Poate pentru că așa e personalitatea lui sau poate pentru că părinții noștri erau la al 3-lea copil și erau mai relaxați, Alex a fost primul freelancer dintre noi. Pentru cine a deschis radioul mai târziu, am doi frați mai mici decât mine. Ca vârstă, că la înălțime m-au depășit de mult. Azi este despre mezinul familiei, graphic designer, ilustrator și prim freelancer al familiei. 🙂
Povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional pre-freelancing. Cum ai ajuns să faci graphic design?
Mi-a plăcut întotdeauna desenul. Mai întai cel tradițional, cu hârtie, creioane, carioci sau acuarele, iar apoi, când am primit primul calculator, am descoperit că se poate desena și digital.
Am crezut inițial că arhitectura va fi calea pentru mine, dar pe parcurs mi-am pierdut interesul și m-am orientat spre marketing. Totuși, am păstrat curiozitatea pentru ilustrație și în anul doi de facultate am intrat într-o organizație studențească, unde am activat ca Art. Pentru a putea intra aici, am avut de dat o probă practică, iar eu nu știam deloc să folosesc Adobe Illustrator, ce se cerea, așa că am început să fac tutoriale și într-o săptămână am avut bazele pentru a-mi putea face tema. De aici a urmat o serie de proiecte prin intermediul cărora am învățat să folosesc programul destul de bine.
Între timp am ajuns să lucrez în departamentul de marketing al unei multinaționale. Pentru că ajungeam acasă de la birou și simțeam că nu am făcut nimic pentru mine în ziua respectivă, am reluat ilustrațiile, de data aceasta sub forma unui proiect personal, numit #glumița, prin care reinterpretam expresii românești sub forma unor ilustrații haioase. Pagina de facebook a proiectului a ajuns foarte repede la peste 10.000 de fani, moment în care mi s-au aprins niște beculețe. Am început să vând tricouri cu ilustrațiile mele prin birou și prietenilor mei, iar apoi, pentru că urma Crăciunul, am decis să fac și felicitări. Felicitările le-am vândut în rețeaua Cărturești și am fost șocat de cât de bine au mers, așa că am continuat să produc niște modele off-season, pentru restul anului. În prezent, pagina de facebook a ajuns la peste 30.000 de fani, dar s-a cam oprit acolo, pentru că nu mai am atât de mult timp pentru ea și parcă nici motivație. În schimb, felicitările #glumița se găsesc în continuare în librăriile Cărturești și merg foarte bine.
După mai bine de 2 ani de corporație, mi-am dat seama că nu sunt cu adevărat fericit, așa că am ales să fac o schimbare de 180 de grade și să o iau de la zero într-o agenție de publicitate. Am avut noroc de niște oameni faini, foarte deschiși la minte, care m-au luat în echipa chiar dacă nu aveam experiență formală de graphic designer. După un an jumate petrecut aici, am ales să merg la o agenție mai mare, unde pot să zic că am căpătat încredere în forțele proprii și mi-am dat seama că sunt la un nivel la care aș putea încerca să fiu freelancer.
Ce te-a determinat să renunți la job-ul plătit? A fost un moment anume sau ai știut mereu că freelancing-ul e ceva ce vrei să încerci?
Gândurile de freelancer m-au apucat încă de pe vremea în care eram angajat la prima agenție de publicitate în care am lucrat. Aveam deja câțiva clienți pe cont propriu, aveam PFA, pentru că aveam nevoie de o formă juridică prin care să pot să vând felicitările și tricourile, așa că gândurile au început să apară. Nu aveam însă destulă experiență și nici certitudinea că sunt la un nivel suficient de avansat pentru a mă descurca pe cont propriu. Am ales să aplic pentru al 2-lea job într-o agenție, unde target-ul meu era ca la un moment dat, după ce reușeam să mai pun deoparte niște bani, să devin freelancer. S-a întâmplat mai repede decât mă așteptam, astfel că după vreo 10 luni am pornit la drum pe cont propriu.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
E cu dus și întors. Ideea asta sună mai bine din exterior, când nu te gândeșți la tot ce presupune libertatea respectivă, dar în realitate, poate fi foarte stresant. Am avut momente în care am lucrat mai mult decât când eram angajat, dar am avut și perioade în care aveam prea mult timp liber și începeam să mă stresez. E greu de găsit un echilibru între cele două stări, pentru că se întâmplă pur și simplu să-ți apară 3-4 proiecte deodată și să renunți la weekenduri ca să le poți duce la bun sfârșit pe toate. Overall, pe parcursul unui an, sunt mai relaxat, am mai mult timp pentru mine și câștig mai mult decât atunci când eram angajat, dar când ești în focuri și gândești totul la cald este ușor să uiți toate aceste argumente și să cazi într-o pasă proastă.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești pe cont propriu?
Nu cred că am învățat-o 100% încă, dar știu sigur că am conștientizat-o. E vorba de acel echilibru de care vorbeam mai sus. Trebuie să înveți să spui nu, să îți pui deadline-uri singur și să nu uiți să te bucuri de libertatea pe care ți-o oferă freelancing-ul. Eu încă mai uit. 🙂
Nu cred că există persoane cărora să nu le fie teamă de riscuri când fac acest pas.
Freelancing-ul este pentru…
Nu pot să generalizez, dar cred că unele dintre cele mai importante calități pe care trebuie să le dețină un viitor freelancer sunt:
- Să fie organizat, pentru că un freelancer joacă cel puțin două roluri de fiecare dată. Ești deopotrivă artistul, cel care creează, dar ești și client service. Trebuie să le faci pe amândouă aproape la fel de bine, pentru că degeaba ești artist, dacă nu ești atent la nevoile clientului tău, dacă nu îi răspunzi la timp sau dacă ești haotic și uiți să îi trimiți anumite materiale.
- Să fie responsabil, pentru că o simplă eroare poate să coste mult în cazul unui control. Actele trebuie să fie mereu la zi și în ordine, iar hârțogăria nu trebuie amânată – încerc să lucrez și eu la asta.
- Să fie un bun comunicator – asta vizavi de ceea ce spuneam mai sus, în relația cu clienții, dar și pentru a avea deschiderea spre noi oportunități. Networking-ul este extrem de important, iar majoritatea proiectelor mele au venit pe bază de recomandare, nu prin contactarea unor clienți de către mine.
N-am să o spun pe aia cu “aversiune scăzută față de risc”, pentru că nu cred că există persoane cărora să nu le fie teamă de riscuri când fac acest pas. Important este să îți iei toate măsurile de siguranță pentru a-ți calma aceste temeri.
Ai un anumit proiect de care ești foarte mândru?
Am mai multe proiecte care îmi sunt dragi, pe lângă #glumița, care este proiectul meu de suflet, dar am să numesc doar două aici:
- Calif – packaging ediție limitată pentru festivalul Untold – Acest proiect îmi este drag pentru că a fost prima oară când am avut libertate deplină, iar brief-ul inițial, care era doar pentru a crea ilustrații pentru cele 3 personaje, a devenit până la urmă un proiect de packaging, pentru care a trebuit să gândesc o ștanță, să fac o simulare 3D și mockup fizic. Toate pe repede înainte. A fost și prima oară când am făcut aceste lucruri de la zero, dar a ieșit foarte bine, iar reacțiile din social media au fost pe măsură.
- Vest Fest 2018 – vizual, diverse materiale si primul website facut de la zero – Și acest proiect are la bază tot o premieră pentru mine, probabil de aceea îmi este așa drag. După ce am creat imaginea festivalului pentru al doilea an la rând, a venit vremea să mă ocup și de site-ul proiectului. Este primul site făcut integral de mine, design + programare.
Care a fost un moment dificil în aventura asta de freelancer și cum l-ai depășit?
Categoric, începutul. Tranziția din primele luni a fost destul de dificilă. Eram obișnuit cu ritmul din agenție și mă simțeam aiurea dacă nu munceam la fel de mult. În plus, mă stresăm înainte de culcare cu task-urile pentru ziua următoare. Ajungeam să visez proiecte și muncă. Făceam calcule peste calcule să văd cum stau în raport cu planurile mele și prioritizam munca în detrimentul oricărei alte activități. După vreo 2 luni am început să înțeleg ritmul și să îmi scot din sistem programul fix cu care mă obișnuisem (de la 9 la 6). Încerc să mă ghidez și acum după acest program, dar îmi permit mai multă flexibilitate.
Dacă te-ai apuca de freelancing mâine, știind tot ce știi acum, ce ai face diferit?
Nu cred că aș schimba ceva radical. Sunt destul de mulțumit cu parcursul pe care l-am avut, dar probabil că mi-aș spune să nu mă stresez atât de mult.
Cum vezi tu viitorul freelancing-ului?
În ceea ce mă privește pe mine, îmi doresc să mă axez mai mult pe ilustrație și web design și să încep să îmi caut și eu clienți, poate chiar în străinătate.
În ceea ce privește freelancing-ul ca activitate, în general, eu sunt convins că va crește în popularitate. În primul rând pentru că a face lucrurile pe cont propriu este din ce în ce mai ușor cu ajutorul tehnologiei, pentru că nu mai există bariere. Poți să lucrezi cu clienți din orice colț al lumii chiar de acasă sau dintr-o destinație exotică, pentru cei mai “visători”. 🙂 În al doilea rând, există numeroase avantaje pentru clienții care lucrează cu o bază constantă de freelanceri, atât din rațiuni de cost, cât și din rațiuni de timp și eficiență. Constat că tot mai mulți graphic designeri/arts aleg să plece din agenții și să colaboreze în mod direct cu clienții sau chiar cu agențiile din care au plecat, pe baza de proiecte.
Unde putem să te găsim/vedem portofoliul?
Deocamdată, până îmi pun site-ul la punct, pot fi găsit aici, pe Behance sau pe Instagram.
În încheiere, dacă ai putea să le dai un singur sfat celor care se gândesc la freelancing, care ar fi acela?
Să facă un calcul serios, să pună bani deoparte din timp și să știe că lucrurile nu se întâmplă de pe o luna pe alta, ci e mai degrabă o tranziție lentă. Poate că sunt și excepții, dar eu cred că cea mai sănătoasă variantă pentru domeniul meu de activitate e să începi cu 1-2 clienți pe cont propriu pe lângă job, să strângi niște bani, să crești treptat numărul proiectelor de freelance și apoi să faci pasul definitiv. În felul ăsta, ai o bază cât de cât stabilă de clienți cu care pornești la drum și o siguranță financiară pentru măcar 6 luni, dacă nu chiar 12, cum am făcut eu.
Citește și:
Viața de dincolo de corporație
În ce fel ești mai înțelept decât erai acum un an?
Jurnal de freelancer: Ce am câștigat în primele 6 luni de freelancing
Jurnal de freelancer: Lup singuratic sau parte dintr-un trib?
Jurnal de freelancer: Stai în tăcere și ascultă-ți inima
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
5 Comments
Wooow, ce tare! Vazusem felicitarile in Carturesti si tare mult mi-au placut. Ce surpriza faina sa aflu ca e unul din fratii tai. Mult succes in continuare! Mi-a placut articolul si viziunea lui asupra freelancing-ului – la obiect, realist si sincer.
Ce talentat este!!! Sunt foarte frumoase ilustratiile si foarte funny in acelasi timp. 😀
Felicitari, cred ca esti mandra cu un asemenea frate!
Mulțumesc! Da, sunt! Stai să vezi când îl pun în lumina reflectoarelor și pe Andrei. 😀
Talent și multa munca! Felicitări și mult succes în continuare!
Și multă susținere pentru care îți mulțumesc! 🙂