Pe Raluca am cunoscut-o la un curs de Public Speaking pe care l-am organizat acum câteva luni unde a venit hotărâtă să își înfrunte teama de a vorbi în public. Povestea ei mi-a atras atenția imediat pentru că parcursul ei profesional e surprinzător, o combinație pe care nu am mai întâlnit-o. Am rugat-o să ne spună mai multe despre cum e să fii și mamă și antreprenor, despre cum se îmbină ingineria, cu designul interior, cu mobila pentru copii și cu feng shui-ul. Enjoy!
Raluca, povestește-ne puțin despre tine. Cine ești? Ce făceai înainte să fii antreprenor?
Am 38 ani, 2 copii (o fetiță de 4 ani și un băiețel de 1an) și sunt o combinație între creativitate și antreprenoriat.
Am terminat facultatea de construcții, și am lucrat ca inginer constructor o perioadă. Destul de contestată meserie pentru o femeie desigur, dar mă bucur că am avut mereu curajul să fac ce îmi place
Sunt uneori prea serioasă, alteori prea veselă, câteodată aeriană, dar mereu cu inima deschisă către oameni, către frumos, către bunătate.
Ce te-a determinat să renunți la job-ul plătit? A fost un moment anume sau ai știut mereu că antreprenoriatul e ceva ce vrei să încerci?
Nu am crezut că pot fi antreprenor și nici măcar nu am vrut. După ce m-am căsătorit am plecat o perioadă mai lungă cu soțul meu în străinătate și atunci a trebuit să renunț la job. Ne gândeam să rămânem acolo, totuși drumul ne-a adus înapoi.
Cum de ai ales mobila de copii ca idee de business?
E o poveste mai lungă. Nu m-am trezit peste noapte și m-am apucat de mobilă pentru copii. Când am revenit în România, am deschis împreună cu o prietenă un magazin online cu hăinuțe pentru copii. La vremea aceea nu știam prea multe nici despre copii, nici despre antreprenoriat. Pot să zic că acea perioada a fost școala mea de mic antreprenor. Am renunțat la afacere când am rămas însărcinată, pentru că sarcina a fost o minune pentru noi și nu am vrut să riscăm nimic. Am stat acasă aproape toată sarcina și următorii doi ani, timp în care m-am bucurat din plin de primul copil.
În general, în timpul sarcinii sau în perioada concediului de creștere a copilului timpul ne permite să ne gândim la pasiunile noastre, la ce lăsăm copiilor noștri, la ce facem pentru ca ei să trăiască într-o lume mai bună, la cât timp avem sau ne dorim să fim alături de ei. Și așa ne reinventăm și se nasc mamele antreprenor.
Eu în timpul sarcinii, am făcut un curs de design interior, pe care vooiam să îl fac încă de când am terminat facutatea fiind în strânsă legătură cu specializarea de inginer.
Amenajările interioare erau o soluție de viitor pentru mine, însă nu voiam să mă opresc la a oferi doar un serviciu. Îmi place să produc, să fac ceva, să gândesc soluții dar să le și pun în practică. Așa am ajuns la mobilă, era elementul care îmi completa pasiunea.
Am început cu mobilă pentru copii, pentru că era o nișă pe care o cunoșteam oarecum prin prisma primului business. Inițial mă gândeam că voi face mobilă pentru toată casa, bucătării, dressinguri…știți că noi, românii, ne pricepem la toate. Am înțeles între timp că ai nevoie de timp pentru fiecare produs lansat, că e important să cunoști foarte bine cui te adresezi ca să le poți oferi ceea ce au nevoie, că am atâtea de făcut pentru copii încât nu am timp să mai fac altceva.
Care e piesa ta preferată de mobilier la care ai lucrat?
Cu siguranță primul produs: patul căsuță. Este un pat la nivelul solului, care a venit ca o necesitate pentru fetița mea.
Prin ce se diferențiază brand-ul Lura? Care e acel ceva pe care îl găsim doar la tine?
Mi-a rămas în minte o întrebare din perioada în care eram angajată. Când trebuia să luăm o decizie pentru companie, eram întrebați: “Dacă acest lucru ar fi pentru tine, tot așa ai face?”
Am plecat cu această convingere în drumul antreprenoriatului, că este foarte important să faci lucrurile pentru alții ca și cum le-ai face pentru tine sau, în acest caz, pentru copiii tăi. Toate produsele le-am făcut mai întâi pentru copiii mei sau le-am testat cu ei. Sunt și lucruri care nu li se potrivesc lor, dar li se potrivesc altora pentru că nu suntem toți la fel. Important este că îmi cunosc produsele din toate punctele de vedere și pot oferi informații reale, astfel încât fiecare poate alege ce este mai potrivit pentru copilul lui.
În plus ofer consiliere părinților, mai ales la primul copil când nu au experiență, nu știu care este următoarea etapă, ce urmează să se întâmple în câteva luni, de ce să aleagă un produs sau altul. De multe ori îi aud spunând “ dacă știam nu mai dădeam banii pe…” , “nu am folosit niciodată …” sau “ mai bine luam acest produs de prima dată”.
Eu nu îmi văd afacerea doar în cifre, ci și în trăiri. Cred că locul în care se formează un copil va avea un impact asupra lui toată viață și este foarte important pentru mine ca produsele pe care le fac să contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor.
Ești și consultant Feng Shui. Ce te-a atras la acest domeniu și în ce fel îți folosește în munca ta? Cum îmbini arta Feng Shui cu crearea de mobilă?
V-am zis că sarcinile schimbă lucruri în mintea noastră. Dacă la prima sarcină am avut timp să studiez designului interior, la a doua sarcina feng shui-ul a venit ca o completare. Nu îl folosesc efectiv la realizarea pieselor de mobilier, ci la amenajarea casei.
Feng shui este o știință exactă bazată pe calcule matematice. Feng shui nu înseamnă să ne cumpărăm un dragon, o broască țestoasă sau alt animal și să îl poziționăm unde ni se pare că da bine. Acesta este un feng shui comercial care are o anumită legătură cu cel adevărat dar care, aplicat greșit, ne poate face mai mult rău decât bine.
Prosperitatea , relațiile de cuplu/familie/prieteni sau chiar starea de sănătate, toate aspectele vieții sunt influențate de energiile existente printre noi. V-ați întrebat vreodată de ce într-un anumit restaurant vă simțiți bine deși nu este chiar cel mai strălucit sau de ce copilul învață mai bine în alt loc decât la biroul lui? Este vorba desigur de energia acelui spațiu. Dacă energia dintr-un spațiu este pentru relaxare și somn, atunci nu vă veți simți bine în acel spațiu dacă îi dați destinația de birou, la fel cum nu vă veți odihni bine într-un spațiu cu o energie activă.
Eu am pornit consultanța feng shui pentru a obține de la camerele copiilor tot ceea ce este mai bun. Pentru că de multe ori, copiii nu se odihnesc bine sau nu pot învăța în camera lor. Răspunsul la întrebarea ”unde așez și eu patul?” este foarte simplu pentru un consultant feng shui: pe energia lui 8,9 sau 1 de munte.
Evaluarea feng shui este un proces de identificare a energiilor pozitive și negative dintr-un spațiu. Activarea energiilor pozitive ne poate aduce creșterea prosperității, o atmosfera plăcută și confortabilă în familie, un somn de calitate, sănătate fizică și mentală a tuturor membrilor familiei, succesul în studii și carieră al membrilor familiei și chiar sporirea șanselor de a găși partenerul potrivit sau a face un copil. Energiile negative sunt și ele existente în Univers, trebuie doar să le știm și să le dezactivăm.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
E greu să te învoiești de la job în fiecare săptămâna pentru că a răcit copilul, e greu să pleci de la muncă să iei copilul de la grădiniță mai devreme sau să ieși cu soțul la un prânz în mijlocul săptămânii. Sunt lucruri de invidiat, e normal.
Dar să nu uităm că muncești de zece ori mai mult, că trebuie să faci și vânzări și marketing și contabilitate, că de cele mai multe ori muncești noaptea în loc să dormi, că la sfârșitul lunii iei salariu doar după ce plătești chirii, salarii, taxe, dacă mai ai ce să iei.
E o alegere personală, ambele variante au plusuri și minusuri, depinde ce este mai potrivit pentru tine și ce te împlinește mai mult.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești antreprenor?
Că ceea ce faci nu este pentru toată lumea.
A fost o eliberare pentru mine când am înțeles acest lucru. Ne străduim să fim pe placul tuturor, lucru care ne consumă multă energie. Sunt persoane care rezonează cu ceea ce faci tu, sunt în aceeași etapă de dezvoltare ca și tine, nu poți să convingi un ateu să se ducă la biserică. Sau poate că poți, dar îți vei consuma foarte mult timp și energie pentru acest lucru. Move on!
Care a fost un moment dificil în aventura ta de antreprenoriat și cum l-ai depășit?
La scurt timp după ce am lansat bussines-ul am aflat că sunt însărcinată cu al doilea copil. Nu ne așteptam pentru că medical era aproape imposibil, dar am avut parte de o a doua minune în viață noastră. După ce m-am bucurat, m-am panicat. Știam că dacă renunț acum, cel mai probabil voi renunta definitiv. Făcusem deja asta la prima sarcina, nu aș fi vrut să o fac din nou. Și totuși, cum să mă ocup de o afacere la început de drum cu un copil de 3 ani care avea încă multă nevoie de mine și cu un nou născut? Când? Cum?
Pot să zic că am fost norocoasă și am avut susținere din toate părțile.
M-au ajutat în primul rând angajații, fără de care nu aș fi putut continua. Au făcut repede echipă, știau în cea mai mare parte ce să facă, avuseseră puțin timp să mă cunoască, să știe ce îmi place și mai ales ce nu îmi place. M-au ajutat clienții care au înțeles că nu pot vorbi la telefon că doarme bebe, cărora le răspundeam la mesaje cu mare întârziere și care au așteptat perioade lungi de timp până la livrarea produselor. M-au ajutat bunicii, care de la 5-6 luni au început să stea cu bebe câteva ore pe zi să mă pot duce la atelier. M-a ajutat soțul care m-a susținut moral și financiar .
Recunosc că încă mă mai lovesc de lipsa timpului pentru ca toate lucrurile să fie așa cum îmi doresc, dar de fiecare dată am parte de susținerea lor. Probabil că LURA a trebuit să continue.
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie?
Poate părea un lucru banal, însă pentru mine să ofer câteva locuri de muncă este un motiv de mândrie.
Ca să ai success ca antreprenor trebuie să…
ai încredere în tine.
Unde te găsim online?
Pe www.lura.ro sau pe Facebook la Lura Atelier& Studio.
Citește și:
Jurnal de freelancer: Care e prețul pe care îl plătești pentru convingerile tale limitative?
”Business-ul meu e dedicat oamenilor care se lasă pe ei înșiși la urmă.” – De vorbă cu Adela Ioniță despre freelancing
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply