Eram în căutare de spații potrivite pentru workshop-ul de Life Design din Brașov și fratele meu mi-a recomandat să vorbesc cu Iunieta pentru că era și brașoveancă și pricepută la organizarea de evenimente. Am descoperit astfel un om cu care am multe lucruri în comun. Unul dintre ele este dorința de a-i ajuta pe (viitorii) freelanceri/antreprenori/soloprenori să aibă acces la povești și informații relevante care să îi ajute să înflorească în acest rol.
Am profitat de ocazie și am invitat-o să ne spună cum simte ea experiența de freelancing și să ne povestească despre evenimentele pentru freelanceri pe care le organizează.
Cine este Iunieta? Cu ce te-ai ocupat înainte să devii freelancer? Ce faci acum?
Visez mult, muncesc cu drag și râd des. Am mulți prieteni care sunt sursa mea de energie și îmi place ca în fiecare zi să observ un lucru nou, la mine sau la ceilalți. M-am mutat din Brașov în București acum șapte ani și tot atunci am început să lucrez în comunicare. Am trecut prin două agenții de PR, peste 100 de evenimente organizate și o echipă de patru oameni coordonată. De doi ani am îmbrățișat freelancingul și mă ocup cu ce făceam în agenții: strategii de comunicare, evenimente, campanii de PR, social media, copywriting și storytelling. Am avut o perioadă în care am vrut să renunț la evenimente și să mă concentrez pe scris și cumva, mi-a ieșit. Pentru că anul trecut am câștigat și două concursuri de scris.
Cum a apărut ideea de NO.MAD Talks? Cui i se adresează? Când au loc întâlnirile?
Primul meu an ca freelancer a trecut rapid. Eram fericită că nu mai am un program stabil, că nu mai trebuie să merg la birou, că pot pleca oriunde și oricât fără zile de concediu. Așa că am fost în 10 vacanțe, unde, bineînțeles, mi-am cheltuit toate economiile. La începutul lui 2018 a început să-mi fie greu. Nu mai avem bani, proiecte și nu știam cu cine să vorbesc despre toate problemele noi apărute în viața mea de freelancer. Mi-am făcut curaj și l-am sunat pe Claudiu Jojatu, singurul freelancer pe care-l mai știam. I-am spus prin ce trec și l-am întrebat cum ar fi să organizăm niște evenimente pentru freelanceri. Poate mai sunt oameni care trec prin ce trec eu. I-am pus numele NO.MAD ca să aibă dublu sens. Prima ediție a avut loc în iunie 2018, unde i-am invitat pe singurii nomazi digitali cu care mai interacționasem, Simona și Alex de la Lipa-lipa.ro și Alina și Florin de la Aventurescu. Au fost peste 40 de participanți. Câteva luni mai târziu avem 80 de participanți, un premiu la Webstock și doi parteneri. La evenimente vin freelanceri și antreprenori la început de drum, dar și clienți care vor o schimbare, vor să plece pe cont propriu și nu știu dacă li se potrivește acest tip de viață. NO.MAD Talks se întâmplă o dată pe lună, însă anul acesta planificăm și alte tipuri de evenimente tot pentru freelanceri.
Ce te-a determinat să renunți la job-ul plătit? A fost un moment anume sau ai știut mereu că antreprenoriatul e ceva ce vrei să încerci?
Întotdeauna mi-a plăcut să fiu înconjurată de oameni, să am colegi, așa că nu am planificat să mă fac freelancer și nici nu cred că mi-am dorit vreodată. La întrebarea „Cine vrea să devină antreprenor?” pe care o auzeam des în facultate, eu eram cea care își dădea ochii peste cap și răspundea cu nu. Însă, când lucrezi în agenții mici, fără să vrei te pregătești pentru asta. În cazul meu, eu ținem legătura cu clienții, făceam conceptele de evenimente, bugetele și apoi implementarea. După ce am plecat de la job mi-am dat seama că aș vrea să încerc să fac tot ce știu pe cont propriu, să fiu responsabilă 100% de direcția în care comunică clientul. Și, doamne, ce bine mi-a prins. Am devenit o persoană mult mai fermă și în viața personală, nu doar profesională.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
Libertatea este un lucru la care tânjim cu toții înainte să devenim freelanceri. Dar apoi apare un paradox interesant, cum definim libertatea? Te simți într-adevăr mai liber în decizii, tu alegi locul din care lucrezi, nimeni nu te mai ține într-un loc fix opt ore pe zi. Dar cât de liber ești în vacanțe? Eu am lucrat în fiecare vacanță în care am fost, chiar și în deltă, Vama Veche sau altă parte. Îmi iau laptopul pentru că nu mai există zile de concediu sau colegi care îmi pot ține locul. Un alt aspect important este timpul. Poate că, dacă ai mai mult timp, te poți considera mai liber. Dar nu este așa, pentru că până reușești să-ți găsești un program care ți se potrivește și o disciplină va dura puțin. Amuzant este că fugim de rutină toată viața, iar apoi când devii freelancer, îți dai seama că de asta depinde succesul sau eșecul tău.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești pe cont propriu?
Sunt mai multe lecții, nu mă pot decide care este cea mai importantă:
- Să cer ajutorul când nu mai pot.
- Să îmi gestionez banii.
- Să fiu disciplinată.
- Să nu uit de mine. Sunt mult mai atentă la ce mănânc, la sport.
- Să am încredere în ideile mele.
- Să nu pun presiune și să aștept.
Care a fost un moment dificil în aventura ta de freelancing și cum l-ai depășit?
Unul dintre momentele dificile l-am descris mai sus. Au fost primele patru luni de la începutul lui 2018. Când nu îmi era clar dacă o să continui sau o să mă angajez, nu îmi era clar nici cum o să mă descurc cu banii sau cum o să-mi găsesc clienți. Prin martie chiar începusem să merg la interviuri, dar nu s-au legat lucrurile. Chiar mă gândeam într-o zi, dacă mă angajam nu mai apărea NO.MAD Talks niciodată.
Clientul nostru mai e stăpânul nostru?
Clienții din România au început tot mai mult să lucreze cu freelanceri. Nu sunt mai scumpi decât o agenție, iar de multe ori sunt mai creativi și rapizi. Eu observ un trend masiv în care freelancerii nu mai acceptă tot felul de proiecte. Își trec clienții printr-un filtru și se gândesc bine ce beneficii există: un proiect de portofoliu, un client mișto, ceva ce îmi doream să fac, bugetul. Nu mai suntem în perioada în care freelancerii acceptau un buget minuscul pentru săptămâni de muncă. Eu mă aflu printre ei. M-am poziționat ca având prețuri mai mari și clienții care vor să lucreze cu mine acceptă asta.
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie?
Faptul că mi-am găsit drumul. Iubesc ceea ce fac și mă entuziasmează direcția în care mă îndrept.
Ca să ai success ca freelancer trebuie să…
Ai încredere că poți, să muncești puțin mai mult ca înainte și să ieși din zona de confort.
Unde te găsim online?
Scriu pe iunietasandu.ro, chiar am inițiat un newsletter pentru freelancerii care vor să fie mai fericiți, le trimit săptămânal articole interesante și lucruri utile pentru orice freelancer. Mai povestesc ce mi se întâmplă pe pagina de Facebook sau pe Instagram.
Sursa foto: Iunieta Sandu
Citește și:
Freelancing-ul prin ochi de millenial
Jurnal de freelancer: Cum m-am pregătit pentru ”desprindere”
Jurnal de freelancer: Dacă tu nu te apreciezi, nimeni nu o va face
Jurnal de freelancer: Centura neagră la respingeri
Slow design în soloprenoriat
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply