44: numărul total de cutii de puzzle din apartamentul nostru și asta după ce unele au fost donate de către copii de-a lungul timpului. Dacă iau în calcul faptul că unele ambalaje ascund chiar și câte 3 puzzle-uri care așteaptă să fie băgate în seamă suntem, practic, bogați. În puzzle-uri.
Îmi plac muncile migăloase și mereu le-am considerat relaxante. Cred că așa se explică faptul că nu mă dau în lături de la bricolat diverse cu copiii. Din copilărie nu am amintiri cu puzzle-uri, ci mai mult cu desenat, colorat, făcut ojă proprie din apă, făină și acuarele, stat pe afară până la lăsarea serii. ”Microbul” cu puzzle-ul l-am luat abia prin liceu sau facultate.
Însă am foarte vii în minte imaginile cu Alex mic, cum stăteam și mă uitam la el cât de preocupat era să asambleze câte un puzzle cu 5-12 piese. Văd și acum mândria din ochii lui când reușea să termine și își tot spunea ”Bravo!” și se aplauda singur. Ce perioadă frumoasă a fost!
Sara vine tare din urmă, că tot are o mulțime de jucării, inclusiv puzzle-uri, rămase de la Alex. Mă uimește cu răbdarea ei. Dacă Alex se enerva destul de repede când nu reușea să găsească piesele potrivite și avea nevoie de încurajări și ajutor pe ici-colo, Sara e de un zen incredibil uneori. Mânuiește cu pricepere piesele și face puzzle-uri chiar și pentru vârste mai mari. Văzându-i răbdarea am învățat și eu să îmi înfrânez nevoia de a o grăbi sau de a-i arăta piesa potrivită când nu dă de ea. Și cred că asta îi face și ei foarte bine.
Beneficiile puzzle-urilor sunt multe. Ele îi ajută pe copii să își dezvolte:
- coordonarea mână-ochi
- motricitatea fină
- capacitatea de a rezolva probleme
- răbdarea
- reziliența
- abilitatea de a lucra în echipă
- încrederea în sine.
E tot mai greu să găsim loc pentru cutiile de puzzle și deși nu am mai cumpărat, am primit. Totuși, dacă e să mă uit la avantaje, pot spune că e fain că le folosim prin rotație și uneori obținem efectul de ”Uraaa!” și ”Wow!” când scoatem la lumină câte un puzzle uitat.
Și-acum că vremea e urâtă și se și întunecă mai devreme căutăm tot felul de jocuri și activități pe care să le facem împreună. De exemplu, serile trecute am scris pe bilețele tot felul de jocuri, le-am împăturit, le-am pus într-un borcan și am tras la sorți, pe rând, câte o activitate. Pe bilețelul extras de Sara scria mare și roz ”PUZZLE” așa că Alex a adus repede cele mai noi puzzle-uri de la Ara Toys și ne-am pus pe treabă. Chiar așa, voi ce puzzle-uri cumpărați de regulă? Noi am ajuns la concluzia că cele Ravensburger sunt mult mai bune ca și calitate, finisaj și potrivire și, dintre cele pe care le avem, rezistă cel mai bine în timp.
Câți iubitori de puzzle încap, deci, sub un acoperiș? La noi cam 3.5, că soțul dacă nu e musai nu se bagă. De fapt, dacă mai pun un 0.5 pentru bona Sarei (care stă doar câteva ore pe zi cu noi) se fac chiar 4! 🙂 La voi cum stă treaba?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
7 idei de jocuri și activități pentru copiii de 6 ani
20 de idei de jocuri și activități de făcut în casă
O idee de joc cu Lego
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Cristina, ati schimbat covorul? :))
Eu si prietenul meu ne-am apucat fix aseara de un puzzle, si noua ne plac foarte mult, chiar daca noi suntem la alta categorie de varsta si complexitate. Mie mi se par unele dintre cele mai faine jocuri ever, ever, atat pt copii cat si pentru adulti, cam la acelasi nivel de ”coolness” cu LEGO! 😀
Nu am schimbat covorul, doar camera. :)) În sufragerie era dezastru așa că ne-am jucat în camera lui Alex. 🙂 Votăm și noi și pentru Lego.