Sunt un om norocos căruia îi scoate viața în cale oameni faini, pricepuți, pasionați și mă bucur să le creez un spațiu în care să își spună povestea pentru ca tu să o poți citi.
Despre produsele Simonei am scris ani la rând în articolele cu idei de cadouri de Crăciun, fascinată fiind de calitatea lor, de atenția ei la detalii. Din vara asta am o colecție întreagă de cercei Lionbox, Sara are un nou colier preferat și pot confirma că produsele sunt senzațional de frumos lucrate.
Azi mă bucur să îți aduc antrepovestea Simonei și sper să îți aducă inspirație.
Simona, mulțumesc că ai acceptat invitația de a sta la o poveste despre antreprenoriat! Începem cu ceva ”ușor”, bine? Cine ești tu dincolo de toate etichetele pe care le folosești ca să te prezinți în general?
Sunt în primul rând un om care are nevoie de sens în viața lui. Am o fire energică, extrem de ambițioasă și cred foarte tare că acolo unde există pasiune și creativitate, nu ai cum să dai greș. Iubesc enorm ceea ce fac, iar prin produsele pe care le creez, cred că mă exprim cel mai ușor.
Cum ai ajuns să lucrezi cu lut polimeric?
Totul se întâmpla în toamna lui 2015, într-o perioadă destul de grea pentru mine, din punct de vedere profesional. Aveam un job ok, pe departamentul de vânzări, într-o companie farmaceutică, dar care-mi aducea multe frustrări, de unde am ales să plec pur și simplu, fără să am ceva stabil spre care să mă îndrept. Iar lutul polimeric a fost exact ce aveam nevoie. Terapie pentru minte și suflet.
Tot ce iese din mâinile tale mi se pare next level ca și calitate și atenție la detalii. Cât lucrezi, în medie, la crearea unui produs?
De fiecare dată mă bucur când oamenii observă aceste detalii. Dar nu a fost mereu așa. Într-adevăr, dedic foarte mult timp și efort ca produsele să fie de cea mai bună calitate. Dacă la început dedicam peste 12 ore pe zi, uneori 7 din 7 zile, în ultimul an și jumătate, de când a venit pe lume Eric, băiețelul nostru, am redus drastic numărul de ore pe care-l petrec în atelier. Acest lucru a afectat productivitatea, dar nu și calitatea produselor pe care le ofer. Pentru că în spatele acestui mic business stau doar eu și uneori, când se poate, mă ajută și soțul meu, sunt foarte mulți pași ce trebuie parcurși până produsul ajunge în posesia clientului.
Dacă înainte, la job-ul pe care-l aveam, știam cât timp îmi ia în medie să fac un raport în excel sau să pregătesc o licitație, acum nu aș ști să spun exact cât îmi ia să creez un produs. Pentru că e un proces destul de amplu și care implică multe etape. Înainte de fiecare colecție, fac research, schițe, încercări, uneori nu-mi iese ce am în minte și nu toate produsele create ajung spre vânzare. Dar partea bună este că, de multe ori, din zbaterile acestea se nasc cele mai faine și apreciate creații.
De unde îți iei inspirație și ce faci când intervine blocajul creativ?
Inspirația e pretutindeni și în noi, eu așa cred. Dacă la figurinele Dollme trebuie să fiu și designer vestimentar, iar la ultima colecție m-am inspirat din moda anilor ’50, la cercei m-am gândit să creez după un stil minimalist, feminin și ușor de accesorizat. Și mă bucur tare când imediat după ce îi termin mi-i doresc pe toți. E semn că ceea ce am avut de dat, de transmis, s-a materializat.
Pentru “Love in Paris”, una dintre cele mai apreciate colecții de căni de până acum, m-a inspirat o parte din propria garderobă. Am foarte multe fuste cloș, bluze cu dungi și berete. M-au dus toate cu gândul la o plimbare romantică pe străzile Parisului. Și, deși nu am fost niciodată în Franța, și am doar o imaginație bogată, mi-am permis să visez cu ochii deschiși și să creez această colecție. Am pus foarte mult suflet și m-am implicat emoțional mai mult decât am făcut-o vreodată. E o colecție care vorbește despre vulnerabilitate, iubire și delicatețea feminină.
Legat de blocaje, ele apar destul de rar, de obicei pe fond de oboseală, dar un somn bun și câteva zile de relaxare, fac minuni. Iar apoi totul revine la normal și lucrez într-un sistem destul de bine organizat.
Împletești rolul de mamă cu cel de antreprenor. Cum îți iese ”dansul” ăsta?
Coregafia mai scârțâie pe ici pe colo, dar mereu învățăm și ne adaptăm prezentului. După primul an cu bebe, am realizat că munca și familia sunt doua lucruri foarte importante în viața mea. Și ca să-mi iasă acest “dans” cât mai lin și frumos, am învățat să fiu blândă cu mine și creativă. Să-mi ofer atât mie câteva ore pe zi pentru a rămâne activă profesional, dar să fiu prezentă și implicată și în creșterea și dezvoltarea celui mic.
Ce te-a determinat să încerci antreprenoriatul?
Dorința de a crea ceva pe cont propriu, de a fi propriul meu stăpân. De a deține un oarecare control asupra lucrurilor pe care le fac și le ofer celor din jur. Petru că ideea de a fi angajat pentru restul zilelor mă speria foarte tare. De a urma cu strictețe proceduri rigide și cu care nu rezonez. În plus, simțeam că nu mă pot desfășura la adevăratul meu potențial.
Ai știut dintotdeauna că e ceva ce vrei să încerci la un moment dat?
Da, am avut ceva premoniții :). Dar in urmă cu ani buni, îmi lipseau curajul și încrederea că pot. Am ales să-mi dau o șansă tocmai într-un mod pe care mulți nu-l recomandă. La nervi și frustrări adunate. Un fel de, it’s now or never! Dar în cazul meu a funcționat, deoarece eram determinată să depun efort constant pentru a-mi împlini visul, sau mai bine zis, dispusă să dau tot pentru a nu mă mai întoarce în sistem. Si nu are sens sa ascund adevărul, primii ani au fost dificili, cu extrem de multă muncă, implicare și perseverență.
Povestește-ne cum s-a născut Lionbox Handmade Creations.
Cu aproximativ 2 ani înainte să descopăr lutul polimeric, în 2013, mi-am cumpărat domeniul Lionbox.ro. Practic îmi pregătisem cutiuța în care habar nu aveam ce urma să pun. La momentul respectiv era doar cutiuța unei fete ambițioase, născută sub zodia leului… so, I am the LION :).
Am avut câteva încercări de a face ceva pe cont propriu pe la 30 de ani, dar de fiecare dată am simțit că mă lovesc de un zid. Până într-o zi, când, din pură întâmplare, am descoperit lutul polimeric, și a fost un mix de love and hate. Zic asta, pentru că oricât de ușor ar putea părea, tainele lutului sunt nebănuite și încâlcite. E una sa modelezi din joacă și alta să faci treaba asta la nivel profesionist. Mi-am dorit din start să ofer calitate si am pus preț pe atenția la detalii.
Pe atunci, în 2015, nu erau tutoriale la tot pasul, ba mai mult, stăteam zile și nopți căutând informații pe nișa mea. Am cumpărat o mulțime de reviste și tutoriale, odată ce au început să apară, si am experimentat. Fără muncă, degeaba te uiți la tutoriale. Astea doua merg mână in mână. Am învățat mult din propriile greșeli, iar asta m-a făcut să-mi doresc și mai tare să descopăr tot ce se poate despre lutul polimeric.
Procesul de învățare este unul continuu, nu cred că mă voi putea vreodată opri din asta. Mă bucur că pot să ofer acum, la rândul meu, tutoriale. Tocmai pentru că știu cât de importante sunt ele, mai ales pentru cineva care abia descoperă lutul polimeric. Un sigur pas greșit dacă faci, poate sa afecteze cu totul produsul final.
Care sunt 3 lucruri care definesc brand-ul Lionbox?
Țin mult la calitatea pe care o ofer și la satisfacția clientului. Ceea ce creez, încerc să fie la cel mai înalt standard și cred că în felul acesta am obținut cei mai loiali și minunați clienți. În egală măsură, pasiunea cu care realizez totul este o altă valoare la care țin tare. Sunt devotată trup și suflet și mereu determinată să ofer servicii excepționale.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
Cred că nu e nimic de invidiat. De când lucrez pentru mine am avut mai puțină libertate și mai multe ore muncite. Însă am avut parte de cele mai mari satisfacții și împliniri din punct de vedere profesional.
Pentru mine, libertatea constă în responsabilitatea de a produce rezultate uimitoare prin ceea ce-mi aduce împlinire și bucurie. Libertatea înteleasă ca și timp cu nemiluita, pe care unii o văd în a lucra pentru tine, e o himeră. Din păcate, am persoane în jur care tind să nu iau în serios programul meu de lucru. Dar timpul meu e extrem de prețios și am învățat să-l apreciez mult mai bine de o vreme încoace.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ai afacerea ta?
Nici nu știu pe care să o spun. Au fost multe lecții faine, dureroase pe moment, dar extrem de valoroase a la longue. Ceea ce am învățat este că, deși nu cred că trebuie neapărat să treci prin ceva dureros pentru a crea ceva grozav, cred că trebuie să scapi de frica de eșec. M-am orientat spre artă ca formă de terapie și, odată ce am început, nu m-am mai putut opri. Pentru că simțeam că nu mai am nimic de pierdut, am scăpat de frica de eșec.
Dar 2020 / pandemia ce te-a învățat?
Pandemia s-a suprapus oarecum cu venirea pe lume a baiețelului nostru și anul 2020, în cazul meu, nu a fost despre pandemie, ci despre viața cu bebe. M-am concentrat atât de tare pe momentele acestea unice, încât nimic din jurul meu nu a contat cu adevărat.
Aș lua anul 2020 per total și aș nota sub el atât: Mulțumesc că m-ai învățat ce înseamnă cu adevărat răbdarea și disciplina!
Care a fost un moment dificil în aventura de antreprenor și cum l-ai depășit?
Cred că începutul a fost cel mai dificil. Până ce au prins toate un oarecare contur. Totul era șubred, neclar, instabil financiar. Nu știam prea multe despre tehnica de lucru. Fiecare pas în modelaj e extrem de important. Dacă nu respecți pașii, produsul final poate fi ușor compromis.
Nu știam cum să ambalez un produs corect, astfel încât să nu ajungă deteriorat, nu știam cum să-mi evaluez munca, cum să fotografiez produsele și să le fac cunoscute.
De departe, primii ani au fost foarte încărcați din punct de vedere emoțional, dar a fost o etapă absolut necesară în dezvoltarea mea și sunt recunoscătoare pentru asta.
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de Lionbox?
Sunt mândră de fiecare pas pe care reușesc să-l fac. Chiar încerc să mă bucur de fiecare lucru aparent mărunt. Dar da, sunt și momente în care-mi crește inima.
Dacă acum 4 ani lucram într-un mic colț din dormitor, de curând am reușit să ne facem un mic atelier. Ah, și musai să zic și asta, că sunt foarte mândră de faptul că produsele Lionbox au reusit să capteze atenția reviste internaționale de specialitate în lut polimeric, Polymer Week, cu care am colaborat în 2 proiecte de suflet. A fost o onoare ca produsele pe care le creez să fac parte din paginile lor.
Ce ne poți spune despre planurile tale de viitor?
Visez de ceva timp la o extindere, poate chiar o mică echipă. Îmi doresc să reușesc să fac mai multe tutoriale și chiar workshop-uri dacă timpul îmi va permite.
Ca să ai succes ca antreprenor trebuie să…
… îți dorești din tot sufletul să mergi pe propriul drum și să faci ceva pe cont propriu. Mai apoi, cred că e nevoie să greșești și să înveți din asta. Să iubești ceea ce faci și să fii mereu în competiție cu tine, cel de ieri. În felul acesta, rămâi focusat, mereu curios și curajos.
Să te lași inspirat și motivat de oamenii care-ți aduc plus valoare și să te bucuri de succesul celor din jur. Și, nu în ultimul rând, mai cred că, pentru a avea succes în ceea ce faci, e absolut necesar să lucrezi într-un cadru adecvat. Pentru că locul în care ne petrecem ore bune din zi are un impact foarte mare asupra noastra. Un ambient plăcut, în care să ne simțim bine, ne va ajuta să fim mai creativi, plini de energie și inspirație.
Să zicem că peste ani copilul tău va alege antreprenoriatul și îi poți da un singur sfat. Care ar fi acela?
Să aibă curaj și încredere în ceea ce sufletul și mintea îi spun.
Mulțumesc pentru timpul tău, Simona și pentru deschiderea cu care ai împărtășit povestea ta!
Dacă îți place povestea Simonei și dacă vrei să afli mai multe despre produsele ei, fă-i o vizită pe site, pagina de Instagram sau de Facebook.
Citește și:
”Orgoliul de antreprenor atotștiutor nu funcționează!” – De vorbă cu Ionuț Laslo de la Bizmic
”Văd ceea ce este mai bun în oameni.” – De vorbă cu Bianca Gheorghescu despre freelancing
”M-am aruncat fără să fiu sigură că parașuta se va deschide.” – De vorbă cu Ina Țăranu-Hofnăr despre freelacing
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Frumoasa postare, big like 😉