paine de casa gasiti aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
Leave A Reply