De când sunt mamă de doi îmi place să zic că Alex m-a învățat ce înseamnă să fiu mamă, iar Sara m-a învățat să fiu eu. E adevărat că mă ajută și anii adăugați între timp și experiența primului născut, dar la runda de mămicie cu numărul 2 am fost mult mai hotărâtă să am încredere în mine, în capacitatea mea de a lua decizii bune, în instinctul meu și să ascult mai puțin părerile celor din jur.
Să fii mamă pentru prima oară poate fi copleșitor dintr-o mulțime de motive. Crezi că dacă ai citit despre ce urmează să se întâmple vei fi pregătită să îmbrățișezi noul rol cu tot zenul și cu toată dăruirea. Realitatea mea a arătat foarte diferit de ce îmi imaginasem. Habar n-aveam cum stă treaba cu alăptatul, consultanți pe atunci erau puțini dacă erau și eu oricum nu știam de existența lor, așa că i-am ascultat pe alții când mi-au zis că e imposibil să am lapte suficient și am mers multe luni în paralel cu alăptat și lapte praf, până am rămas doar cu varianta din urmă. Și ăsta e doar un exemplu. Am făcut greșeli multe, fără să mă blamez acum pentru ele. Am făcut cum am știut eu mai bine atunci. Dar presiunea din exterior era mare, nevoia mea de a mă compara cu alte mame și mai și. Căutam mereu confirmare că fac bine ceea ce fac. Noroc că nu intrasem în vreun grup de mămici pe Facebook (Chiar, existau ele acum 6-7 ani?) că la ce măcel se întâmplă prin ele cred că aveam mare risc să dau în depresie. Intri să pui o întrebare nevinovată și te trezești fie cu sfaturi date ca fiind adevărul absolut, fie atacată din toate părțile că ești o mamă iresponsabilă.
Azi, dacă o mamă îmi cere sfat despre ceva, îi spun cum am procedat noi, dar mă asigur că înțelege că e doar experiența noastră. Sau, pot să explic știința din spatele unor comportamente ale copilului, dar ce face fiecare în practică nu e treaba mea. Pot spune că un anumit produs nu a funcționat pentru noi, dar asta nu înseamnă că nu va funcționa pentru altcineva. Pot asculta atunci când e nevoie de urechi care să audă, pot strânge în brațe atunci când e nevoie de un spațiu sigur. Dar altfel, cine sunt eu să dau rețete? Nu e treaba mea să schimb sau să salvez pe nimeni.
E atât de fain e să ai un trib al tău de mame care gândesc similar cu tine, care știu că a da sfaturi, rețete, verdicte despre ce fac alte mame nu ajută pe nimeni la nimic, că a judeca e un comportament toxic. Mame care știu foarte bine că nu există perfecțiune, că atunci când îți dă pe plus într-o parte în alta va da cu minus. Mame cărora nu le e teamă să povesteacă despre cum au dat-o în bară.
Poate de asta mi-a și plăcut campania propusă de My Organic. ”Am pus plus între mame!” a ajuns la mine ca un mesaj pozitiv de mom power, de zonă safe, de ajutor reciproc și cu o conotație faină de tot, mai amplă decât ideea campaniei lor. Mecanismul e foarte simplu: vă vorbiți cu alte mămici din gașca voastră, umpleți coșul de cumpărături pe site-ul My Organic cu produse în valoare de minim 350 lei și beneficiați de 15% reducere pentru toată comanda și de transport gratuit. Campania este valabilă până la 1 iunie, iar codul de reducere este PLUSMAMICI. Țac, pac, vine și comanda și numai bine că aveți motiv (dacă aveți nevoie de unul) să vă întâlniți să stați la o vorbă, să se joace piticii împreună până voi mirosiți, comparați și testați tot ce ați cumpărat.
Vă întrebați de ce ați cumpăra produse organice când ele sunt mai scumpe decât cele sintetice? E un exemplu bun de situație în care într-o parte dă cu plus și pe alta cu minus. Minusul aici îl simțim în buzunar, dar plusul îl simțim la sănătate așa că pare a fi un târg bun. Produsele cosmetice organice sunt mult mai prietenoase cu pielea sensibilă a bebelușului datorită ingredientelor naturale atent selecționate. Astfel pielea este hrănită, hidratată și mai bine ”echipată” să facă față radicalilor liberi și se reduce riscul de declanșare a alergiilor. De exemplu, Alex a avut o perioadă destul de lungă în viața lui de toddler în care pielea se înroșea pe alocuri imediat în contact cu gelurile de duș obișnuite. Roșeața trecea în câteva minute după clătire și uscare, dar am decis atunci să revenim la produse bio de spălare, mai delicate și mai potrivite pentru pielea lui. Asta nu înseamnă că acum toate produsele noastre cosmetice sunt bio, dar căutăm (mai ales pentru copii) produse cu ingrediente cât mai puține, cât mai naturale și mai simple pentru că o parte dintre ele sunt absorbite în piele și pot cauza tot felul de reacții cutanate și alergii.
O să vedeți că au pe site multe produse bio faine și brand-uri variate inclusiv pe zona de Mama & Bebe. Cred că e imposibil să nu găsiți ce aveți nevoie. Eu am făcut o căutare rapidă să văd ce produse cu lavandă găsesc, știți doar că mi-s fan lavandă all the way. Au două pagini de produse cu lavandă. 🙂
Vă urez cumpărături plăcute și revedere faină cu prietenele după ce vin produsele.
Sursa foto titlu: Shutterstock
Citește și:
Despre mamele care le știu pe toate pe net
Tu știi de ce are nevoie pielea ta?
Corpul îți vorbește. Știi să-l asculți?
Și mamele au nevoie de timp pentru ele
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
6 Comments
Ce fain! Au și produse de make-up! Chiar trebuie să-mi împrospătez trusa.
Au o grămadă de chestii faine! Eu am pus ochii pe niște chestii de la Weleda. 🙂
Weleda fan și aici!
doar că de 350 lei m-aș descurca și singură 😉 de idei și nevoi nu duc lipsă.
Eu cred că problema noastră, a doamnelor, nu e că nu știm ce să punem în coș de banii ăștia. :)))
Weleda pt copii rules!!!
I know! Și nouă ne plac mult produsele lor! 🙂