În timpul unei reorganizări prin bucătărie ne-am dat seama că aveam foarte multe paie cumpărate de IKEA. Alex își dorea paie mai subțiri, eu mai groase, așa că am plecat de acolo mereu cu câte o pungă fiecare. Am crezut că ne vor ajunge până la adânci bătrâneți. Daaar…zilele trecute am vrut să oferim cuiva un buchet inedit, vesel și nemuritor așa că ne-am folosit de câteva paie pe post de tulpini. De aici și până la a găsi și alte modalități de a folosi paiele în tot felul de activități pentru copii nu a mai fost decât un pas.
Dacă sunteți în căutare de activități ușor de realizat, dar care să îi țină ocupați pe cei mici, aruncați o privire la activitățile de mai jos. Sper să găsiți măcar una potrivită pentru voi și copiii voștri.
Activități pentru vârsta 2+
- Paie încâlcite – O activitate care îi ajută pe cei mici la dezvoltarea motricității fine și la îmbunătățirea coordonării mână-ochi. Copiii trebuie să treacă paiele prin găuri ca în imaginile de mai jos.
- Materiale folosite: paie și suport pentru tacâmuri, ambele de la IKEA.
- Potrivește culorile – O activitate utilă și pentru îmbunătățirea motricității fine, dar și pentru învățarea culorilor. Copiii trebuie să introducă paiele prin gaura de aceeași culoare.
- Materiale folosite: suport de tacâmuri, coală albă, foarfecă, perforator în formă de steluța, carioci în culori similare cu paiele pentru a colora marginile fiecărei steluțe și paie.
- Aricel – O altă activitate simplă și potrivită pentru copiii de 2 ani. Tot ce au de făcut cei mici este să înfigă câte un pai în fiecare gaură a răzătorii.
- Materiale folosite: capacul cu găuri mari de la o răzătoare cu recipient și paie, ambele de la IKEA.
- Sortare pe culori – O activitate utilă pentru învățarea culorilor. Copiii au de sortat grămada de paie pe culori, introducând fiecare pai în tubul de carton de aceeași culoare.
- Materiale folosite: cartonul de la rola de șervețele de bucătărie sau de la hârtia igienică, hârtie colorată (în funcție de culoarea paielor pe care le aveți), foarfecă, lipici și paie.
Activități pentru vârsta 3+
- Labirintul Lego – O activitate distractivă în care copiii trebuie să direcționeze o bilă dintr-un material ușor, prin labirint, suflând-o cu ajutorul unui pai.
- Materiale folosite: placă de construit și piese Lego (noi am folosit Duplo), pom-pom sau bilă din staniol și pai.
- Pictură cu paie – Opere de artă obținute într-un mod inedit. Copiii trebuie să sufle picăturile de culoare formând astfel modele ciudate pe hârtie.
- Materiale folosite: coală A4, apă colorată cu acuarele și pai.
- Artificii pe hârtie – Copiii își pot crea propriile artificii folosind un mănunchi de paie lipite, pictate cu culorile alese sau cu lipici cu sclipici și aplicând apoi “ștampile” pe hârtie.
- Materiale folosite: coală A4, culori acrilice (roșu, verde, argintiu și auriu), pensulă, scotch și 5 paie.
- Buchetul special – Activitatea despre care povesteam la începutul articolului. Copiii pot face buchete creative folosind paiele pe post de tulpini, lipindu-le de hârtia de brioșe cu bandă adezivă sau scotch. La final, ele pot fi legate cu o panglica sau pot fi puse într-o vază creată special.
- Materiale folosite: forme de hârtie pentru brioșe, scotch, panglică și paie verzi. Florile din paie și hârtii de brioșe pot fi puse într-o vază făcută din rolă de hârtie pictată. Pentru asta mai aveți nevoie de: cartonul de la rola de șervețele sau de la hârtia igienică, hârtie colorată sau culori acrilice pentru a decora vaza.
Activități pentru vârsta 4+
- Fotbal pe suflate – O activitate de care s-au bucurat băieții casei. Tati a desenat un teren de fotbal după care s-au pus pe joacă. Bila trebuie direcționată pe tabla de joc suflând printr-un pai. Activitatea ajută la îmbunătățirea coordonării mână-ochi
- Materiale folosite: coală A3, cariocă sau creion colorat și riglă pentru marcarea terenului, pom-pom și paie.
- Construcții 3D – Una din activitățile cu care Alex s-a distrat cel mai bine, dar și cel mai mult. Ajută la dezvoltarea creativității, la îmbunătățirea atenției și răbdării.
- Materiale folosite: paie, foarfecă, plastilină.
Spor la joacă să aveți!
Citește și:
O idee de joc cu Lego
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply