Cei 33 de ani ai sotului trebuiau sarbatoriti cu ceva bun, asa ca ne-am inspirat din revista Delicii si ne-am pus pe treaba (eu si micul meu ajutor). Am ajustat reteta ca sa fie pe placul nostru si am facut un tort cu multa ciocolata.
Ingrediente:
Pentru tort:
275 g faina
3 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
125g ciocolata neagra
150g unt
225g zahar brun
2 oua
150g iaurt
1 lingurita extract de vanilie
Pentru glazura:
175g unt
50g cacao
135ml lapte
450g zahar pudra
3 linguri gem de caise
Mod de preparare:
Inainte sa incepem sa preparam aluatul preincalzim cuptorul la 180°C.
Amestecam ingredientele uscate: faina, praful de cacao, praful de copt si bicarbonatul. Topim ciocolata la Bain Marie, amestecand pana se omogenizeaza. Intr-un bol mai mare amestecam untul si zaharul pana se leaga compozitia. Adaugam ouale si amestecam pana se omogenizeaza. Incorporam ciocolata topita, iaurtul si extractul de vanilie. La final adaugam, in etape, amestecul uscat de faina, cacao, praf de copt si bicarbonat. Compozitia obtinuta se pune in tavi de 18cm diametru – cate o treime in fiecare tava. Le dam la cuptor aproximativ 25 de minute, facand testul scobitorii inainte sa le scoatem (daca scobitoarea iese curata, blatul este gata).
Cum eu am avut doar doua forme, cand am terminat de copt prima tura, am asteptat sa se raceasca, am spalat una din forme si am folosit-o pentru a coace si al treilea blat.
Pentru glazura, incepem cu a cerne zaharul pudra. Topim untul la Bain Marie, adaugam praful de cacao, laptele si zaharul si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam glazura la racit, amestecand din cand in cand.
Ungem blaturile cu gem de caise si cu glazura, le suprapunem si le asezam pe un suport. Folosim restul de glazura sa ungem tortul pe exterior. La final, ornam cu niste “carlionti” de ciocolata si e gata. 🙂
Leave A Reply