Sunt cea mai mare dintre cei 3 copiii ai familiei. Dacă mă citiți de ceva vreme știți deja că am o relație specială cu frații mei, Alexandru și Andrei. Despre mezinul freelancer ați citit aici. Azi e rândul să cunoașteți și una dintre vocile mele preferate. Doamnelor și domnilor, Andrei!
Cine este Andrei Purcărea?
Sunt un om care a rămas grav “infectat” cu virusul audio de pe vremea în care eram host de emisiune online în cadrul radio-ului facultății și la Radio Cluj. Un pasionat de voice over și efecte sonore care nu ar putea porni nicio zi fără o cafea bună meticulos preparată și care găsește soundrack-uri și playlist-uri pentru orice situație.
Cum ai ajuns să fii pasionat de cafea?
Cred că rutina părinților noștri m-a îmbiat pe calea asta. Zi de zi intra pe sub ușa camerei mirosul cafelei făcute la moka pot de mama și a rămas cu mine acel concept de cafea de dimineață ca ceva foarte familiar și cozy. Desigur, pe măsură ce a trecut timpul am aprofundat știința cafelei și am luat-o razna. Azi unii ar putea crede că sunt un “snob” al cafelei dacă m-ar auzi, însă nu e adevărat. Am învățat doar să nu mă mulțumesc cu ceva ce știu că mereu pot face mai bine. 🙂
Îți mai amintești prima cafea?
A fost clar acasă, sorbind de la mama. A fost o experiență foarte tristă și nu înțelegeam ce poate să placă la cafea. Apoi a început să fie de efect plusul de energie când învățam pentru examenul de capacitate într-a VIII-a… Și am învățat să o iubesc. 😀
Cea mai bună cafea e …
Cea de sâmbătă dimineața, la aeropress și cea pe care o bei după o noapte albă sau în prima dimineață de concediu. Cafeaua care îți zice “Relax, dude. It’s our time now!”. Obligatoriu pe fond muzical.
Ce fel de cafea bei cel mai des?
Brew. Prepar cafea în cam toate metodele de brew dar cea de la Aeropress e, până acum, cea care îmi dezvăluie cel mai bine aromele reale ale bobului.
Te-ai specializat în făcut cafea acasă. Care e minimul de “echipament” de care e nevoie pentru a face o cafea bună acasă?
Minimul este cântarul, râșnița și termometru de apă. Apoi ustensila de preparat – poate fi ibricul, un French press, V60 sau Aeropress. Sunt ustensilele minime care, dacă alegi bobul perfect, îți face o cafea cel puțin la fel de bună ca la cafeneaua preferată – mie uneori mi-a ieșit mai bine și am fost foarte mândru. Niciodată nu îți va ieși un espresso acasă ca la cafeneaua de specialitate preferată. Costă minim 2000 de euro să te apropii doar de acea aromă, însă cu câteva sute de lei poți face același brew ca la orice cafenea respectabilă.
Ai făcut cursuri de barista?
Am făcut un curs de barista la Origo. A fost o super experiență care m-a și convins să nu mă mai prostesc singur cu espresso-uri făcute acasă pe aparatură slabă din comerțul de masă, să zic așa. Nespecializat. Am învățat multe despre preparare și mi-am răspuns la multe întrebări despre bobul de cafea și alte nelămuriri.
Care e cel mai surprinzător lucru pe care l-ai aflat despre cafea?
Că boabele de la altitudine joasă de regulă pot fi afectate de insecte dăunătoare care la altitudini mai mari, datorită climei și condițiilor, sunt mult mai rare. Așadar o cafea ce a fost recoltată de la altitudini de peste 2000 de metri nu te prea poate dezamăgi niciodată cu aromă bogată. E un lucru logic dacă te gândesti, dar puțin cunoscut de oamenii care râd de tine când le recomanzi să ia boabe recoltate la altitudini cât mai mari. E unul din momentele în care te poți pomeni cu “Hai lasă-mă că astea deja-s fițe!”. Mai sunt câteva nebunii cu privire la apa cu care prepari, dar mă limitez la această informație ca să nu par nebun. Știi cum e, they all say they are not crazy. 🙂
Ai lansat proiectul online Never Drink Bad Coffee. Povestește-ne despre ce e vorba.
Neverdrinkbadcoffee.com este un concept amplu care nu se aplică doar cafelei. E o filozofie a mea conform căreia dacă poți și ai abilitatea să faci ceva cu care te-ai obișnuit zi de zi, să fie mai bun decât cunoști tu, fă-o. Never drink bad coffee este despre efortul extra pe care îl depui să faci mai bine tot ce faci. Bineînțeles, 80% va fi despre cafea, metode de preparare și cum să fii un home barista cât mai bun, asta pe măsură ce aflu chestii noi și învăț și eu. Nu sunt vreun guru sau expert, doar vreau să dau mai departe din ceaa ce mă pasionează și poate, într-o zi, să pot servi prietenii nu doar acasă, ci și lângă counter-ul propriei cafenele. 🙂
Ce cafenele cu specialty coffee recomanzi în București și prin țară?
Sunt o puzderie pe care le ador. Avem Beans&Dots din București, care mă ”omoară” cu vibe-ul berlinez de câte ori intru, cu muzica și amabilitatea lor. Îi ador! Avem BOB Coffee Lab care sunt super cool și faini, oameni minunați și helpful, care prăjesc o cafea (Rocko Mountain e preferata mea) care efectiv mă transporta în alte lumi. Mai e Guido Coffee care și ei prăjesc niște minunății. Madison Coffee sunt tare drăguți și au cafele tare bune! La Dose Cafe am băut niște preparate delicioase. La fel și la Bandit Specialty Coffee, care aduc multe bunătăți prăjite în afară țării și sunt mereu cu ochii pe ei și ce aduc. Prietenii de la Drop Shot Coffee Roasters care mereu lucrează la roast ca albinuțele, harnici și super dedicați. Artichoke, a hip place with cool people and good coffee, VanFruct Coffee Shop, T Zero, Alef Espresso Bar și, desigur, Origo, printre primii în business în București. Și mai sunt mulți alții pe care îi plac! Ar fi imensă lista. În Oradea sunt prietenii de la Street Coffee Roasters care fac așa treaba bună și mereu când îi vizitez mă surprind cu ceva nou. Hard working guys care fac cafea bună și pe care îi respect mult – în Cluj – sunt ROOTS. Deja pare ca lista aia de la Oscar-uri, cu mulțumiri. Trebuie să mă opresc! 🙂
Ideea e simplă: never drink bad coffee. Aveți totul la dispoziție, fie că beți în oraș sau preparați acasă.
Never Drink Bad Coffee e și pe Instagram și pe Facebook.
Sursa foto: Andrei Purcărea
Citește și:
Cititorii de bloguri și cafelele lor
Freelancing-ul prin ochi de millenial
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply