Când ai fost ultima dată la un curs? Care e motivul pentru care ai participat? A fost alegerea ta? Sau “ai fost trimis”? Și ce îți mai amintești din training-ul respectiv? Ai aplicat ceva din curs?
În meseria mea, cea de trainer, am avut în sala de curs participanți diverși: oameni cu o atitudine pozitivă, dispuși să încerce lucruri noi; oameni care dimineața încă nu știu dacă sunt pro sau contra experienței de training; sau oameni care vin cu “nu” în brațe, fiind trimiși de către șefi.
Poate te-ai regăsit și tu cu diferitele ocazii în ipostazele de mai sus.
Indiferent de motivul pentru care participi la un curs și indiferent a cui e decizia participării tale, te invit să încerci și tu o abordare ca a oamenilor din prima categorie de mai sus, a celor pozitivi. Atitudinea e un factor important.
Dacă intri în sala de curs ca o victimă, îți vei concentra energia pe a refuza din start orice idee ce ar putea să reiasă din discuții. Și cine știe? Poate ți-ar fi fost de folos. Din unghiul meu, văd aici o dublă pierdere de timp pentru că nici nu înveți nimic nou, dar nici nu ești la birou ca să lucrezi.
Dacă tot ești în sală și trebuie să participi, fii atent la ce se întâmplă, contribuie activ cu experiențele și părerile tale, ascultă-i pe ceilalți. Poți pleca de la training cu ceva util.
Legat de aplicat, știi cum e vorba? Bate fierul până-i cald. Odată întors la birou, există riscul mare să fii copleșit de mail-urile primite, de problemele ce așteaptă să le rezolvi. Sub presiunea asta e foarte ușor să pui materialul de la curs în sertar și să nu îi mai acorzi atenție vreodată.
Ce îți propun să încerci este să:
- îți notezi măcar o idee, un concept sau un instrument care ți-a atras atenția
- te gândeșți unde ai putea pune în practică – în timpul liber sau la locul de muncă
- stabilești un obiectiv concret legat de noțiunea de interes – Ce vei face și până când?
- conturezi un plan de acțiune – Cum vei obține ceea ce ți-ai propus? De ce ai nevoie? Cine te poate ajuta? Cum vei obține ajutorul?
- te apuci de treabă – Ai obiectivul stabilit, ți-ai făcut un plan de acțiune, știi cine te poate ajuta. Nu mai sta pe gânduri așteptând momentul potrivit, căci s-ar putea să nu vină.
Propune-ți să începi cu 1-2 lucruri de încercat și după ce le pui în practică și le adaptezi ca să ți se potrivească poți trece la altele. Nu îți propune să faci prea multe din prima. Poate fi copleșitor și asta poate însemna să renunți ușor.
Ești primul responsabil de dezvoltarea ta dacă vrei să schimbi ceva la felul în care faci lucrurile. Trebuie doar să vrei suficient de tare 😉
Spor la treabă!
Ilustratie: Alex Purcărea
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Job-ul tău e ce-l faci tu să fie
Exercițiu de identificare a valorilor personale
Campioni la autocritică
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply