Cu bucurie te anunț că odată cu acest articol reluăm seria de antrepovești inspiraționale și abia aștept să întâlnești următorii antreprenori care au acceptat să vorbească despre drumul lor cu suișuri și coborâșuri.
Pe Alexandra aka Pantofica am cunoscut-o pe Instagram, printr-o postare de-a Nicoletei și dacă intri pe contul ei și vezi frumusețile de pantofi pe care îi face vei înțelege de ce m-am îndrăgostit pe loc de ei. Te invit să descoperi povestea unui antreprenor cu multiple pasiuni.
Cine e Alexandra dacă lăsăm la o parte toate etichetele și rolurile cu care jonglează?
Alexandra este omul care iubește. Iubește viața, oamenii, animalele, natura.
Pentru mulți poate pare siropos, însă am venit aici să manifest (să simt, să ofer și să îi învăț pe cei din jur) iubirea necondiționată. Este singurul rol pe care-l am în tot ceea ce fac.
Cum ai ajuns să creezi pantofi?
Dintr-o joacă. Sau … din îndemnul Creatorului.
Urcam scările într-o zi banală, aveam 23 de ani, veneam de la jobul meu de corporatistă și mi-a răsunat o voce “trebuie să vând pantofi pe comandă”. Și așa a început.
Însă acum, după 10 ani, îmi este clar că aveam nevoie de acest proiect ca să mă descopăr pe mine și femeia din mine.
Cât lucrezi, în medie, la crearea unei perechi de încălțăminte?
De la câteva minute la câteva săptămâni 😊 Eu mă ocup de relația cu clientele (sau clienții – sunt și bărbați care cumpără pentru iubite/soții pantofi și mi se pare amazing) – adică acea discuție care pornește adesea de la „nu sunt sigură ce vreau” la „asta îmi doream de fapt!”. Sunt translatorul dintre fericirea unei femei și colegii din atelier care lucrează efectiv la o pereche.
Dincolo de această intermediere, stau și în atelier destul de mult. Dorințele clientelor, până să se materializeze în pantofi, trec prin mâna croitorului (care taie pielea), mâinile doamnelor de la masă și cusut (adică îmbinat, lipit, cusut), mâinile tălpuitorilor și ale doamnei de la finisat. Invariabil, toți sunt verificați și bibiliți de mine, în special funditele. 😊
Procesul de producție durează 2 zile, însă poate fi adesea întârziat de flowul din atelier sau furnizori. Termenul clasic de execuție a unei perechi este de 3-10 zile lucrătoare.
Ce te-a determinat să renunți la job-ul plătit? A fost un moment anume sau ai știut mereu că antreprenoriatul e ceva ce vrei să încerci?
Am știut mereu că vreau să salvez lumea. Și din adolescență mintea mea a început să lucreze în acest sens. Tatăl meu a avut un chioșc de papetărie în care lucram în timpul vacanțelor de vară în liceu și facultate. M-a ajutat enorm această experiență.
Însă triggerul a fost dorința sufletului meu, dincolo de mintea care „vrea să salveze” și mediul social și economic. Nu am văzut nicăieri la un adult mai multă bucurie decât a unei femei când primește ceva care îi activează feminitatea și frumosul. Iar pantofii asta fac.
Care sunt 3 lucruri care definesc produsele Pantofica?
Atenție la detalii, personalizare, cuteness (merge în engleză – dacă nu, în română „nu te poți abține”).
Cine este clientul ideal pentru pantofii creați de tine?
Sunt clientele care sunt în rezonanța mea ca oameni – care manifestă compasiune, înțelegere și iubire. Și e minunat să-ți găsești „soul family” printre clientele care cumpără pantofi.
Da, clientele mele mi-au devenit cele mai apropiate prietene. Ba mai mult, clientele mele m-au determinat să încep noul proiect care are legătură cu sănătatea fizică și emoțională (www.inspiria.ro).
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
Este un challenge, un lucru care se învață și se gestionează. Sunt multe ups and downs ca volum de muncă, financiar.
Însă ce m-a bucurat foarte mult a fost faptul că am putut experimenta fără să depind de aprobări și decizii ale șefilor. Am experimentat tot ce mi-a trecut prin minte – când nu a mers, am dat cu capul de sus și am reinventat procesul. Iar asta m-a făcut să cresc enorm ca om.
Libertatea, în rest, este atuul meu principal. Cei care mă știu personal îmi spun adesea că sunt cel mai liber om pe care îl cunosc, cu toate că agenda mea este plină 16 ore pe zi și mă ocup de 6 proiecte, dintre care 3 sunt personale (pantofica.ro, inspiria.ro, time2sport.ro).
Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ai afacerea ta?
Să mă adaptez nevoilor oamenilor. Să îi aud, să îi ascult, să îi iubesc.
Dar 2020 ce te-a învățat?
Că Pantofica este doar o bucată din misiunea mea și, ușor forțat, 2020 m-a introdus subtil într-o nouă direcție de vindecare a oamenilor – de data aceasta nu prin pantofi, ci prin terapii alternative, nutriție și transformare corporală.
Care a fost un moment dificil ca antreprenor pe care l-ai depășit cu bine?
Pff 😊 Multele momente în care am rămas fără bani sau fără timp.
Când am bani, nu am timp; iar când am timp, nu am bani. Și alternează des pe parcursul unui an aceste doua manifestări.
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de Pantofica?
Of course! 😊 Bucuria de a cunoaște feminitatea în toată splendoarea ei.
Mă minunez zilnic de cât de frumoase sunt fetele, cât de faini sunt colegii din atelier și cât de multă iubire și responsabilitate este dedicată fiecărei perechi de pantofi. Suntem 7 oameni care punem tot ce știm într-o pereche de pantofi. Suntem 7 oameni care facem tot ce putem ca să aducem un zâmbet. Și e amazing să vezi entuziasmul de ambele părți – al celor care lucrează și al clientelor.
Dacă ar fi să dai un singur sfat despre antreprenoriat cuiva care vrea să își lanseze propriul business care ar fi acela?
Să facă lucrurile cu sufletul. Întotdeauna.
Unde te găsim online?
Ha! Pe Pantofica (www.pantofica.ro), Inspiria (www.inspiria.ro), Time2sport (www.time2sport.ro). Sau pe contul meu de Instagram pur și simplu.
Mulțumim, Alexandra, că ne-ai spus antrepovestea ta!
Citește și:
”Văd ceea ce este mai bun în oameni.” – De vorbă cu Bianca Gheorghescu despre freelancing
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply